Indsamlende humanitære fonde i god gænge trods krig og inflation

To af de store indsamlende humanitære fonde melder samstemmende om et indsamlingsmæssigt godt 2022. Unicef Danmark har registreret stigende indtægter fra virksomheder, mens Planbørnefonden har noteret en markant stigning i fondsstøtten. Begge fonde holder et vågent øje med, om inflation og stigende energiudgifter vil få indflydelse på de private danskeres støtte hen over vinteren.

Uni­cef Dan­mark har i øje­blik­ket især fo­kus på sult, hvor det er op­gjort, at 45 mil­li­o­ner børn un­der fem år er ramt af un­de­rer­næ­ring. Si­tu­a­tio­nen er li­ge nu blandt an­det sær­ligt al­vor­lig på Afri­kas Horn. Bil­le­det er fra So­ma­lia (fo­to: Unicef).

Der er nok at væ­re be­kym­ret over for tiden.

I me­re end syv må­ne­der har der væ­ret krig på eu­ro­pæ­isk grund, og in­tet ty­der på, at kri­gen i Ukrai­ne nær­mer sig sin af­slut­ning. In­f­la­tio­nen er den hø­je­ste i 40 år. Kli­ma­kri­sen fort­sæt­ter med at ud­vik­le sig i et foru­ro­li­gen­de tem­po. Og de nær­mest eks­plo­de­ren­de ener­gi­pri­ser be­ty­der, at man­ge indstil­ler sig på en vin­ter med dæm­pet be­lys­ning og lunk­ne radiatorer.

Som om det ik­ke er nok, kan be­kym­rin­ger­ne få yder­li­ge­re næ­ring ved at ven­de blik­ket mod den glo­ba­le sult­ka­ta­stro­fe, hvor si­tu­a­tio­nen li­ge nu er sær­ligt al­vor­lig på Afri­kas Horn, i Af­g­ha­ni­stan og i den ara­bi­ske re­pu­blik Yemen.

Men hvad be­ty­der de uro­li­ge ti­der og især det fak­tum, at der er krig på eu­ro­pæ­isk grund, for de ind­sam­len­de hu­ma­ni­tæ­re fonde?

Har covid19 – især i star­ten af året – og si­den­hen kri­gen i Ukrai­ne, den bul­dren­de in­f­la­tion og ener­gik­ri­sen åb­net fle­res øj­ne for nød­ven­dig­he­den af at tæn­ke ud over egen næ­se­tip – el­ler be­gyn­der der at væ­re tegn på, at virk­som­he­der, fon­de og pri­vat­per­so­ner sid­der lidt tun­ge­re på pengene?

Fra to af de sto­re ind­sam­len­de fon­de, Uni­cef Dan­mark og Plan­bør­ne­fon­den, ly­der sva­ret sam­stem­men­de, at 2022 i øko­no­misk øje­med har væ­ret et rig­tig godt år – men og­så, at de ser frem mod vin­te­r­en med en vis bekymring.

”Vi le­ver i en me­get uro­lig tid og er på vej ind i en mørk vin­ter med fort­sat krig i Eu­ro­pa, ener­gik­ri­se og sult­ka­ta­stro­fe i Afri­ka. Så me­get de­sto me­re glæ­der vi os over, at 2022 ser ud til at bli­ve et ind­sam­lings­mæs­sigt godt år, hvor væk­sten i de ind­sam­le­de mid­ler vil fort­sæt­te,” si­ger Sus­an­ne Da­hl, der er ge­ne­ral­se­kre­tær i den dan­ske af­de­ling af FN’s børneorganisation.

45 millioner underernærede børn

Uni­cef Dan­mark har i øje­blik­ket især fo­kus på sult, hvor det er op­gjort, at 45 mil­li­o­ner børn un­der fem år er ramt af un­de­rer­næ­ring, og mindst 13,6 mil­li­o­ner er så al­vor­ligt un­de­rer­næ­re­de, at de er i akut fa­re for at dø af sult.

2021 var et ex­cep­tio­nelt godt år for Uni­cef Dan­mark rent øko­no­misk især på grund af cor­o­na- og Af­g­ha­ni­stan-ind­sam­lin­ger­ne. Det be­tød, at Uni­cef ved årets slut­ning kun­ne re­gi­stre­re ind­tæg­ter på 829 mil­li­o­ner kro­ner, og det ni­veau for­ven­ter Sus­an­ne Da­hl trods alt ik­ke at kom­me i nær­he­den af i år.

”Med min­dre, der i slut­nin­gen af året kom­mer nye me­ga­do­na­tio­ner fra fon­de­ne, vil 2022 bli­ve et år, hvor vi er til­ba­ge på den al­min­de­li­ge støt sti­gen­de vækst­kur­ve a la hvad vi så i 2019 og 2020. Re­a­li­stisk set vil vi, når 2022 er slut, ha­ve ind­sam­let cir­ka 300 mil­li­o­ner kro­ner,” for­ven­ter Sus­an­ne Dahl.

