
Trygfonden vil komme styrket ud af den gigantiske handel på forsikringsmarkedet, der udspiller sig for åbent tæppe i disse dage mellem Tryg A/S og britiske RSA Insurance Group, siger Tryghedsgruppens direktør Rie Odsbjerg Werner.
Trygfonden forventer til næste år at kunne uddele 650 mio. kr., og den placerer sig derfor i toppen af de store danske filantropiske aktører.
Men i fremtiden vil Trygfonden kunne styrke grundlaget for sin filantropi, hvis Trygs spektakulære opkøb af RSA til omtrent 35 mia. kr. bliver en realitet.
“Grundlaget for at understøtte både vores aktiviteter i Trygfonden og vores medlemsaktiviteter ser vi faktisk bliver styrket med den her transaktion. Vi får et endnu stærkere grundlag for i fremtiden at kunne understøtte de almennyttige aktiviteter, fordi vi får en højere indtjening, end vi ellers ville have fået,” siger Rie Odsbjerg Werner.
Med den her transaktion får vi en styrket indtjening og derfor fortsat mulighed for at videreføre blandt andet Trygfondens aktiviteter.
Rie Odsbjerg Werner – direktør, Tryghedsgruppen
Ifølge Trygs egne prognoser kan Tryg med købet af RSA fordoble sit udbytte til aktionærerne frem mod 2024.
Det betyder også, at storaktionæren Tryghedsgruppen, som står bag Trygfonden, vil kunne øge sin indtjening og dermed også sin mulighed for at dele penge ud via Trygfonden.
Den endelige beslutning om de velgørende uddelinger ligger dog hos Tryghedsgruppens øverste myndighed, repræsentantskabet, som består af 70 personer valgt af organisationens 1,3 mio. medlemmer.
"Trygfondens budget bliver jo besluttet hvert år af vores medlemsvalgte repræsentantskab. Her bestemmer repræsentanterne hvert år, hvordan vores overskud skal disponeres – hvor mange penge, der skal gå til medlemsbonus, og hvor mange, der skal gå til almennyttige aktiviteter i Trygfonden. Men med den her transaktion får vi en styrket indtjening og derfor fortsat mulighed for at videreføre blandt andet Trygfondens aktiviteter,” siger Rie Odsbjerg Werner.
Trækker veksler
Selvom Rie Odsbjerg Werner forventer, at giganthandlen mellem Tryg A/S og RSA vil styrke Trygfondens mulighed for at dele ud i fremtiden, så kan handlen i den grad mærkes på Tryghedsgruppens pengetank.
Som et led i handlen må Tryghedsgruppen nemlig af med en ordentlig luns af sine eksisterende investeringer.
For selvom Tryg er Danmarks største forsikringsselskab, har det ikke pengene til det store opkøb af RSA liggende i en madras. Tryg vil derfor finansiere opkøbet ved at udstede nye aktier for 37 mia. kr.
Og dén manøvre sætter Tryghedsgruppens økonomi under et vist pres. Tryghedsgruppen har kun råd til at investere 9 mia. kr. i de nye aktier – heraf kommer 3 mia. kr. fra lån.
Alligevel giver handlen god mening, siger Rie Odsbjerg Werner.
"Vi har en målsætning om at være en god langsigtet ejer af Tryg. Det er en del af vores dna, og det er en vigtig del af vores strategi, at vi skal kunne understøtte Tryg, når der opstår en mulighed for at fremtidssikre sin position. Så det er derfor, vi er gået ind i det her, og det er derfor, at vi meget klart og tydeligt har signaleret både udadtil og finansielt, at vi bakker op om den her transaktion," siger hun og uddyber:
"Hvad der er godt for Tryg er også godt for Tryghedsgruppen. Og det vi får ud af det her er også en højere indtjening, end vi ville have gjort uden den her investering. Så udover at det er en del af vores strategiske rationale at være en god langsigtet hovedejer i Tryg, så er det også en god business case for os i Tryghedsgruppen. Vi forventer faktisk at få en højere indtjening, end vi ville have fået uden der her investering, så vi faktisk finansielt vil stå et bedre sted," siger Rie Odsbjerg Werner.
Masser at bruge penge på
Selvom Tryghedsgruppen forventer øget indtjening i fremtiden, så bliver der også rigeligt at bruge penge på.
Med handlen bliver Tryghedsgruppens nuværende aktieandel i Tryg A/S udvandet fra 60 pct. til 45 pct. Men positionen som majoritetsaktionær skal tilbageerobres over de kommende år, siger Rie Odsbjerg Werner.
“Jeg kan ikke give dig konkrete tal, men vi har en klar forventning om at få en indtjening, der er højere end i dag. Den skal så prioriteres mellem Trygfonden og vores medlemsbonus, og så ligger der jo også en klar ambition om, at vi skal tilbage på en ejerandel over 50 pct. af Tryg. I de kommende år skal vi købe aktier tilbage i Tryg, så vi kommer tilbage på en ejerandel over 50 pct.,” siger Rie Odsbjerg Werner.
– Kan de kommende års opkøb af aktier i Tryg gå ud over Trygfondens uddelinger?
