
Novo Nordisk Fonden etablerer nu Bioinnovation Institute som en erhvervsdrivende fond. Målet med fondsstiftelsen er at sikre en langsigtet og ambitiøs udvikling inden for life science og bioteknologi.
For blot få dage siden fløj Novo Nordisk Fondens undervisningsforløb Life fra reden, da det blev til en selvstændig fond. Nu er turen altså kommet til at andet flagskibsinitiativ fra Novo Nordisk Fonden, nemlig Bioinnovation Institute.
Bioinnovation Institute blev etableret i december 2017 af Novo Nordisk Fonden. Over 85 forskningsprojekter og start-ups fra både Danmark og de øvrige nordiske lande har i de sidste to år fået støtte gennem Bioinnovation Institute til udvikling af nye life science-innovationer og løsninger inden for farma, bioindustri og sundhedsteknologi.
Bioinnovation Institute har indtil nu modtaget 465 mio. kr. i bevilling fra Novo Nordisk Fonden, og Novo Nordisk Fonden åbner mulighed for at finansiere Bioinnovation Institute Fonden over en 10-årig periode med et samlet beløb på op til 3,5 mia. kr.
Flere fordele
Ifølge den nye fonds direktør, professor Jens Nielsen, så er der flere fordele i at blive en selvstændig fond. De handler blandt andet om, at fondens driftsaktiviteter nu lægges over i en selvstændig juridisk enhed.
“Driften af inkubatoren kommer til at ligge i den nye fonds holdingselskab. Og den drift er måske lidt uforenelig – i hvert fald til en vis grad – med Novo Nordisk Fondens mål. Vi har jo f.eks. laboranter ansat. Novo Nordisk Fonden er heller ikke vant til at udskrive fakturaer for husleje, som den har gjort til os hidtil. Den er vant til at give penge, så der var i hvert fald dét element i det,” siger Jens Nielsen.
Hvis Lundbeckfonden henvender sig og er meget interesseret i, at vi sætter lidt mere fokus på nogle af de sygdomme, som er relevante for deres selskab – depression, neurodegenerative sygdomme – så er det noget nemmere for os at tale med dem, end hvis vi var en del af Novo-familien.
Jens Nielsen – direktør, Bioinnovation Institute
Et andet argument er, at Bioinnovation Institute som fond bedre kan opbygge sin egen selvstændige branding.
“Det er jo egentlig både en fordel og en ulempe at være forbundet med Novo-navnet. Men vi vil gerne stå for inkubation i hele det brede spektrum, og Novo Nordisk Fonden har jo en meget dominerende status både som investor og også qua dets ejerskab af Novo Holding. Derfor mener vi, at det kan give værdi at brande os som uafhængige fra Novo-familien,” siger Jens Nielsen.
Ikke mindst handler den nye selvstændighed også om muligheden for at give flere parter end Novo Nordisk Fonden mulighed for at sætte retning på inkubatorens aktiviteter.
“Det ser jeg måske som det væsentligste argument. Ved at være en uafhængig fond kan vi bedre byde andre ind, så de kan være med til at bidrage. Det handler ikke kun om eventuelle andre fonde, som vil være med til at finansiere den videre opbygning af området. Det kan jo for den sags skyld også handle om at være med til at påvirke den agenda, vi sætter. Hvis Lundbeckfonden henvender sig og er meget interesseret i, at vi sætter lidt mere fokus på nogle af de sygdomme, som er relevante for deres selskab – depression, neurodegenerative sygdomme – så er det noget nemmere for os at tale med dem, end hvis vi var en del af Novo-familien. Og det er nok den vigtigste faktor,” siger Jens Nielsen.
At gøre det godt
Bioinnovation Institute har siden 2017 modtaget 465 mio. kr. i bevilling fra Novo Nordisk Fonden, og fortsætter Bioinnovation Institute den positive udvikling, har Novo Nordisk Fonden åbnet muligheden for at finansiere Bioinnovation Institute Fonden over en 10-årig periode med et samlet beløb på op til 3,5 mia. kr.
Vi har faktisk et mål om, at i 2025 har vi skabt 2.000 nye arbejdspladser i Danmark.
Jens Nielsen – direktør, Bioinnovation Institute
Beslutningen om bevillingens endelige størrelse afhænger ifølge Novo Nordisk Fonden blandt andet af, om Bioinnovation Institute “fortsætter den positive udvikling,”
– Hvad ligger der i dén formulering?
"Det handler f.eks. om forskellige måltal. Og et af de helt centrale, som nogen måske studser over, er, at vi klart vil kunne måle, at vi har bidraget til at skabe nye arbejdspladser i Danmark. Vi har faktisk et mål om, at i 2025 har vi skabt 2.000 nye arbejdspladser i Danmark. Så kan man spørge ‘var formålet ikke at støtte entreprenører?’ Og dét er det, men entreprenøren starter jo typisk nye virksomheder, og vi er jo sat i søen for at hjælpe med at skaffe ekstern finansiering. Og når selskaberne skaffer den eksterne finansiering, gerne fra udlandet, så ansætter de jo nogle folk, og hvis de er succesfulde, så udvikler de på sigt produkter, som kommer på markedet til gavn for mennesker og samfund. Derfor har jeg fokuseret meget på, at antallet af arbejdspladser faktisk er meget central, specielt i det her entreprenørmiljø,” siger Jens Nielsen.
Om Bioinnovation Institute
Novo Nordisk Fonden bevilgede 394 mio. kr. til etableringen af Bioinnovation Institute i 2017. I 2019 bevilgede Novo Nordisk Fonden yderligere 73 mio. kr.
Bioinnovation Institute åbnede dørene til det nye laboratorie og kontorområde i november 2018.
- Fuldtidsansatte: 28
- Antal støttede start-ups og projekter: 85
- Funding til start-ups og projekter: 360 mio.kr.
Fonden får hjemsted i Copenhagen Bioscience Park på Ole Maaløes vej 3, 3. sal, 2200 København.
Dens værdier er: “Catalytic, impactful, passionate.”
Ved etableringen af Bioinnovation Institute Fonden i december 2020 træder advokat Marianne Philip ind i fondens bestyrelse som ny næstformand.
Bestyrelsen vil fra december 2020 bestå af:
- Sten Scheibye (formand)
- Marianne Philip (næstformand)
- Birgitte Nauntofte
- Bo Ahrén
- Hans Schambye
- Martin Bonde
- Regin Hodits
- Robert G. Urban
- Thomas Schäfer
Formand for Bioinnovation Institute Fondens advisory board: MIT-professor Dr. Robert Langer
CEO: Professor Jens Nielsen.