Med min­dre, der i slut­nin­gen af året kom­mer nye me­ga­do­na­tio­ner fra fon­de­ne, vil 2022 bli­ve et år, hvor vi er til­ba­ge på den al­min­de­li­ge støt sti­gen­de vækst­kur­ve a la hvad vi så i 2019 og 2020

Sus­an­ne Da­hl – ge­ne­ral­se­kre­tær, Uni­cef Danmark

Når ge­ne­ral­se­kre­tæ­ren ser på, hvem pen­ge­ne kom­mer fra, er den mest be­mær­kel­ses­vær­di­ge æn­dring i år sam­men­lig­net med de for­ri­ge år, at pri­va­te dan­ske virk­som­he­der er kom­met me­get me­re på banen.

”Virk­som­he­der­ne har især i for­bin­del­se med kri­gen i Ukrai­ne ud­vist stort me­dansvar og sam­funds­sind. Sam­ti­dig tror jeg, at virk­som­he­der­nes øge­de fo­kus på det hu­ma­ni­tæ­re er dre­vet af he­le ESG-dags­or­de­nen og FN’s ver­dens­mål,” si­ger Sus­an­ne Dahl.

Stigning i fondsstøtte

Plan­bør­ne­fon­den, der ar­bej­der i fle­re end 50 lan­de for, at al­le børn uan­set køn skal ha­ve li­ge mu­lig­he­der, har iføl­ge vi­ce­di­rek­tør An­ne Smith Pe­ter­sen haft et ”rig­tig godt” år rent økonomisk.

”Vi lig­ger pænt over vo­res bud­get, og det skyl­des blandt an­det, at vi har få­et man­ge mid­ler til Ukrai­ne-kri­sen bå­de fra pri­va­te fon­de, Da­ni­da og ik­ke mindst dan­sker­ne,” si­ger An­ne Smith Petersen.

Plan­bør­ne­fon­den har især re­gi­stre­ret en mar­kant stig­ning i fonds­støt­ten i år.

”Vi har blandt an­dre få­et en me­get flot be­vil­ling fra No­vo Nor­disk Fon­den, som har gi­vet 200 mil­li­o­ner kro­ner til et stort pro­jekt i Jor­dan, og vi har stær­ke sam­ar­bej­der med Po­ul Due Jen­sens Fond, der blandt an­det støt­ter ind­sat­sen i Etio­pi­en i for­bin­del­se med vand­for­sy­nings­kri­sen på Afri­kas Horn, og med Le­go Fon­den, hvor vo­res i for­vej­en tæt­te sam­ar­bej­de er ble­vet for­stær­ket. Der­u­d­over har Au­gusti­nus Fon­den og Tu­borg­fon­det ydet sto­re bi­drag i for­bin­del­se med vo­res ind­sat­ser i Ukrai­ne,” for­tæl­ler An­ne Smith Petersen.

Ud over, at vi er gla­de for hver en kro­ne, vi får, er det i re­la­tion til fon­de­ne ek­stra fan­ta­stisk med de lang­tids­sik­re donationer

Sus­an­ne Da­hl – ge­ne­ral­se­kre­tær, Uni­cef Danmark

Og­så Uni­cef Dan­mark er stærkt af­hæn­gi­ge af fonds­bi­dra­ge­ne, og Sus­an­ne Da­hl hå­ber, at fon­de­nes sto­re øko­no­mi­ske mus­k­ler vil få yder­li­ge­re vok­se­værk i de kom­men­de år.

”Fon­de­nes sam­le­de ud­de­lin­ger sti­ger år for år, og med de sto­re over­skud, som vi for ek­sem­pel så for­le­den i Le­go-kon­cer­nen, er der håb om, at væk­sten i fonds­ud­de­lin­ger vil fort­sæt­te. I Uni­cef har vi me­get stor glæ­de af fon­de­nes sam­funds­sind og støt­te, og ud over, at vi er gla­de for hver en kro­ne, vi får, er det i re­la­tion til fon­de­ne ek­stra fan­ta­stisk med de lang­tids­sik­re do­na­tio­ner. Man­ge af vo­res fonds­sam­ar­bej­der er fler­åri­ge og sik­rer os år­ligt to- og tre­cif­re­de mil­li­onbe­løb, og i 2022 har vi blandt an­det ud­vi­det vo­res sam­ar­bej­der med Hem­pel Fon­den og Le­go Fon­den,” for­tæl­ler Sus­an­ne Dahl.

