Det går særdeles godt for den verdensomspændende pumpegigant Grundfos. Det nyligt offentliggjorte 2019-regnskab viser, at omsætningen sidste år steg med tre procent og nåede op på 27,5 milliarder kroner, hvilket er det højeste niveau i Bjerringbro-virksomhedens 75-årige historie, og målet om 10 procent overskudsgrad blev nået ét år før forventet. Fonden ejer 87,6 procent af aktiekapitalen i pumpevirksomheden.
Blandt andet derfor var der store smil på læberne, da bestyrelsen i Poul Due Jensens Fond onsdag i sidste uge holdt årsmøde. Uden risiko for at gøre et nævneværdigt indhug i kassebeholdningen, besluttede bestyrelsen på sit møde at markere den økonomiske medvind, og ikke mindst Grundfos-koncernens 75-års-jubilæum i maj, med en markant forøgelse af sin uddelingsramme.
I 2019 uddelte Poul Due Jensens Fond 117 millioner kroner til almennyttige formål, og oprindeligt var der budgetteret med 125 millioner uddelingskroner i 2020. Men dét beløb blev af bestyrelsen hævet til 200 millioner kroner for blandt andet også at kunne skyde penge ind i indsatsen mod coronavirus (COVID-19).
Og da statsminister Mette Frederiksen onsdag aften – kort tid efter mødet i fondsbestyrelsen – blandt andet bekendtgjorde, at daginstitutioner, skoler og universiteter skal holde lukket i to uger for at minimere spredningen af coronavirus, var det for fondsdirektør Kim Nøhr Skibsted og bestyrelsen åbenlyst, at fonden skal sadle om i resten af 2020 og sætte corona øverst på dagsordenen.
Vi kan se, at corona kommer til at præge vores liv og virkelighed i mange år fremover, og det kommer også til at præge vores og de øvrige fonde markant.
Kim Nøhr Skibsted – direktør, Poul Due Jensens Fond
”Alting er ekstraordinært i øjeblikket. Dét, vi besluttede på bestyrelsesmødet onsdag eftermiddag, ændrede sig med udmeldingerne onsdag aften. Vi vil fortsat dele penge ud til forskning og læring inden for naturvidenskab, vandprojekter i udviklingslande og social inklusion af særligt udsatte. Men vi kan se, at corona kommer til at præge vores liv og virkelighed i mange år fremover, og det kommer også til at præge vores og de øvrige fonde markant,” siger Kim Nøhr Skibsted til Fundats.
Ekstra filter på alle aktiviteter
Konkret betyder det, at sundhedsaspektet og arbejdet med at forhindre corona og andre epidemier i at spredes kommer til at sætte et markant aftryk på Poul Due Jensens Fonds aktiviteter det næste lange stykke tid. Fonden holder fast i de allerede indgåede aftaler inden for sine fokusområder, understreger direktøren, men tanken er at lægge et, som Kim Nøhr Skibsted udtrykker det, ”ekstra filter” ud over de fleste aktiviteter.
”Vi vil fremadrettet forsøge at binde tingene endnu mere sammen. I 2019 åbnede vi blandt andet komplette soldrevne vandsystemer i Nyarugusu-flygtningelejren samt i flere omkringliggende landsbyer i det nordvestlige Tanzania, der samlet set forsyner over 200.000 mennesker med rent drikkevand. Vand er kilden til liv og er forudsætningen for at skabe en bedre tilværelse for millioner af mennesker – og vand, sanitet og hygiejne hænger sammen med den massive indsats, der er brug for i kampen mod coronavirus. Vi følger nøje behovet for at yde humanitær hjælp og taler med flere, bl.a. UNICEF, og vi vil også støtte ændrede prioriteringer inden for forskningsindsatsen, der kan være med til at dæmme op for coronavirus’ forfærdelige konsekvenser nu og her og i fremtiden,” siger Kim Nøhr Skibsted.
Ifølge Kim Nøhr Skibsted er corona-situationen så alvorlig, at han ikke vil afvise, at den allerede udvidede beløbsramme fra 125 til 200 millioner kroner i 2020 kan vokse yderligere.
”Vi står i en helt ekstraordinær situation, og vi er en velhavende fond. Så hvis behovet opstår, kan rammen øges – selvfølgelig med respekt for de forpligtelser, vi har over for Grundfos,” siger Kim Nøhr Skibsted, der ikke vil sætte kroner på, hvor stort et millionbeløb der maksimalt kan komme på tale.
Jeg fornemmer allerede en stor velvilje i fondene.
Kim Nøhr Skibsted – direktør, Poul Due Jensens Fond
”Man kan sagtens forestille sig, at der vil komme nye corona-partnere til. Det kan være den danske regering, der beder om hjælp, eller det kan være ngo´er, hvor vores midler eller netværk kan være til gavn. Kan vi være med til at speede forskningen op med hensyn til at finde vaccine, så er vi også der. Situationen kalder på ekstraordinær velvilje, og den har vi,” siger Kim Nøhr Skibsted.
Skal være klar til at se ud over eksisterende regler
Fondsdirektøren opfordrer samtidig den øvrige danske fondsbranche til at være klar til at åbne pengekasserne og til at tænke i nye baner.
Formand genvalgtPå sit årsmøde genvalgte fondsbestyrelsen Jens Maaløe som bestyrelsesformand og Poul Due Jensen som næstformand. Jens Maaløe satte sig i april 2019 for bordenden i fonden som den fjerde formand siden marts 2018.
Fondens bestyrelse består desuden af Estrid Due Hesselholt, Ingermarie Due Nielsen, Annette Due Jensen, Jens Moberg, Elsebeth Gerner Nielsen, Flemming Konradsen, Torben Ømark, Jens Erik Lysdahl, Rudy Martini og Melinda Briski (nyvalgt). De fire sidstnævnte er medarbejdervalgte.
”De erhvervsdrivende fonde bør overveje, hvad de kan gøre for at holde samfundsstrukturen oppe. Vi ser allerede små og mellemstore virksomheder, som vælter, men også andre samfundsstrukturer er i fare. Og der er flere oplagte områder, hvor fondene kan hjælpe ved at give lån eller ekstraordinære donationer. Jeg fornemmer allerede en stor velvilje i fondene og en erkendelse af, at verden er anderledes i dag, end den var i går. Det betyder, at vi måske skal dirigere vores indsatser helt andre steder hen, end vi hidtil har gjort – og det betyder også, at vi skal blive bedre til at se ud over eksisterende regler og måder at tænke på,” lyder opfordringen fra Kim Nøhr Skibsted.