
En stærkere og mere engageret forening. Det er en af hovedambitionerne for Nina Kovsted Helk, som for godt en måned siden satte sig i direktørstolen hos Realdania.
Hun ser styrkelsen af forenings-Realdania som en af de vigtigste opgaver på sit bord - og et helt afgørende skridt både for at sikre Realdanias relevans i fremtiden og for at styrke foreningens filantropiske arbejde.
Derfor skal de nuværende 190.000 medlemmer og de 109 repræsentantskabsmedlemmer, Realdanias øverste myndighed, involveres og engageres mere aktivt.
"Vi skal blive bedre til at bruge det engagement, der er her, og passe endnu bedre på det - og så skal vi i højere grad bruge det værktøj, der ligger i at være en forening, til at styrke vores filantropi. Det ser jeg som en af mine store opgaver. Det er helt oplagt og vigtigt, hvis vi også skal være relevante i fremtiden," siger Nina Kovsted Helk.
Det øgede fokus på medlemmerne og foreningen vil dog, ifølge Nina Kovsted Helk, ikke betyde drastiske forandringer i medlemmernes rolle og indflydelse her og nu. Hun afviser således en revidering eller nytænkning af Realdanias governance model, og at medlemmerne med hende for bordenden vil få mere indflydelse på ledelsen af Realdania, eller på hvad foreningen uddeler til. Den beslutningskompetence vil fortsat ligge hos Realdanias bestyrelse og ikke hos det medlemsvalgte repræsentantskab.
“Vi kommer ikke til at ændre på vores governance. Det er fortsat bestyrelsen, der godkender strategien. Og vi kommer heller ikke til at lade medlemmerne dele lokale midler ud. Når man som os arbejder med det byggede miljø, vil der næsten altid være tale om komplicerede projekter, nogle gange både at gennemskue og gennemføre – og det, mener vi, kræver en viden om det byggede miljø og de processer, der knytter sig til det. Også når man bevilger penge til dem,” siger hun.
Tester nye modeller for inddragelse
Tilbage i 2021 fik Realdania en ny foreningsstrategi, som gælder frem til 2028. Den har tre overordnede målsætninger - at styrke og fremtidssikre foreningens mangfoldige medlemsskare, at styrke relationen og engagementet hos flere medlemmer og at øge kendskabet til foreningen.
Vi kommer ikke til at ændre på vores governance. Det er fortsat bestyrelsen, der godkender strategien
Nina Kovsted Helk – Adm. direktør i Realdania
Den strategi vil fremover fortsat være rammen omkring Realdanias indsats på medlemssiden. Bestyrelsen har således ikke planer om at revidere strategien før tid, og Nina Kovsted Helk mener, at strategien flugter med de nye ambitioner og planer, hun har for Realdanias foreningsben.
“De ting, jeg ønsker at arbejde mere og videre med, passer fint med den strategi, der er lagt, og som blandt andet har et øget engagement som mål. Vi har allerede gjort os nogle erfaringer med at indhente input fra medlemmerne – eksempelvis gennem et koncept, vi kalder Realdania Værksted, hvor vi ved nogle rundbordsdrøftelser får input fra medlemmerne til nogle aktuelle temaer i vores filantropiske arbejde. Men det er den type dialog, jeg ønsker at have endnu mere fokus på,” siger hun.
Der er hverken i den nuværende foreningsstrategi eller hos den nye direktør lagt en færdig køreplan for, hvordan foreningen skal engageres. Det handler ifølge Nina Kovsted Helk om gradvist at teste, hvordan medlemmerne kan involveres mere aktivt. Som led i dette har Realdania netop lanceret et pilotprojekt med inddragelse af medlemmerne under fokusområdet En bæredygtig hverdag, som er en del af foreningens arbejde med dagsordenen ’Fremtidens byggeskik’. Her skal et medlemspanel bidrage med input og idéer til, hvordan Realdania kan arbejde med området. Formålet er at blive klogere på, hvordan medlemsinddragelsen kan udvikles, og hvordan det kan fungere i praksis, påpeger Nina Kovsted Helk.
