Julen og nytåret nærmer sig, og i anledning af årets sidste udgivelse har Fundats været i arkiverne for at sammensætte en top-10 over de mest læste artikler i 2024.
Hermed i omvendt rækkefølge:
10
Fonde møder modebegrebet impact med væsentlige forbehold
Blandt de begreber, der har vundet indpas på de danske ledelsesgange, har særligt "impact" bidt sig fast i fondssektoren. Nu skal der opstilles resultatmål for sociale indsatser. Men spørger man fondene om deres arbejde med impact i praksis, bliver begrebet mødt med væsentlige forbehold.
"Flere respondenter er tøvende overfor at bruge ordet impact i deres samarbejde med sociale organisationer. Det opleves blandt andet som uklart defineret eller som udtryk for en målstyret tilgang, der er svær at forene med, hvad der er muligt at måle på det sociale område," lød det i marts i en rapport baseret på interviews med otte almene fonde og uddelende foreninger.
Fundats talte i den forbindelse med Egmont Fonden, hvor man oplever begrebet som alt for akademisk og peger på, at det er svært at opgøre effekterne af socialt arbejde. Og med Velux Fonden, som er forbeholden på grund af manglende konsensus om, hvad impact reelt dækker over. Det blev årets tiende mest læste historie.
9
Magtfuld fagboss lejer københavnerlejlighed i strid med vedtægter
Det var et soleklart brud på vedtægterne, da Dansk Metals formand Claus Jensen fik lov at leje en lejlighed et stenkast fra Nyhavn og Kongens Nytorv i København af en ejendomsfond, selv om han ifølge fondens formålsbestemmelse ikke var i målgruppen for at leje fondens lejligheder.
Det konkluderede Erhvervsstyrelsen i marts efter at have gennemgået sagen om Fonden for Boliger til Sørestaurationspersonel, der har til formål at sikre boliger til det sejlende køkkenpersonale.
8
Den Danske Naturfond har kulsorte aktier for millioner
Den Danske Naturfond er en af landets største naturfonde. Fonden arbejder for bevaring af den danske natur ved at udstede de velkendte naturbeviser til private og firmaer.
Men i kulissen har fonden investeret millioner af kroner i en lang række selskaber inden for kul, olie og gas, og naturfonden var således med til at finansiere nogle af de største CO2-udledere på verdensplan. Det viste sig i starten af året, da Fundats fik aktindsigt i fondens investeringsportefølje. Den Danske Naturfond ville på den baggrund genbesøge sine investeringer, fortalte direktøren.
7
Fondenes investeringer er lukket land
I forlængelse af artiklerne om fossile investeringer – som også skulle vise sig at omfatte Danmarks Grundforskningsfond såvel som Kongehusets fonde – kunne Fundats i februar berette, at kun seks af landets 100 mest uddelende fonde har valgt at offentliggøre deres investeringslister over aktier og obligationer. Det til trods for, at løfter om bæredygtige og ansvarlige investeringer har vundet indpas i fondsverdenen.
"Mange af de store fonde skriver en masse fine ord om, hvor ansvarlige de er i forvaltningen af deres investeringer. Det er nemt at skrive, hvis man ikke samtidig lægger kortene på bordet," som Thomas Meinert Larsen, kampagneleder i Klimabevægelsen, konstaterede.
6
Endnu en nystiftet fond går til kamp mod børns og unges mistrivsel
Stadig flere fonde har fokus på børns og unges mistrivsel, og i marts var endnu en ny erhvervsdrivende fond klar til at støtte projekter til fordel for børn og unge i mistrivsel samt deres familier.
Denne gang med Torben Røsler, kendt som medejer af filmselskabet Zentropa og storaktionær i fodboldklubben Brøndby IF, som stifter.
5
Ti milliarder fra Novo Nordisk Fonden blev bevilget over sms
Det gik de færrestes næse forbi, da Novo Nordisk Fonden leverede danmarkshistoriens største bevilling med ti milliarder kroner til regeringens grønne trepartsaftale. Fundats kunne i september belyse processen bag rekordbevillingen. Herunder hvordan de ti milliarder blev bevilget over en sms til Økonomiministeriets departementschef, og hvordan fondsledelsen blev inviteret på croissanter i ministeriet uden for referat.
En proces, som eksperter i forvaltningsret og offentlig økonomi betegnede som både usædvanlig og problematisk.
4
Life Fondens nye direktør vil have fokus på samfundsfag og historie
I 2024 blev undervisningsforløb i naturfag for lille en spilleplade for Life Fonden. Derfor vil fonden udvikle forløb til de brede almene fag, kunne fondens direktør Stefan Hermann i februar fortælle efter bare fire måneder i direktørstolen.
Formålet er stadig at fremme den naturfaglige og teknologiske dannelse blandt børn og unge, og fonden vil nu undersøge, hvordan man kan inddrage naturvidenskab og teknologi i andre fag end naturfag.
3
Velux Fonden åbner vinduet til ny strategi
I begyndelsen af året landede Velux Fondens strategi frem mod 2030. En strategi med fokus på demokrati og bæredygtighed og med en ny aktualitetspulje, der skal give bestyrelsen råderum til at eksperimentere.
Samtidig vil Velux Fonden tydeliggøre forskellen mellem Velux og Villum Fondene; eller med forperson Lykke Kann Ogstrup Lundes ord, at de to fonde ”ikke er siamesiske tvillinger, men snarere fætter og kusine eller søskende”. Det blev årets tredjemest læste historie.
2
Bikubenfonden lægger kritik frem: En dominerende og krævende samarbejdspartner
Det var ikke ubetinget flatterende beskrivelser, der så dagens lys i april, da Bikubenfonden offentliggjorde en analyse foretaget blandt fondens interessenter.
En række af Bikubenfondens samarbejdspartnere oplever fonden som krævende og dominerende, fremgik det, og i nogle tilfælde har Bikubenfonden overtaget projekter frem for at fungere som medspiller.
"Fonden opleves til tider også som lidt for dominerende og styrende for processer, hvilket er svært for samarbejdspartnere at balancere på grund af magtasymmetrien i relationen," lød en af konklusionerne i interessentanalysen, som ifølge udviklingsdirektør Sine Egede Eskesen skal danne grundlag for fondens arbejde med forventningsafstemning og en bedre forståelse af samarbejdspartnernes virkelighed.
1
Fondselitens direktører får massive lønstigninger
Ganske i tråd med de forrige år var det i 2024 nysgerrigheden på fondssektorens direktørlønninger, der trak i allerflest læsere.
Igen i år har Fundats foretaget en kortlægning af direktørlønningerne i de 100 mest uddelende fonde og filantropiske foreninger. Det har vi gjort på baggrund af årsrapporterne for 2023.
Kortlægningen viste, at en lille håndfuld direktører i toppen af den danske fondsverden i det seneste år er steget betragteligt i løn. Særligt i fonde som Færchfonden, Novo Nordisk Fonden og KV Fonden er direktørlønnen steget eksplosivt; men i toppen af listen over direktørlønninger finder man stadig Lundbeckfondens Lene Skole.