Nyheden røg stort set direkte i størstedelen af de danske medier, da Miljøministeriet i midten af januar i en pressemeddelelse kunne fortælle, at miljøminister Lea Wermelin har udpeget den pensionerede tidligere videnskabelige direktør i Zoologisk Have Bengt Holst til ny formand for Den Danske Naturfond.
Knap så meget opsigt vakte det, at Miljøministeriet i samme ombæring fortalte, at ministeren samtidig har udpeget rektor på Københavns Universitet Henrik C. Wegener til nyt bestyrelsesmedlem i fonden, efter at KU-rektoren var blevet indstillet af Rektorkollegiet for Danske Universiteter.
Mens den tidligere Zoo-direktør løb med næsten al medieopmærksomheden, spærrede to danske biodiversitetsforskere til gengæld øjnene op ved nyheden om den nye bestyrelsespost til Henrik C. Wegener. I en artikel i Universitetsavisen den 28. januar udtrykte både Hans Henrik Bruun, som er lektor i økologi og biodiversitet på Københavns Universitet, og seniorforsker i biodiversitet på Aarhus Universitet Rasmus Ejrnæs skarp kritik af udnævnelsen af Henrik C. Wegener.
”Det var meningen, at der skulle udpeges nogen, der virkelig ved noget om natur og biodiversitet. Og den faglighed mangler i bestyrelsen,” lød det fra Hans Henrik Bruun.
”Det er ikke bare en hyggepost, det er en fond, som staten har investeret midler i for at få bedre natur i Danmark. Hvis det skal foregå nogenlunde effektivt, så skal der sidde nogle dygtige og engagerede mennesker i bestyrelsen, der har viden om natur og biodiversitet, som de kan bruge til gavn for fællesskabet. Det kan jeg ikke se er tilfældet,” supplerede Rasmus Ejrnæs over for Universitetsavisen.
Mangler tung faglighed
Begge understregede, at deres kritik primært er rettet mod Rektorkollegiet, der har til opgave at indstille tre bestyrelsesmedlemmer til fonden, hvoraf to ifølge vedtægterne blandt andet skal have ”indgående kendskab til og overblik over forholdene for natur, biodiversitet og miljø i Danmark.” De skal desuden ”have ledelseserfaring på højt organisatorisk niveau.”
”Universiteter står for viden og faglighed og evidens, og det synes jeg, man kortslutter her. Man har peget på nogle mennesker, som jeg ikke mener lever op til præmissen. Der skal en anden tung faglighed ind i bestyrelsen, fagpersoner, der ikke bare ved noget om udnyttelse af skove, men om det, vi skal hen til: mere vild natur. Det har Rektorkollegiet ikke levet op til,” lød det fra Hans Henrik Bruun.
Uden at dét, vi siger i det rådgivende udvalg, er bindende, bliver vores input en form for guideline til bestyrelsen om at holde sig på sporet.
Gustav Garth-Grüner – Næstformand, Bæredygtigt Landbrug
Men over for Fundats afviser Københavns Universitet fuldstændig kritikken af valget af Henrik C. Wegener, der på sin oversigt over uddannelser blandt andet har en kandidatgrad i fødevarevidenskab og en ph.d.-grad i mikrobiologi.
Vicedirektør Jasper Steen Winkel fra KU Kommunikation understreger dels, at Henrik C. Wegener er indstillet af formanden og næstformanden af Rektorkollegiet, godkendt af en uafhængig bestyrelse for fonden og udpeget af en minister.
Dels at Henrik C. Wegener har administrativ erfaring blandt andet som rektor på KU og prorektor på Danmarks Tekniske Universitet.
Og dels at KU-rektoren har en stor viden om natur, miljø og biodiversitet fra blandt andet EU- og FN-sammenhæng.
Har arbejdet med sammenhæng mellem miljø og biodiversitet
I relation til natur og miljø nævner Jasper Steen Winkel blandt andet Henrik C. Wegeners viden fra European Food Safety Authority, European Environment Agency, European Medicines Agency og European Centre for Disease Prevention and Control samt WHO og FAO i FN-regi.
”Henrik har også stor erfaring med forskning i og samarbejde med offentlige, private og NGO’er om politik- og sektorudvikling og forvaltning inden for landbrug, miljø, fødevarer, vildt, fiskeri i den dansk kontekst. Som forskningschef i Danmarks Veterinærinstitut og Danmarks Fødevareforskning under Landbrugs- og siden Miljø og Fødevareministeriet arbejdede han blandt andet med sammenhængen mellem miljø og biodiversitet i forhold til husdyr og fødevareproduktion. Som institutdirektør i DTU Fødevareinstituttet var han overordnet ansvarlig for samarbejde med Miljøministeriet og Miljøstyrelsen om en række myndighedsopgaver inden for miljø og fødevareområdet,” skriver Jasper Steen Winkel blandt andet i en mail til Fundats.
Han tilføjer, at rektoren selv har forsket i samspillet mellem menneskers, miljøets og dyrenes sundhed ud fra et bredt sundhedsperspektiv.
