
Nationalmuseet, Danmarks Krigsmuseum, Trelleborg Vikingeborg, Danske Professionshøjskoler og de 19 biblioteker i Aarhus Kommune er blandt de kulturaktører, som i den kommende tid vil sætte læring gennem leg på dagsordenen for sine besøgende og elever.
Det sker i samarbejde med og på initiativ af den erhvervsdrivende fond Lego Fonden.
Samarbejdet med kulturlivet er en del af en kampagne kaldet ’Skab en verden med leg’, hvor der er igangsat initiativer i 11 lande verden rundt i anledning af, at Lego-brandet i år fejrer 90-års jubilæum.
Det er første gang, at Lego Fonden samarbejder med danske kulturaktører som biblioteker, museer og kulturinstitutioner om at sætte fokus på leg. Formålet er at give kulturinstitutionerne de bedste forudsætninger for at engagere børn og familier i legeaktiviteter og herigennem være med til at sprede budskabet om læring gennem leg.
Til formålet har Lego Fonden produceret forskellige elementer, som kan bruges af kulturaktørerne i deres respektive indsatser, ligesom de kan finde inspiration i et aktivitetskatalog, der byder på alt fra fantasilege over skyggespil til skattejagter.
Leg som fast del af familiers hverdag
Ifølge Kristine Mørch, der er programleder hos Lego Fonden, håber fonden på via samarbejdet med kulturaktører og -institutioner at bringe familier tættere sammen og hjælpe børn med at udvikle deres færdigheder gennem leg.
”Leg er, hos alle børn, en helt essentiel del af det at lære. Når børn leger, udvikler de helt naturligt alle de vigtige færdigheder og kompetencer, som de skal bruge til at trives og navigere i en kompleks og hurtigt foranderlig verden. Derfor vil vi skabe en bevægelse sammen med ligesindede aktører, der skal få leg til at blive en fast del af familiernes hverdag – og det kan vi ikke gøre uden landets mange stærke kulturaktører og -institutioner,” siger Kristine Mørch i en pressemeddelelse fra Lego Fonden.
Når børn leger, udvikler de helt naturligt alle de vigtige færdigheder og kompetencer, som de skal bruge til at trives og navigere i en kompleks og hurtigt foranderlig verden
Kristine Mørch – Programleder, Lego Fonden
Hos Nationalmuseet, Danmarks Krigsmuseum og Trelleborg Vikingeborg bliver fokus i første omgang på, hvordan man kan skabe engagerende oplevelser og aktiviteter for børn hen over sommeren med leg i centrum.
”I forbindelse med ’Skab en verden med leg’-bevægelsen har vi planlagt en helt særlig dramatisk oplevelse på Nationalmuseet, som tager udgangspunkt i fortællingen om Ragnarok. Gæsterne vil blive mødt af levende nordiske guder, som spilles af ægte skuespillere, i vilde kostumer, og museets dunkle rum med vikingefund skaber unikke rammer for de dystre fortællinger. Overraskelsesmomentet med levende guder, og interaktionen undervejs i udstillingen er med til at øge indlæringen og gøre børnene til andet end bare passive tilskuere,” siger Andreas Tolstrup, der er oplevelsesdesigner på Nationalmuseet.
Samarbejdet med kulturlivet præsenteres kun fire måneder efter, at Lego Fonden også i anledning af brandets 90-års jubilæum lancerede en global konkurrence om cirka 900 millioner kroner målrettet nytænkende projekter, som kan hjælpe og støtte børn i alderen 0-6 år i hele verden.
Den globale konkurrence, der er Lego Fondens største offentlige donation i fondens historie, skal munde ud i fem nytænkende løsningsforslag, hvoraf tre modtager 200 millioner kroner, mens to projekter forventes at få 100 millioner kroner at gøre godt med. Derudover vil yderligere 10 forslag blive præmieret med cirka 6,5 millioner kroner hver.