To garantsparekasser bliver til én, og som et væsentligt biprodukt af fusionen opstår endnu en almennyttig sparekassefond på baggrund af såkaldt herreløs kapital.
I sidste uge offentliggjorde Folkesparekassen, at den blandt andet på grund af øget regulering og stigende administrative byrder har valgt at fusionere med Middelfart Sparekasse.
Ifølge administrerende direktør i Folkesparekassen Martha Petersen skyldes valget af Middelfart Sparekasse, at værdigrundlaget på flere punkter flugter med det stærkt idealistiske, kooperative pengeinstitut.
Folkesparekassen bygger på idealer og værdier fra foreningen Jord, Arbejde og Kapital (JAK), hvis udgangspunkt blandt andet er visionen om et rentefrit pengesystem.
”Vi udspringer jo fra idé om at være der for noget og gøre en forskel i forhold de problemer, det giver, at hele verdensøkonomien er skruet forkert sammen – de rige bliver rigere og de fattige fattigere. Samtidig sker det på bekostning af naturens ressourcer, og det skaber en voldsom ubalance. Derfor har tænkningen i pengeinstituttet været, at hvis man skal påvirke økonomien, så skal man sidde på pengestrømmene,” siger Martha Petersen.
Når Folkesparekassen bliver fusioneret med Middelfart Sparekasse, er det tanken, at det ideologiske udgangspunkt og værdigrundlag skal videreføres i fonden, forklarer hun.
”Det, der bliver spændende med fonden, er, at vi kan videreføre sparekassens tænkning, men i stedet for at udøve det via pengeinstitutvirksomhed, gør vi det gennem almennyttig virksomhed og uddelinger. På den måde kan vi understøtte netop den type projekter som, vi mener, kan trække i en mere bæredygtig retning,” siger Martha Petersen.
Hun fortæller, at det som pengeinstitut kan være vanskeligt at yde kredit til bæredygtighedsprojekter, fordi projektejerne ofte ikke har den store likviditet.
”Men når det drejer så om donationer, er vi jo pludselig et helt anden sted. Derfor bliver det rigtig spændende for fonden at komme i gang med at understøtte nogle ting, som vi ikke har kunne gøre som pengeinstitut.”
Overligger på verdensmål
Ifølge Martha Petersen bliver udgangspunktet for fondens virke en slags overligger til FNs verdensmål, idet det overordnede fondsformål skal være at ”skabe balance mellem natur, mennesker og økonomi.”
Fondens fundats er endnu ikke færdiggjort eller vedtaget af sparekassens repræsentantskab, der fortsat er dialog om de sidste detaljer i samråd med sparekassens advokater Horten Advokatpartnerselskab.
”Et udvalg i sparekassens bestyrelse har igennem længere tid været i gang med forarbejdet. Vi skal være sikre på at få gjort tingene ordentligt, for fonden skal jo gerne leve i mange, mange år. Og det med at få skabt balance i verden kommer aldrig til at gå af mode,” siger Martha Petersen.
Fonden bliver stiftet som en ikke-erhvervsdrivende fond og får en formue på 65 millioner kroner. På den baggrund forventer sparekassedirektøren et uddelingsniveau på 2 til 2,5 millioner kroner om året.