664 mil­li­o­ner kro­ner, sva­ren­de til 80 pro­cent af Uni­cef Dan­marks sam­le­de ind­tæg­ter, kom i 2021 fra part­ner­ska­ber. Ud over Hem­pel Fon­den og Le­go Fon­den står blandt an­dre og­så No­vo Nor­disk Fon­den og Po­ul Due Jen­sens Fond på Uni­cefs li­ste over partnere.

50.000 private sponsorer

Pan­de­ryn­ker­ne i for­hold til øko­no­mi­en i beg­ge fon­de bli­ver ak­tu­elt frem­bragt af, hvad der kom­mer til at ske med de pri­va­te dan­ske­res bi­drag til hu­ma­ni­tæ­re ind­sat­ser på vej ind i et vin­ter­hal­vår, hvor sti­gen­de for­bru­ger- og ener­gi­pri­ser uvil­kår­ligt kom­mer til at læg­ge et stort pres på hr. og fru Dan­marks økonomi.

”Det er klart, at dan­sker­nes pri­va­tø­ko­no­mi al­le­re­de er på­vir­ket og vil bli­ve det hen over vin­te­r­en. Så vo­res stør­ste be­kym­ring li­ge nu er sponsora­ter­ne. Vi er ut­ro­ligt op­mærk­som­me på at fast­hol­de vo­res sponso­rer, idet de med­vir­ker til, at vi kan tæn­ke lang­sig­tet, og i den nu­væ­ren­de si­tu­a­tion har vi fo­kus på fast­hol­del­se,” si­ger An­ne Smith Petersen.

Vo­res stør­ste be­kym­ring li­ge nu er sponsoraterne

An­ne Smith Pe­ter­sen – Vi­ce­di­rek­tør, Planbørnefonden

Plan­bør­ne­fon­den har cir­ka 50.000 pri­va­te sponso­rer, der be­ta­ler 250 kro­ner om må­ne­den for at sponso­re­re et barn og det lo­kal­sam­fund, bar­net bor i.

I skri­ven­de stund ser det iføl­ge An­ne Smith Pe­ter­sen ud til, at de fle­ste af de 50.000 pri­va­te sponsora­ter hol­der fast og bli­ver ved med at støt­te Planbørnefonden.

”Der vir­ker til at væ­re en ge­ne­rel for­stå­el­se for, at vi er un­der­lagt en glo­bal kri­se, og at det er nød­ven­digt at støt­te en or­ga­ni­sa­tion som vo­res. Sam­ti­dig er vo­res er­fa­ring, at sponso­rer­ne er me­get loy­a­le og sta­bi­le. Man­ge af dem har støt­tet os i man­ge år og ple­jer at fast­hol­de støt­ten, og­så i kri­se­år. Fak­tisk har vi tid­li­ge­re set, at nog­le af dem bi­dra­ger med yder­li­ge­re, når der er sto­re kri­ser,” si­ger An­ne Smith Petersen.

Og­så Sus­an­ne Da­hl hol­der et vå­gent øje med, hvor­dan Mo­bile­Pay- og kon­to­over­førs­ler­ne til Uni­cef fra de pri­va­te dan­ske­re ud­vik­ler sig hen over vintermånederne.

”Vi kig­ger ind i det ri­si­kos­ce­na­ri­um, at dan­sker­ne bli­ver yder­li­ge­re ramt pri­va­tø­ko­no­misk af de sti­gen­de pri­ser på dag­lig­va­rer og ener­gi. Men jeg har en stærk tro på, at dan­sker­ne fort­sat øn­sker at do­ne­re og en­ga­ge­re sig i sto­re pro­blem­stil­lin­ger især for­di, vi nu op­le­ver på egen krop, at krig og ka­ta­stro­fer ryk­ker tæt på. Ind­til vi­de­re op­le­ver vi, at dan­ske­re fort­sat ud­vi­ser stort sam­funds­sind og ud­syn – men det er klart, at vi kan kom­me i en si­tu­a­tion, hvor vi end­nu en­gang må sæt­te vo­res lid til fon­de, virk­som­he­der og de sto­re stats­li­ge bi­drag, som vi hel­dig­vis fort­sat mod­ta­ger,” si­ger Sus­an­ne Dahl.

Vil du læse artiklen?

Med et abon­ne­ment får du fuld ad­gang til fun​dats​.dk.

Det ko­ster at pro­du­ce­re uaf­hæn­gig og dyb­de­bo­ren­de jour­na­li­stisk. Læs me­re om Fun­dats og se pri­ser­ne for at abon­ne­re her.

Abon­nér

Allerede abonnent? Log ind her:

Jobannoncespot_img
Jobannoncespot_img
Jobannoncespot_img

Skribent

Michael Monty
Michael Monty
Journalist

Læs mere om

Kategorier:

Tags:

Læs også

Forsiden lige nu

Kommunikation

Serie: Gode Ramme for Gode Donationer