Det har været en lang og grundig proces. Men nu får fonden Fjerde Maj Kollegiet på Frederiksberg ordnede forhold, og dens juridiske fundament kommer på plads.
Sådan lyder det fra fondsformand Helle Sjelle efter et år i fonden, som har stået i oprydningens tegn.
“Vi ville gerne have, at alle sten blev vendt i den her sammenhæng. Det har vi fået gjort. Derudover ville vi gerne sikre, at vores opdaterede fundats bliver formuleret på en måde, som er fremtidssikret – og juridisk fuldstændig i orden,” siger Helle Sjelle.
Derfor har fondsbestyrelsen hyret de erfarne fondsadvokater fra firmaet Rovsing og Gammeljord, repræsenteret ved Troels Rovsing Koch, til at bistå bestyrelsen i oprydningsarbejdet, fortæller Helle Sjelle, som er medlem af kommunalbestyrelsen på Frederiksberg for Konservative og forhenværende folketingsmedlem for samme parti.
I begyndelsen af 2020 kom fonden i store vanskeligheder efter den opsigtsvækkende og ifølge eksperter ulovlige ansættelse af Københavns Universitets rektor, Henrik C. Wegener, som direktør.
Henrik C. Wegener fik stillingen i et tæt kapløb med bl.a. fondens daværende formand gennem flere år, som valgte at træde ud af bestyrelsen, da hun blev forbigået.
Den 62-årige Henrik C. Wegener fik direktørstillingen, selvom han ikke overholdt fondens egne aldersgrænser. De bestemmer, at direktøren – som skal være en del af de unge kollegianeres liv på kollegiet og derfor får stillet en fredet herskabsbolig frit til rådighed ved siden af kollegiet på Frederiksberg – højest må være 60 år.
Derudover brød også bestyrelsesmedlem Henrik Stevnsborg fondens aldersgrænse på 70 år for bestyrelsesmedlemmer. Han er professor på Københavns Universitet og dermed Henrik C. Wegeners underordnede, og så sad han med i det ansættelsesudvalg, der besluttede at tilbyde stillingen til Henrik Wegener.
Derfor var professoren også inhabil, mente eksperter, ikke mindst fordi han var udpeget til fondsbestyrelsen af netop Københavns Universitets rektor i 2011, som dengang hed Ralf Hemmingsen.
Fundats indsendt til godkendelse
Problemerne med aldersgrænser og habilitet endte med, at Henrik C. Wegener mistede direktørstillingen, da han trak sig fra ansættelsen, samtidig med, at fondsbestyrelsen afviste at ville ansætte ham i strid med vedtægterne.
Men derudover viste det sig også, at tilsynet med fonden var ikke-eksisterende.
I årtier havde tilsynsmyndigheden Frederiksberg Kommune i strid med fondsretten nemlig hverken modtaget regnskaber fra fonden eller kontrolleret, at vedtægterne blev overholdt.
Efter afsløringerne erkendte kommunens daværende vicedirektør, Thomas Wohlert, at kommunen havde svigtet, og at den ikke havde overblik over sit ansvar på fondsområdet:
”Vi har ikke været opmærksomme på, at vedtægterne siger, at vi har en tilsynsforpligtigelse. Det er ikke godt nok, og det får vi rettet op på med det samme. Vi er ved at gennemgå, om der skulle være andre lignende tilfælde,” sagde han.
I forsommeren sidste år genoptog Frederiksberg Kommune så det fondsretlige tilsyn med kollegiefonden.
Og netop nu er kommunen i gang med at behandle fondens ansøgning om at få godkendt en ny fundats, siger Helle Sjelle.
“Fondens bestyrelse har godkendt fundatsen, og den er videresendt til godkendelse ved Frederiksberg Kommune, som er tilsynsmyndighed, nu,” siger hun.
Af hensyn til den videre dialog med kommunen vil hun ikke gå i detaljer med indholdet i den opdaterede fundats.
Ifølge en aktindsigt om kommunens behandling af ansøgningen, så går der dog ikke længe, før den nye fundats erstatter den tidligere:
“Den forventes godkendt af kommunalbestyrelsen den 19.april 2021. Kommunen går ud fra, at den nye fundats vil træde i kraft på dette tidspunkt, når den som forventet er godkendt af kommunalbestyrelsen,” skriver en embedsmand til fonden.
Af samme aktindsigt fremgår, at den opdaterede fundats blandt andet indeholder en ny aldersgrænse for bestyrelsesmedlemmerne på 75 år mod tidligere 70 år.
Godkender myndighederne den nye aldersgrænse, kan professor Henrik Stevnsborg derfor igen træde ind i bestyrelsen. Han har ellers været trådt ud af bestyrelsen og hans post været vakant siden problemerne sidste år, fremgår det af fondens hjemmeside. I stedet har han ifølge hjemmesiden været tilknyttet bestyrelsen som observatør.
Derudover indeholder fondens opdaterede fundats en række ændringer af optagelseskriterierne på kollegiet, som er stiftet som et levende mindesmærke over den danske modstandskamp under 2. Verdenskrig.
Aldersgrænsen på 60 år for direktørstillingen også blevet fjernet. Dermed vil den fungerende direktør, John E. Andersen, som har rundet 70 år og dermed siddet posten i strid med fondens vedtægter i over ti år, kunne fortsætte, såfremt ændringerne godkendes af myndighederne.
Det ønsker han imidlertid ikke. Derfor vil bestyrelsen formelt slå direktørstillingen op, så snart det er muligt, siger Helle Sjelle.
"Det sker, når fundatsen er godkendt af tilsynsmyndigheden," bekræfter hun.
Problemer med reelle ejere
Da fondens juridiske rod og det årtier lange tilsynssvigt sidste år blev oprullet, viste det sig også, at fondens bestyrelse med professorer og erfarne folketingspolitikere ikke havde registreret sig som reelle ejere.
Og på trods af et år i oprydningens tegn har fondens bestyrelse tilsyneladende stadig ikke fået rettet op på den del af problemerne.
Justitsminister Nick Hækkerup (S) har ellers netop udtalt, at han “ikke kan leve med”, at fonde ikke registrerer bestyrelsesmedlemmerne som reelle ejere. Det er et krav, som følger af hvidvaskloven, der skal forhindre svindel og terrorfinansiering.
- Helle Sjelle, hvorfor har I efter et års oprydning i fonden ikke sørget for at registrere bestyrelsen hos myndighederne, som loven foreskriver?
"Jamen, det ser vi selvfølgelig på at få gjort. Vi har haft advokatbistand tilknyttet i forhold til fundatsen, men vi ser selvfølgelig også at få bragt det andet i orden. Jeg har nu ikke nogen mistanke om, at der er nogen, der hvidvasker noget i den her sammenhæng, men selvfølgelig gør vi, hvad vi kan for at overholde loven. Det skal vi naturligvis også på det her punkt, så det får vi selvfølgelig straks bragt i orden,” siger Helle Sjelle.
Efter interviewet har Helle Sjelle oplyst, at fonden nu har fået registreret bestyrelsen som reelle ejere.
DE UNDTAGNE FONDE
Fonden Fjerde Maj Kollegiet på Frederiksberg er et eksempel på landets mange fonde, der er undtaget fra enten Erhvervsstyrelsens eller Civilstyrelsens tilsyn.
Der findes intet overblik over, hvem der i stedet skal føre tilsyn med de undtagne fonde.
Men flere historier i Fundats har vist, at tilsynet kan glippe, fordi blandt andet landets kommuner ikke altid har styr på hvilke fonde, de skal føre tilsyn med.