
Filantropiske spillere har en særlig forpligtelse til at vise samfundssind i svære tider. Sådan lyder det fra administrerende direktør i den filantropiske forening Realdania Jesper Nygård i forbindelse med, at foreningen har besluttet at skyde 175 millioner kroner ind i bestræbelserne på at afbøde virkningerne af coronakrisen i Danmark.
Der sker med en tostrenget indsats, som dels handler om at bruge 60 millioner kroner på at holde hånden under en række af de nødlidende projekter, som Realdania tidligere har støttet. Dels oprettes der en ny pulje på 115 millioner kroner til at sikre bæredygtighed og understøttelse af FN´s verdensmål, når kommuner og andre aktører med udgangspunkt i stramme anlægsbudgetter skal i gang med at bygge og renovere.
Men med erfaring fra finanskrisen i 2007-2009 vælger vi at være strategiloyale.
Jesper Nygård – direktør, Realdania
”Det optager os rigtig meget at få hjulene i gang igen, og vi vil gøre, hvad vi kan, for at bidrage til samfundet. Jeg anerkender fuldt ud, at nogen mener, at når verden er af lave, burde vi støtte så bredt som muligt og tilgodese alle mulige projekter, som mangler penge. Men med erfaring fra finanskrisen i 2007-2009 vælger vi at være strategiloyale. Derfor satser vi på projekter, inden for hvilke vi har vores kernekompetencer, så vi kan bidrage med både penge og viden – og i den nuværende situation er viden lige så vigtig som penge,” siger Jesper Nygård til Fundats.
Tabene svinger
Med beslutningen om at bruge i alt 175 millioner kroner på de corona-relaterede indsatser er der sat en ramme for cirka en tredjedel af Realdanias forventede 2020-uddelinger. Jesper Nygård kalkulerer således – ligesom tilfældet var ved årets start – med, at Realdania i alt i 2020 vil dele mellem 500 og 600 millioner kroner ud.
”Vi plejer at sige, at når vi har et almindeligt år, deler vi 500-600 millioner kroner ud. Har vi et rigtig godt år, deler vi mere ud – og har vi et dårligt år, kan det godt være, vi deler mindre ud. Lige nu ligner 2020 et elendigt år, men til trods for det fastholder vi, at vi håber og forventer at dele 500-600 millioner kroner ud, og det synes jeg faktisk er meget generøst set i forhold til, at det ligner et af de dårligste år i mange, mange år,” siger Jesper Nygård.
I 2019 forventede Realdania ved årets start et tilsvarende uddelingsniveau. Ikke desto mindre endte det forgangne år med, at der blev delt yderligere 600 millioner kroner ud som følge af særdeles gode afkast på investeringerne. For øjeblikket tyder ikke meget på, at 2020 kan blive en tilsvarende økonomisk solstrålehistorie.
”Om vi ender på de 500-600 millioner kroner, eller om det bliver mindre eller mere, afhænger af, hvad der sker resten af året. For kort tid siden havde vi et tab i omegnen af tre milliarder kroner – for en uge siden var tabet halveret og lå i omegnen af 1,5 milliarder. Tingene svinger i øjeblikket i en sådan grad, at det er umuligt at spå om fremtiden,” understreger Jesper Nygård.
Lap skroget, inden du sætter nye skibe i søen
De 60 millioner kroner til projekter, som tidligere har fået økonomisk støtte fra Realdania, er delt op i to poser med penge: Der er afsat 50 millioner kroner til udfordrede projekter, som er ramt af alt fra aflysninger til forsinkelser og problemer med finansiering, og 10 millioner kroner i en pulje, som kultur- og oplevelsesinstitutioner efter sommerferien kan søge fra til at afholde arrangementer, når det igen bliver muligt at byde publikum indenfor.
– Hvorfor begrænser I modtagerne af støtte til projekter og institutioner, som tidligere har fået støtte fra Realdania? Kan man ikke forestille sig, at der qua coronakrisen netop er endnu større brug for hjælp blandt projekter og institutioner, som ikke tidligere har fået økonomiske håndsrækninger?
”Selvom man har mange penge, er der grænser for, hvad man kan. Belært af vores meget, meget klare erfaringer fra finanskrisen er vores fokus i den nuværende situation på projekter, som vi tidligere har fundet støtteværdige, fordi de har kvalitet og er med til at bringe livskvalitet til danskerne. Mange af disse projekter har vi allerede brugt hundreder af millioner kroner på, og det vil være dybt sørgeligt, hvis de forsvinder. Den grundlæggende filosofi er: Når du har nogle skibe med hul i skroget, så start med at lappe skroget, før du sætter nye skibe i søen,” siger Jesper Nygård.
Han nævner som eksempel, at det kan være en økonomisk håndsrækning til en samarbejdspartner, som sidder med en stor flyregning fra en foredragsholder, der skulle have været til Danmark i april.
Inspireret af ‘Building Back Better’-tankegangen
Den anden pulje på 115 millioner kroner er derimod primært målrettet nye samarbejdspartnere. Puljen kaldes ‘Sammen om bæredygtighed’ og har som formål at understøtte bæredygtighed i forbindelse med kommende investeringer i nybyggeri og renoveringer.
På den måde gavner byggesagerne både beskæftigelse, samfundsøkonomi og den grønne omstilling.
Jesper Nygård – direktør, Realdania
”Byggeriet bliver helt sikkert en del af løsningen i forhold samfundsøkonomien, og sektoren spiller samtidig en nøglerolle i forhold til at nå de klimamål, vi har sat os i Danmark. Der er derfor et åbent vindue, som vi gerne vil bidrage til, at vi kan udnytte ved at tænke de to ting sammen. På den måde gavner byggesagerne både beskæftigelse, samfundsøkonomi og den grønne omstilling,” siger Jesper Nygård.
Han betegner den nuværende situation som ”århundredets mulighed for at træffe de rigtige valg i forhold til bæredygtighed, klima og implementering af verdensmål.”
”Dermed gør vi både noget for at holde de skibe, vi har i søen, i live og tætte, men også en stor indsats for at sætte nye skibe i søen med maksimal samfundsnytte,” siger Jesper Nygård.
Inspirationen er hentet i FN-tilgangen kaldet ‘Building Back Better’, hvor man i kølvandet på for eksempel naturkatastrofer og pandemier har en ambition om at udvikle og genopbygge samfund på en ny, mere holistisk og mere langtidsholdbar måde.