"Det har ligget som en forudsætning for handlen, at vi kan videreføre det almennyttige arbejde på det nuværende niveau, samtidig med at vi kan videreføre medlemsbonus og have mulighed for at købe aktier tilbage i Tryg A/S, så vi igen kan komme over de 50 pct. Men som jeg sagde først, så er vi jo en politisk organisation, og det er i sidste ende vores repræsentantskab, der beslutter, hvordan man skal prioritere midlerne. Men der er generelt rigtig stor opbakning i vores repræsentantskab til det almennyttige arbejde," siger Rie Odsbjerg Werner.
Udover de kommende års aktieopkøb vil Tryghedsgruppen altså smide 9 mia. kr. på bordet for at medfinansiere Tryg A/S’ investering. Det betyder, at Tryghedsgruppen er nødt til at frasælge en stor del af sine nuværende aktiver.
“Vi har en del aktiver i vores kapitalforvaltning, blandt andet investeringer i værdipapirer, ejendomsfonde og kapitalfonde. Dem kommer vi til over de kommende år at afhænde, for at vi kan skabe frie midler til at være med til at investere i den her nye transaktion,” siger Rie Odsbjerg Werner.
– Som aktiverne er placeret nu tager de højde for en klassisk tanke om risikospredning. Men den tanke bliver vel sat en lille smule under pres, når I med handlen placerer jeres midler ét sted – putter æggene i én kurv?
"Det er klart, at vi får et stærkere skæbnesfælleskab med Tryg med den her investering. Når vi vælger at bakke op om det her, så er det jo som sagt, fordi vi har en målsætning om at være en god langsigtet ejer af Tryg. Så det er ikke en hvilken som helst investering; det er sådan set en del af vores dna. Men det er jo klart, at vi får et stærkere skæbnefællesskab med Tryg og mindre risikospredning, end vi ellers har. Men samlet set, når vi kigger ind i tallene, så har vi en forventning om, at vi vil få en højere indtjening, end vi ville få uden den her investering," siger Rie Odsbjerg Werner.
– Kan den her transaktion og Tryghedsgruppens øgede fokus på at eje et nyt og større Tryg være med til at skabe en risiko for svingninger i uddelinger fra Trygfonden? Vi har jo tidligere set eksempler på, at fonde, som f.eks. ejer mange bankaktier, bliver påvirket på uddelingssiden, hvis myndighederne i en krisesituationer beslutter, at selskaberne i den finansielle sektor ikke må udbetale udbytte til ejerne.
Økonomien bag TrygfondenTryg udbetaler udbytte til Tryghedsgruppen, der er hovedejer af Tryg. Udover afkastet fra Tryg modtager Tryghedsgruppen også afkast på sine øvrige investeringer.
Én gang om året bevilliger Tryghedsgruppen en beløbsramme til Trygfonden, der bruger pengene på at støtte “tryghedsskabende, almennyttige aktiviteter i Danmark.”
Det er Tryghedsgruppens øverste myndighed, repræsentantskabet, der indstiller og godkender beløbsrammen.
"Nu er forsikringsaktier jo generelt en ret stabil aktie, når man kigger tilbage. Men du har helt ret. Nu står vi i en særlig situation med corona i år, hvor Finanstilsynet har anbefalet, at man ikke udbetaler udbytte. Det har vi selvfølgelig haft inde i vores risikoovervejelser, og derfor kommer vi også til at fastholde noget likviditetsbuffer hos os selv, så vi stadig vil kunne servicere de forpligtelser, vi måtte have i en periode. Så på den måde er det ikke hele vores kapitalforvaltning, vi bringer i spil. Vi kommer til at have en buffer til at kunne håndtere en situation, så vi også vil kunne videreføre f.eks. Trygfonden et år, hvor vi ikke får udbytte,” siger Rie Odsbjerg Werner.
Bag om handlen
Tryg har sammen med det canadiske skadeforsikringsselskab Intact afgivet et bindende bud på at købe britiske RSA Insurance Groups globale forretning.
Tryg vil med handlen overtage RSA’s skandinaviske aktiviteter. Det vil primært sige svenske Trygg-Hansa og norske Codan.
Prisen for RSA’s skandinaviske aktiviteter er på i alt 4,2 mia. pund.
RSA’s bestyrelse anbefaler sine aktionærer at stemme ja til buddet.
Hvis handlen bliver stemt igennem af RSA’s aktionærer, vil Tryg overtage Trygg-Hansa i Sverige og Codan i Norge og blive det største skadeforsikringsselskab i Skandinavien med omkring 5,3 millioner kunder og 6.000 medarbejdere.
På den finansielle side forventer Tryg med handlen at øge sin toplinje med 45 pct. fra 21,8 mia. kr. til 31,7 mia. kr. Samtidig vil selskabets tekniske resultat forventes at blive fordoblet fra 3,2 mia. kr. til 6,3 mia. kr. (inklusiv synergier før skat).
Forventet ROI for handlen vil ligge på omtrent 7 pct. Indtjeningen pr. aktie (EPS) forventes at stige med et tal “i de høje ti'ere,” oplyser Tryg i en pressemeddelelse.