– Hvor stor viden skal man efter din mening have om miljø, naturbeskyttelse og biodiversitet for at kunne sidde i bestyrelsen for Den Danske Naturfond?
”Henrik er ikke tiltrådt, så du må spørge formanden. Men som jeg forstår det, kan det både være administrative kompetencer, forståelse for ledelse og viden indenfor natur mv.,” svarer Jasper Steen Winkel.
Sober og reel proces
BestyrelsenBestyrelsen i Den Danske Naturfond:
- Bengt Holst (formand), fhv. videnskabelig direktør i Zoo kbh.
- Bente Overgaard (næstformand), professionelt bestyrelsesmedlem
- Hanne Leth Andersen, rektor på Roskilde Universitet
- Henrik Wegener, rektor på Københavns Universitet
- Per Holten-Andersen, fhv. rektor på CBS
- Hanne Stensen Christensen, udviklingschef Argo
- Frank Ladegaard Erichsen, tv-vært og tilrettelægger.
Ikke kun Københavns Universitet, men også direktør Jesper Langergaard fra Danske Universiteter afviser de to biodiversitetsforskeres kritik.
Over for Universitetsavisen fastslår Jesper Langergaard, at processen i Rektorkollegiet med at indstille Henrik C. Wegener har været ”helt efter bogen,” og at Henrik C. Wegener er indstillet, fordi Rektorkollegiet har vurderet, han lever op til fondens kriterier, både fagligt og ledelsesmæssigt.
”Vi forholder os til de kriterier, som Den Danske Naturfond har stillet op, og vi har hørt alle universiteterne. Det har været en sober og reel proces, og jeg har tiltro til, at vi har indstillet de personer, der bedst har matchet kriterierne. Og så er det miljøministeren, der står for den endelige udpegning. Jeg kan kun sige, at processen har været helt efter bogen,” siger Jesper Langergaard.
Jesper Langergaard oplyser, at Rektorkollegiet indstillede to kandidater til den bestyrelsespost, som miljøminister Lea Wermelin udpegede Henrik C. Wegener til. Over for Universitetsavisen vil Jesper Langergaard ikke afsløre, hvem den anden kandidat var.
Rådgivende udvalg holder bestyrelsen ”på sporet”
Det Rådgivende UdvalgDet Rådgivende Udvalg til Den Danske Naturfond:
- Præsident Maria Reumert Gjerding (Danmarks Naturfredningsforening)
- Formand Egon Østergaard (Dansk Ornitologisk Forening)
- Formand Niels-Christian Levin-Hansen (Friluftsrådet)
- Formand Claus Lind Christensen (Danmarks Jægerforbund)
- Biolog Charlotte Moshøj (Det Grønne Kontaktudvalg/Dansk Pattedyrforening)
- Viceformand Lone Andersen (Landbrug og Fødevarer)
- Direktør Jan Søndergaard (Dansk Skovforening)
- Bestyrelsesmedlem Gustav Garth-Grüner (Bæredygtigt Landbrug)
- Formand Per Kølster (Økologisk Landsforening)
- Vicekontorchef Troels Garde (Kommunernes Landsforening)
- Viceinstitutleder Flemming Skov (Aarhus Universitet)
- Professor Jørgen Primdahl (Københavns Universitet).
Den Danske Naturfond blev stiftet i januar 2015 af den danske stat, Villum Fonden og Aage V. Jensen Naturfond. Den syv personer store bestyrelse i Den Danske Naturfond med Bengt Holst som ny for bordenden rådgives og er i dialog med et 12 personer stort såkaldt ”rådgivende udvalg”. Udvalget består af repræsentanter fra foreninger og interesse- og erhvervsorganisationer inden for jordbrug, natur, miljø og friluftsliv, og derudover sidder der en repræsentant fra både Aarhus og Københavns Universiteter.
Næstformanden i Bæredygtigt Landbrug, Gustav Garth-Grüner, er blandt de 12 medlemmer i Den Danske Naturfonds rådgivende udvalg. Gustav Garth-Grüner understreger over for Fundats, at han ikke har nogen holdning til, hvem der sidder i bestyrelsen, og han ønsker således ikke at kommentere udpegningen af Henrik C. Wegener.
Men i relation til spørgsmålet om hvilke kompetencer, det kræver for at sidde i bestyrelsen, vil Gustav Garth-Grüner gerne slå et slag for konstruktionen med et rådgivende udvalg, der giver input til fondsbestyrelsens arbejde.
”Jeg synes, det er fantastisk, at man har lavet et system, hvor man spørger og lytter til interessenterne – både på den ene og den anden side – hvad der er hensigtsmæssigt at gøre, så bestyrelsen ikke står med nogle dilemmaer efterfølgende. Uden at dét, vi siger i det rådgivende udvalg, er bindende, bliver vores input en form for guideline til bestyrelsen om at holde sig på sporet – man kan sige, at vores input gør, at de i bestyrelsen ikke er helt på bar bund i forhold til den virkelige verden. Det vigtigste er, at bestyrelsen er lydhør overfor de input, der kommer udefra,” siger Gustav Garth-Grüner.