
En lang række processer i danske virksomheders produktion sker med energi fra olie, kul og gas, og blandt andet i fødevareindustrien stammer energien primært fra fossile brændstoffer, når fødevarer tørres, nedkøles eller opvarmes. Derfor er fødevareindustrien et oplagt sted at starte for et nyt, ambitiøst industrielt bæredygtighedsprojekt, som netop er skudt i gang.
Projektet hedder ‘Elektrificering af industrien’, og frem til udgangen af 2022 skal der laves en række forsøg blandt 20 endnu ikke udvalgte danske fødevarevirksomheder, hvor energi fra fossile brændstoffer erstattes med en øget elektrificering af produktionen.
Projektet drives af et partnerskab mellem DI Energi, DI Fødevarer, Landbrug & Fødevarer, Dansk Energi, Danmarks Tekniske Universitet og rådgivningsvirksomheden Viegand Maagøe, og projektet er netop blevet bevilget seks millioner kroner i støtte fra Industriens Fond.
”Vi støtter projektet, fordi vi er meget optaget af bæredygtighed,” fastslår Thomas Hofman-Bang, administrerende direktør i Industriens Fond.
Vi har gennem de seneste år igangsat en række projekter på bæredygtighedsagendaen med kraftigt fokus på at understøtte målsætningen om at nedbringe Danmarks CO2-udledning med 70 procent frem mod 2030.
Thomas Hofman-Bang – administrerende direktør, Industriens Fond
”Vi har gennem de seneste år igangsat en række projekter på bæredygtighedsagendaen med fokus på FN´s verdensmål – og med kraftigt fokus på at understøtte målsætningen om at nedbringe Danmarks CO2-udledning med 70 procent frem mod 2030. For at nå det mål, har industrien brug for nogle praktiske eksempler på, hvordan man kan omstille produktionen til at blive mere energimæssigt bæredygtig, og den helt oplagte vej frem er at kigge på elektrificeringsgraden i industrien. Der er således rigtig mange processer blandt andet i fødevareproduktionen, som i dag varetages med fossile brændstoffer, typisk gas, hvor man ved at elektrificere kan reducere energiforbruget og CO2-udledningen markant,” siger Thomas Hofman-Bang til Fundats.
Vil reducere CO2-udledning med én million tons
Flemming Nør-Pedersen, direktør i Landbrug & Fødevarer, har også store forventninger til projektet.
”I den danske fødevareklynge arbejder vi hele tiden mod vores vision om at producere fødevarer klimaneutralt senest i 2050. Her ser vi elektrificering som et af de virkemidler, der vil understøtte den grønne udvikling og vækst hos vores medlemmer,” siger Flemming Nør-Pedersen i en artikel på Industriens Fonds hjemmeside.
På forhånd viser analyser, at en fuldstændig elektrificering af fødevarebranchen vil reducere CO2-udledningen med én million tons – svarende til to procent af det samlede danske kuldioxid-aftryk.
”Der er tale om et meget håndgribeligt projekt, hvor vi holder 20 virksomheder i hånden og får helt konkrete erfaringer med, hvad der virker og ikke virker, når fossile brændsler erstattes med grøn strøm. De erfaringer, vi står med ved udgangen af 2022, kan forhåbentlig bruges som inspiration for en lang række andre virksomheder. Og både positiv og negativ viden er nyttig at sprede til andre,” understreger Thomas Hofman-Bang.
Projekt er som en ”dobbelt-whopper”
Selvom forsøgene med elektrificering af produktionsprocesserne også forventes at give besparelser på kontoen for produktionsomkostninger, er der ifølge Thomas Hofman-Bang ingen tvivl om, hvad det vigtigste formål med projektet er.
”Det handler primært om bæredygtighed. Så hvis du skal prioritere indsatserne, så er projektet sat i værk for at komme med konkrete løsninger til, hvordan vi støtter op om at nedbringe CO2-udledningen med 70 procent. At der så også er en super god businesscase med en omkostningsreduktion, er ganske positivt, idet vi dermed kan øge konkurrenceevnen i dansk industri. Det bliver forhåbentlig lidt en ‘dobbelt-whopper’, hvor vi håber at få cases, som både demonstrerer væsentligt mere bæredygtighed og væsentligt lavere omkostninger,” siger fondsdirektøren.
I første omgang er det ikke planen, at Industriens Fond skyder mere end seks millioner kroner ind i projektet.
”Det er et veldefineret, afgrænset tre-årigt projekt med et klart defineret mål om at påvise, hvad der virker, og hvad der ikke virker blandt 20 udvalgte fødevarevirksomheder. Når vi så står med resultaterne ultimo 2022 må vi tage stilling til, om det skal føre til en ny bevilling fra os til yderligere vidensspredning,” siger Thomas Hofman-Bang.
Committet til bæredygtighed
Han understreger, at Industriens Fond på ingen måde er færdig med at støtte projekter, som omhandler bæredygtighed og FN´s verdensmål.
Vi har en klippefast tro på, at virksomhederne bliver nødt til at omstille sig til en bæredygtig produktion, for det bliver et konkurrenceparameter.
Thomas Hofman-Bang – administrerende direktør, Industriens Fond
”Strategisk er vi meget committet til bæredygtighed. Derfor har vi en lang række projekter af forskellig karakter på bæredygtighedsagendaen, hvoraf det her er ét af dem, og flere kommer til – vi er slet ikke færdige med at arbejde med den agenda. Vi har en klippefast tro på, at virksomhederne bliver nødt til at omstille sig til en bæredygtig produktion, for det bliver et konkurrenceparameter. Forbrugerne og køberne af produkter og services vil i fremtiden i stigende grad tillægge det værdi i beslutningsprocessen, om produktet er klimamæssigt bæredygtigt,” siger Thomas Hofman-Bang.
Også Leif Nielsen, der er branchedirektør i DI Fødevarer og formand for styregruppen i projekt ”Elektrificering af industrien”, betoner, at klimabevidstheden i industrien er essentiel i forhold til forbrugernes ønsker.
”Vi kan forhindre markante udledninger af kuldioxid ved at omstille fødevareindustrien fra fossile brændsler til grøn strøm. Det er et vigtigt skridt i forhold til at fjerne klimapåvirkningen fra forarbejdning af fødevarer, og det er en fordel for virksomhederne, der gerne vil imødekomme forbrugernes stigende ønske om at få fødevarer med et lavt klimaaftryk,” siger Leif Nielsen.