“Jeg har ikke svaret på præcist, hvordan vi skal bruge medlemmerne endnu. Det er noget af det, vi tester med pilotprojektet. Nu starter vi dér. Hvis det her bliver vellykket, kunne jeg godt forestille mig, at vi på sigt bruger medlemsinddragelse på nogle af vores andre fokusområder eller i forhold til vores tre overordnede filantropiske dagsordener. Finder vi ud af, at noget ikke fungerer, må vi justere og finde en anden vej. Det kommer ikke til at ske på en formiddag, og det bliver ikke en revolution. Men det med at have flere værktøjer i skuffen og bruge vores medlemmer mere aktivt – det ser jeg stor værdi i,” siger hun.
En væsentlig del af den indsats handler om at finde måder at bringe medlemmerne tættere på foreningens filantropiske arbejde. Nina Kovsted Helk ser det som en dobbelt mulighed: Det vil ikke blot kunne styrke engagementet i foreningen, men også fungere som en løftestang for bedre og mere effektfuld filantropi.
Jeg tror på, at det at bruge medlemmerne som et panel eller sounding board til at forstå, hvad der rører sig uden for Realdania, kan berige vores filantropiske arbejde
Nina Kovsted Helk. – adm. direktør i Realdania
“Min ambition er at koble mulighederne i arkitekturen og det byggede miljø med mulighederne i foreningsfællesskabet. Jeg vil gerne stå i spidsen for en udvikling, hvor de to områder beriger hinanden – hvor vi både udvikler vores medlemsdemokrati og samtidig styrker vores filantropiske arbejde. Vores medlemmer er 190.000 eksperter på det levede liv rundt omkring i Danmark, og jeg tror på, at det at bruge medlemmerne som et panel eller sounding board til at forstå, hvad der rører sig uden for Realdania, kan berige vores filantropiske arbejde,” siger hun.
Relevant for de unge
De sidste år har Realdania sat en række indsatser i søen for at fastholde og rekruttere medlemmer. Foreningen er således lykkedes med at vende en langvarig tilbagegang, hvor medlemstallet fra 2000 til 2014 faldt med cirka 40 procent – fra omkring 248.000 til 150.000 medlemmer. I dag er medlemstallet igen vokset til 190.000.
En af de store udfordringer for Realdania er dog fortsat alderssammensætningen blandt medlemmerne. Gennemsnitsalderen er i dag 63 år, selvom der i de seneste år er arbejdet målrettet på at tiltrække netop yngre medlemmer. Udfordringen blev allerede adresseret i evalueringen af Realdanias foreningsstrategi fra 2020, hvor det blandt andet blev fremhævet, at medlemsdemokratiet lider under en “lav grad af repræsentativitet i forhold til alder”, fordi det i overvejende grad er ældre medlemmer, der deltager i valgene. Evaluatorerne påpegede, at det kan udfordre den demokratiske legitimitet og ikke stemmer overens med Realdanias vision om at være til “for nuværende og fremtidige generationer.”
Den nuværende foreningsstrategi sætter også fokus på problemet. Her fremgår det, at Realdania skal være en mangfoldig og bredt forankret forening – både hvad angår alder, geografi og tilknytning til det byggede miljø.
Netop arbejdet med at tiltrække nye og yngre medlemmer er også en væsentlig målsætning i den styrkede medlemsindsats, påpeger Nina Kovsted Helk.
“Vi er lykkedes med at sikre, at vi får nye medlemmer, så vi er ikke ved at udtørre. Men hvis vi ser ti år frem, er det vigtigt, at vi bliver endnu mere tidssvarende – at vi er relevante for de unge og fremstår som en forening i øjenhøjde med de kommende generationer. Hvordan vi får de unge med, er derfor et meget vigtigt fokusområde i arbejdet med at styrke vores medlemsengagement,” siger Nina Kovsted Helk.
Ikke mere direkte indflydelse
Foreningsbenet og herunder særligt medlemsdemokratiet i Realdania har gennem de seneste år været genstand for betydelig kritik. I 2020 offentliggjorde foreningen et uddrag af en omfattende evaluering, som var udarbejdet af eksterne, uafhængige evaluatorer. Evalueringen pegede på flere væsentlige udfordringer. Blandt andet blev det konkluderet, at valgdeltagelsen blandt medlemmerne var for lav, og at foreningsdemokratiet "ikke lever mellem valgene" – altså at medlemmernes engagement og indflydelse stort set er begrænset til de formelle valg, uden løbende at spille en aktiv rolle i foreningens liv.
