Den længe ventede lov om skattefri overdragelse af en virksomhed til en erhvervsdrivende fond er nu blevet vedtaget af Folketinget.
Fra 1. januar 2021 kan en virksomhedsejer derfor bruge enten lovens såkaldte fondsbeskatningsmodel eller den allerede kendte holdingmodel, hvis ejeren ønsker at overdrage sin virksomhed til en erhvervsdrivende fond.
Med lovens nye fondsbeskatningsmodel skal ejeren, såfremt en række betingelser er opfyldt, ikke betale skatter eller afgifter, når ejeren overdrager sin virksomhed til en erhvervsdrivende fond.
I stedet betyder modellen, at skattemyndighederne beregner en såkaldt stifterskat af stifterens avance ved overdragelsen, som påhviler fonden og ikke stifteren.
Fonden kan betale stifterskatten løbende ved at foretage almennyttige og almenvelgørende uddelinger, fordi uddelingernes fradragsværdi bliver modregnet stifterskatten.
Foruden den nye fondsbeskatningsmodel giver loven også fortsat mulighed for, at en virksomhedsejer lader sit holdingselskab overdrage et underliggende datterselskab til en erhvervsdrivende fond skatte- og afgiftsfrit via den såkaldte holdingmodel.
Holdingmodellen er kendt fra tidligere praksis. Dog gælder der fremover den ekstra betingelse i forhold til tidligere, at Skatterådet skal give tilladelse til overdragelsen, før den kan ske uden at betale skat.
For at benytte holdingmodellen skal virksomheden overdrages til en fond, som hovedsageligt har et almennyttigt eller almenvelgørende formål.
For at kunne overdrage virksomheden til en udenlandsk fond er det også en betingelse, at hovedaktionæren har givet uigenkaldeligt afkald på at disponere over midlerne i det overdragne selskab. Fonden skal desuden have hjemsted i en stat, der har indgået en dobbeltbeskatningsaftale med Danmark.
Netop muligheden for at benytte holdingmodellen var tidligere i lovbehandlingen forsvundet ud af lovforslaget i slutningen af 2019. Det medførte kraftig kritik fra en række eksperter.
Læs lovenDet netop vedtagne lovforslag kan læses i sin fulde længde her:
De vurderede, at fraværet af holdingmodellen ville betyde færre frem for flere erhvervsdrivende fond, som lovforslaget ellers havde som mål.
Efter høringsprocessen i foråret 2020 blev holdingmodellen dog igen en del af lovforslaget, og modellen er altså også en del af den nu endeligt vedtagne lov.