Der skal reageres nu – ikke i morgen, når det handler om forebyggelse af covid19-smittespredning. Sådan lyder det fra Anne Smith Petersen, der er international og politisk direktør i børnerettighedsorganisationen Planbørnefonden.
Derfor glæder det Anne Smith Petersen, at Planbørnefonden er blevet enig med Poul Due Jensens Fond om at kanalisere 3,6 millioner kroner fra en pulje med allerede afsatte midler over til forsøget på at forebygge coronapandemiens udbredelse i de to afrikanske lande Togo og Etiopien.
Planbørnefonden og Poul Due Jensens Fond har gennem flere år arbejdet for at sikre adgang til rent vand til verdens fattigste borgere, og fondene underskrev sidste år en strategisk partnerskabsaftale.
Den nye aftale går dels ud på at kanalisere midler til Togo, hvor næsten 80 procent af befolkningen mangler adgang til en håndvask med vand og sæbe, dels til Etiopien, der er en af kontinentets mest folkerige nationer, og som har særlige udfordringer for de 750.000 mennesker i flygtningelejre, der lever så tæt på hinanden, at muligheden for at holde afstand praktisk talt ikke eksisterer.
”Jeg er meget glad for det tætte samarbejde med Poul Due Jensens Fond og deres vigtige fokus på forebyggelse af covid19-smittespredning. Som tætte samarbejdspartnere kender vi hinanden i forvejen, og det giver os mulighed for at rykke hurtigt, når krisen rammer. Og det er vigtigt i en krise som den, vi står i. Der skal reageres nu – ikke i morgen,” siger Anne Smith Petersen i en netop offentliggjort artikel på Planbørnefondens website.
Fondens pligt
Hos Poul Due Jensens Fond understreger direktør Kim Nøhr Skibsted, at fonden er glad for at kunne hjælpe de mennesker, der har sværest ved at passe på sig selv under krisen.
”De penge, som fonden uddeler, er tjent på et globalt marked, og vi ser det som vores pligt at give noget tilbage til verden. I udviklingslandene, især på det det afrikanske kontinent, kan covid19-pandemien udvikle sig til en humanitær katastrofe, så vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at afværge dens uhyggelige konsekvenser i samarbejde med vores dygtige partnere,” siger Kim Nøhr Skibsted.
Midlerne fra Poul Due Jensens Fond bliver især brugt på at sikre de nødvendige faciliteter til at vaske hænder og udbrede viden om vigtigheden af hygiejne.
”I vores arbejde med adgang til vand og sanitet udbreder vi altid information om betydningen af god hygiejne. Så ud over, at vi bygger vandsystemer, opfordrer vi også alle husholdninger til at bygge deres egne simple latriner med tilhørende håndvaske og underviser dem i god hygiejnepraksis. I vores andre projekter med Poul Due Jensens Fond sikrer vi også rent drikkevand på skolerne, laver informationskampagner for eleverne og opbygger kønsopdelte toiletter med håndvaske. Så vi ved, hvad der skal gøres – nu handler det bare om at få det rullet ud til endnu flere mennesker,” forklarer Helene Egebjerg fra Planbørnefonden, der står for implementeringen af projektet i Togo.
Forventningen er, at cirka 30.000 mennesker i Togo vil få direkte gavn af projektet, mens endnu flere vil blive oplyst om hygiejne gennem samarbejde med lokale tv- og radiostationer. I Etiopiens tætbefolkede flygtningelejre er estimatet, at godt 480.000 mennesker fordelt på otte flygtningelejre og et område for internt fordrevne etiopiere får øget adgang til vand, sanitetsmidler og hygiejneinformation, der skal nedsætte risikoen for at blive smittet med covid19.