
Svarene er allerede stille og roligt begyndt at dryppe ind til Danmarks Statistik, efter at den centrale statistikmyndigheds årlige spørgeskemaundersøgelse af private danske fondes uddelinger, udbetalinger og bevillinger i sidste uge blev skudt i gang.
Der er tale om en opdateret og delvist forandret udgave af spørgeskemaet, som senere på året skal udmøntes i Danmarks Statistiks årlige fondsstatistik. Sammenlignet med den version af spørgeskemaet, som fondene har udfyldt de seneste tre år, er der indarbejdet en række forbedringer, som i sidste ende vil give en endnu mere præcis fondsstatistik. Det oplyser specialkonsulent Gitte Frej Knudsen, der har ansvaret for fondsstatistikkerne i Danmarks Statistik.
”I forbindelse med, at den første tre-årige periode udløb, benyttede vi lejligheden til at kigge på erfaringerne fra de første tre år. Derfor blev der nedsat en arbejdsgruppe med repræsentanter fra fondene, Danmarks Statistik og Fondenes Videnscenter. På baggrund af arbejdsgruppens diskussioner om de udfordringer, som fondene havde oplevet med det gamle spørgeskema, blev der udarbejdet ideer til forbedringer. Og de ideer er blevet indarbejdet i det spørgeskema, som anvendes i den nye tre-årige periode,” siger Gitte Frej Knudsen til Fundats.
Grundlæggende mener Gitte Frej Knudsen, at den gamle udgave af spørgeskemaet overordnet fungerede ganske udmærket og til de flestes tilfredshed, og hun understreger, at selve strukturen i det spørgeskema, fondene i år og de kommende to år skal udfylde, langt hen ad vejen ligner den fra de forrige tre år.
”Det er ikke sådan, at alt er kastet op i luften og er faldet helt anderledes ned. Men selvfølgelig har der været plads til forbedringer,” siger Gitte Frej Knudsen.
Matcher internationale standarder
En af de større ændringer i den nye udgave er, at der er kommet andre og flere underkategorier, når fondene skal indberette deres bevillinger inden for blandt andet videnskab, kultur og det sociale område. Det er gjort for, at underkategorierne bedre end i den gamle udgave af spørgeskemaet matcher internationale standarder og manualer.
”Og så har vi skærpet definitionen på forskning. Det var et problem med spørgeskemaet før, at der ikke var en helt præcis definition af, hvad forskning er. Derfor lægger vi os nu op ad den internationale definition af forskning, som hedder Frascati-manualen,” forklarer Gitte Frej Knudsen.
– Betyder ændringerne også, at det i fremtiden bliver nemmere og mere præcist, hvis man vil sammenligne danske fondes aktiviteter og uddelinger med fonde i andre lande?
”Ja. Såfremt der er nogen, der laver den samme form for fondsstatistik i andre lande, vil man kunne sammenligne meget præcist. Og det vil være en kæmpe gevinst og give en ekstra dimension til fondsstatistikken,” siger Gitte Frej Knudsen.
Det nye spørgeskema, som omhandler fondenes uddelinger og bevillinger i 2019, har siden sidste uge ligget tilgængeligt på Danmarks Statistiks hjemmeside og kan udfyldes frem til indberetningsfristen den 19. august.
”Det er en meget lang indberetningsfrist, men det skyldes, at der er nogle fonde, som gerne vil udfylde skemaet nu i forbindelse med, at de laver deres årsregnskab, mens andre foretrækker at vente, til de har aflagt regnskabet,” siger Gitte Frej Knudsen.
Fondenes Videnscenter havde planlagt et seminar den 30. marts arrangeret af om den nye fondsstatistik og ændringerne i spørgeskemaet. Seminaret er dog indtil videre aflyst som følge af corona-krisen.
Fondsstatistikken med oplysninger om danske fondes uddelingsaktiviteter i 2019 bliver offentliggjort i slutningen af 2020. Spørgeskemaet skal udfyldes af alle private fonde med virksomhedsformerne ’Erhvervsdrivende fond’ samt ’Fonde og andre selvejende institutioner’. Hertil kommer en gruppe af foreninger, der agerer som fonde med betydelige uddelinger, for eksempel patientforeninger.