"Det går fantastisk."
Sådan lyder svaret fra Malin Palmér, direktør i Læger uden Grænsers Fond, når man spørger til, hvordan der står til med fundraisingen.
I 2020 indsamlede Læger uden Grænsers Fond 182,4 millioner kroner. I 2021 kom tallet op på 214,8 millioner kroner – og for 2022 kalkulerer fonden med en stigning på 21 procent.
”Vi har oplevet en meget stor vækst i vores indsamlede midler i år, og vi forventer at lande på omkring 260 millioner kroner for 2022,” siger Malin Palmér.
Den store stigning skyldes primært en ændret strategi for fundraising, der begynder at bære frugt, og en meget stor enkeltstående arv på 40 millioner kroner.
”På grund af enkeltarven på det store beløb forventer vi, at arvemidler nok runder 100 millioner kroner i år,” forklarer Malin Palmér.
Strategi med tre ben
Den ændrede fundraisingstrategi har tre ben: Stigende fokus på faste længerevarende aftaler med private donorer via pbs-aftaler, endnu mere aktivt arbejde med arvemidler og flere langsigtede samarbejder med private fonde.
”Vi har opgraderet vores fundraisingafdeling i forhold til at styrke vores længerevarende, strategiske samarbejder med de store fonde,” fortæller Malin Palmér.
Læger uden Grænser har bevidst valgt at være uafhængig, og fonden modtager derfor ikke støtte fra Danida.
”Alt er private donationer hos os, og derfor er det endnu vigtigere for os med mere langsigtede samarbejder, så vi ved, hvilke beløb vi kan regne med, og vi dermed kan planlægge bedre. Derfor arbejder vi strategisk med at udbygge samarbejdet med de store fonde,” siger hun.
Flere midler fra uddelende fonde
Strategien med at styrke de langsigtede, strategiske samarbejder med fonde giver sig også udslag i de uddelende fondes bevillinger. I 2020 fik Læger uden Grænsers Fond 18,8 millioner kroner fra uddelende fonde – især på grund af covid. I 2021 modtog Læger uden Grænser 15,8 millioner kroner fra de uddelende fonde, og i 2022 ventes tallet at stige med omkring 45 procent.
”Vi forventer, at de indsamlede midler fra fonde kommer til at lande på i hvert fald 23 millioner kroner,” siger Malin Palmér.
I forbindelse med de stigende humanitære kriser gennem årene – krige, konflikter, pandemien og de klimarelaterede naturkatastrofer og heraf følgende sundhedsudfordringer – er interessen for at hjælpe inden for sundhed og medicinsk behandling vokset hos fondene
Malin Palmér – Direktør, Læger uden Grænsers Fond
Læger uden Grænsers Fond samarbejder med flere store fonde og virksomheder: Med Grundfos omkring vandprojekter blandt andet i Venezuela. Med Poul Due Jensens Fond om Læger uden Grænsers medicinske arbejde under coronapandemien og nu under krigen i Ukraine. Og derudover er både Hempel Fonden og Augustinus Fonden tætte samarbejdspartnere gennem flere år.
”I forbindelse med de stigende humanitære kriser gennem årene – krige, konflikter, pandemien og de klimarelaterede naturkatastrofer og heraf følgende sundhedsudfordringer – er interessen for at hjælpe inden for sundhed og medicinsk behandling vokset hos fondene. Det er fantastisk, for behovene er store,” understreger Malin Palmér.
Søger ny fundraisingdirektør
I øjeblikket søger Læger uden Grænsers Fond en ny fundraisingdirektør med ansøgningsfrist den 15. december. Stolen har stået tom siden august, hvor den hidtidige fundraisingdirektør Kristina Boldt forlod Læger uden Grænsers Fond efter knap ni år til fordel for en tilsvarende stilling i fonden Unicef Danmark.
Den kommende fundraisingdirektør skal fortsætte den fastlagte strategi og forsøge at øge mængden af indsamlede midler.
Behovene i verden stiger, så vi har ambitioner om at fundraise så meget som muligt
Malin Palmér – Direktør, Læger uden Grænsers Fond
”Behovene i verden stiger, så vi har ambitioner om at fundraise så meget som muligt, så længe det giver os et stort afkast på vores investeringer i fundraising,” pointerer Malin Palmér.
For 2023 forventer Malin Palmér dog ikke, at fonden kan sætte endnu en indsamlingsrekord.
”2022 har været et ekstremt år med den enkeltstående arv på 40 millioner kroner, så vi forventer at indsamle færre penge – omkring 217 millioner kroner – i 2023,” siger hun.
Ud af de 214,8 millioner kroner, Læger uden Grænsers Fond indsamlede i 2021, blev der uddelt 177 millioner kroner. Og på baggrund af den rekordstore forventede indsamling på cirka 260 millioner kroner i år forventer fonden at kunne toppe uddelingsbeløbet fra 2021.
”Vi har endnu ikke det fulde overblik, men det bliver helt sikkert over 200 millioner kroner,” fortæller Malin Palmér.
Arbejder i 70 lande
På verdensplan arbejder Læger uden Grænser i 70 lande, hvor organisationen yder akut medicinsk nødhjælp til ofre for konflikter og katastrofer.
I år har den danske afdeling arbejdet i blandt andet Afghanistan, Syrien, Nigeria og Ukraine.
”Det har været et meget specielt år med krigen i Ukraine og den afledte voksende fødevarekrise og deraf underernærede børn,” siger Malin Palmér.
I Ukraine har Læger uden Grænser bidraget med viden i forhold til, hvordan man håndterer et stort antal tilskadekomne på én gang, samt viden om krigstraumer og skydeskader. Derudover har er der ydet hjælp med at få patienter væk fra fronten.
”Vi har bygget togsæt med intensiv hjælp, som både kunne behandle patienter ombord og flytte dem til mindre risikofyldte steder,” fortæller Malin Palmér.
Læger uden Grænser blev grundlagt i Frankrig i 1971 og er også kendt under sit franske navn Médecins Sans Frontières (MSF). Læger uden Grænser blev etableret i Danmark i 1993.