Evaluatorerne anbefalede derfor, at Realdania skulle arbejde langt mere strategisk med at styrke engagementet og skabe større nærhed til medlemmerne, hvis medlemsdemokratiet skulle være reelt og bæredygtigt på længere sigt.
Vi kan gøre mange ting, der vil gøre det endnu mere spændende at engagere sig i Realdania på den ene eller anden måde
Nina Kovsted Helk. – adm. direktør i Realdania
Derudover har flere eksperter tidligere i Fundats påpeget, at Realdanias medlemmer og de 109 repræsentanter, der vælges af medlemmerne, reelt ikke har indflydelse på foreningens strategiske retning eller uddelingspolitik. I modsætning til visse andre medlemsbaserede foreninger – eksempelvis Tryghedsgruppen, som står bag Trygfonden – har Realdanias repræsentantskab alene formel kompetence til at vælge bestyrelsen og godkende regnskabet, men ikke til at præge, hvordan foreningens filantropiske midler prioriteres og anvendes. Dette til trods for, at Realdania selv skriver, at den vigtigste grund til at blive medlem netop er indflydelse. Der står således direkte på foreningens hjemmeside, at “Som medlem i Realdania får du først og fremmest mulighed for at gøre din indflydelse gældende.”
Det er dog ikke umiddelbart en kritik, som Nina Kovsted Helk kan genkende. Hun mener, at foreningsopgaven skal løftes gennem mere aktivering og dialog inden for de nuværende rammer.
Kan du følge den kritik, der tidligere har lydt i forhold til foreningsbenet, og at I ikke inddrager medlemmerne nok?
“Egentlig ikke. Jeg har primært oplevet kritikken fra Fundats handle om vores valgsystem og demokratiet, eksempelvis at vi afholder fysiske fremmødevalg. Og det vil vi fortsat gøre. Det at mødes med medlemmerne omkring en valghandling har i mange år været en vigtig værdi i Realdania, og det vil vi blive ved med. Vores oplevelse er, at de medlemmer, der deltager i valgmøderne, er rigtig glade for at møde de kandidater, som de skal stemme på. Og vi får selv en masse ud af at møde medlemmer fra hele landet, få deres spørgsmål og input. Denne del vil vi gerne gøre endnu mere ud af. Det sker ikke fra den ene dag til den anden, fordi der også er meget logistik involveret i valgmøder med 500-1000 fremmødte. Så det kommer til at ske et skridt ad gangen over nogle år,” siger Nina Kovsted Hlek.
Hvad ligger der så i, at du ønsker at inddrage medlemmerne mere?
“Som sagt vil det også fortsat være bestyrelsen, der godkender strategier, og bestyrelsen eller vores direktion, der vælger hvilke projekter, der skal modtage støtte. Så governance i forhold til projektstøtte vil være som hidtil. Men inden for disse rammer mener jeg, at vi kan gøre mange ting, der vil gøre det endnu mere spændende at engagere sig i Realdania på den ene eller anden måde. Vi ved, at vores medlemmer engagerer sig meget forskelligt. Nogle kommer til valgmøderne, andre deltager i en del arrangementer, hvor vi drøfter temaer relateret til det byggede miljø eller inviterer medlemmer ud for at få indblik i den forskel, som Realdanias støtte har gjort i projekter i hele landet. Andre igen synes bare, det er spændende at få information og viden fra os og følge det filantropiske arbejde lidt tættere. Og der skal være plads til dem alle i foreningen,” siger Nina Kovsted Helk.
Er det et udtryk for, at Realdania med dig ved roret vil tage i foreningsbenet mere alvorligt?
“Jeg vil bestemt ikke sige, det ikke har været taget alvorligt – der er sket rigtig meget i de seneste ti år. Men vi skal bruge det mere aktivt. Vi skal have stemmerne mere frem,” siger Nina Kovsted Helk.