Kigali, der er hovedstad i det centralafrikanske land Rwanda, får nu også en erhvervsdrivende dansk fond på listen over byens erhvervsliv.
Bestseller Foundation, som blev stiftet af tøjfirmaet Bestsellers A/S´ ejer og administrerende direktør Anders Holch Povlsen i 2015 og stadig har Danmarks rigeste mand som bestyrelsesformand, flytter nemlig sit hovedkontor til Kigali. Samtidig beholder fonden sit kontor i København.
Med til Afrika rykker blandt andre fondens direktør, 39-årige Jannek Hagen, der ser frem til at komme endnu tættere på fondens nuværende investeringer og ikke mindst, som han udtrykker det over for Fundats, ”en hulens masse nye investeringsmæssige muligheder”.
Flytningen sker i direkte forlængelse af en strategisk beslutning i fonden om frem til 2024 at indsnævre de investeringsmæssige geografiske rammer til Afrika syd for Sahara og de potentielle investeringsobjekter til virksomheder, der løser cirkulære udfordringer, for eksempel reduktion og håndtering af affald.
Vi har planer om i år og de kommende år at tilføje en hulens masse gode investeringer til porteføljen
Jannek Hagen – Direktør, Bestseller Foundation
Ændringen af strategien kommer efter, at fonden i de første fem-seks år spredte sine investeringer ud til store dele af verden og vidt forskellige sektorer og typer af projekter.
”Vi er godt i gang med at eksekvere under vores nye strategi for investeringer. Der er foreløbig foretaget en håndfuld gode investeringer inden for det nye fokusområde, som er cirkulær økonomi, til gavn for natur og miljø og for at skabe jobs, muligheder og bedre vilkår, hvor der er mest brug for det. Og vi har planer om i år og de kommende år at tilføje en hulens masse gode investeringer til porteføljen. Vi har en intern målsætning for, hvor mange selskaber vi gerne vil tilføje porteføljen i år og hvor store investeringerne skal være, og helt overordnet er det min forventning, at vi inden for en årrække har fået en væsentligt større portefølje af selskaber, vi investerer i,” siger Jannek Hagen i telefonen fra Rwandas hovedstad.
Blomstrende økosystem for iværksættere
Fondens investeringer har – på linje med dens donationer – rundet 100 millioner kroner siden stiftelsen. Og der er flere årsager til, at det lige netop er med fysisk udgangspunkt i Rwandas hovedstad, at de fremtidige investeringer skal findes.
”For det første er Rwanda et land med et blomstrende økosystem for iværksættere og startups. For det andet er Rwanda et land dedikeret til grøn, bæredygtig vækst, som står helt centralt på den politiske dagsorden og i den nationale udviklingsstrategi, og et land uden mange naturressourcer, men fokuseret på ressourceeffektivitet. For det tredje er Rwanda et sikkert, stabilt land, og det er smidigt at etablere sig her som udenlandsk enhed. Og for det fjerde ligger Rwanda i hjertet af Afrika godt forbundet til mange andre lande på kontinentet. For sådan nogen som os, der har et afrikansk sigte, er det en rigtig god beliggenhed,” fastslår Jannek Hagen.
Jeg er næsten helt blown away af, at fonden tør træffe det valg!
Adam Moe Fejerskov – Seniorforsker, Dansk Institut for Internationale Studier
Seniorforsker Adam Moe Fejerskov fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), som har et indgående kendskab til fondssektoren i ind- og udland og i sin forskning blandt andet fokuserer på udviklingspolitik, er meget imponeret af Bestseller Foundations beslutning om at flytte hovedkontoret til Rwanda.
”Jeg synes, det er et fantastisk modigt, imponerende og inspirerende valg, Bestseller Foundation her foretager. Jeg er næsten helt blown away af, at fonden tør træffe det valg! Det er så forfriskende at se en dansk fond, der rykker ud af andedammen, omfavner sin identitet som global fond og siger: ’Vi vil gøre en forskel på det afrikanske kontinent, derfor skal vi selvfølgelig også fysisk være til stede’,” siger Adam Moe Fejerskov til Fundats.
Adam Moe Fejerskov mener, at Bestseller Foundation gør noget, som mange taler om, men som færre endnu har ført ud i livet.
”Hvis man for alvor vil gøre en forskel med de midler, man skal have ud at arbejde, gælder det om at være så tæt som muligt på dem, der skal arbejde med pengene, og dem, man gerne vil nå med pengene. Dét med at ’lokalisere’ og komme helt tæt på sine projekter og opdyrke og støtte de lokale kompetencer er noget, vi snakker rigtig meget om, men som stadig få reelt gør,” siger Adam Moe Fejerskov.
Én af Afrikas hurtigst voksende økonomier
Når han skal karakterisere erhvervsklimaet i Rwanda og de muligheder, som Bestseller Foundation får i landet, peger Adam Moe Fejerskov på flere af de samme faktorer som Jannek Hagen.
”Selvom Rwanda er et relativt lille land, har det én af Afrikas hurtigst voksende økonomier og en geografisk stor fordel ved dets placering som landet i midten af kontinentet. Landet styres rimeligt hårdt af præsidenten, der er tidligere militærmand, men samtidig er udefrakommende investeringer meget velkomne, og præsidenten taler om, at Rwanda skal være ’Afrikas Singapore’. For en impact-investment-fond giver det rigtig god mening at være fysisk til stede i Rwanda, især med Bestseller Foundations fokus på nye grønne teknologier og nye cirkulære virksomheder. Der er et rigtig godt miljø for denne type af mindre virksomheder i Rwanda, mens de helt store miljøer ligger fortsat ligger i Kenya, Uganda og til dels i Sydafrika,” siger Adam Moe Fejerskov.
Landet styres rimeligt hårdt af præsidenten, der er tidligere militærmand, men samtidig er udefrakommende investeringer meget velkomne, og præsidenten taler om, at Rwanda skal være ’Afrikas Singapore’
Adam Moe Fejerskov – Seniorforsker, Dansk Institut for Internationale Studier
DIIS-seniorforskeren understreger, at der selvfølgelig altid er risici forbundet ved at rykke teltpælene op fra Danmark og flytte en fond til et land som Rwanda.
”Én af risiciene for Bestseller Foundation er, at man kan ende med at blive geografisk isoleret og ikke får løftet blikket til hele kontinentet eller andre kontinenter, for der er jo masser af andre spændende grønne startups andre steder. Men set fra min stol opvejer de mange fordele ved at flytte til Rwanda helt klart risiciene,” pointerer Adam Moe Fejerskov.
Ifølge Jannek Hagen betyder den fysiske flytning af fondens hovedkontor ikke, at fonden vil køre sololøb og ikke samarbejde med nogle af de mange organisationer, der i forvejen arbejder i Rwanda.
”For os er det ikke et enten-eller, det er et både-og. Vi har alle dage primært investeret direkte i iværksættere og virksomheder gennem tætte relationer til disse. Det forventer vi fortsat at gøre og have, hvormed nærheden til dem, vi investerer i og ønsker at støtte meget mere end blot økonomisk, er en stor gevinst. Dertil kommer, at den fysiske tilstedeværelse er befordrende for mere og bedre samarbejde med medinvestorer, lokale banker og andre lokale organisationer,” siger Jannek Hagen.
Uddelingsfokus er ’work in progress’
Mens den investeringsmæssige strategi er klart defineret, er det stadig mere uklart, hvor den unge fonds uddelingsmæssige fokus skal være i de kommende år.
”Det er ’work in progress’ for os, og vi har endnu ikke en 100 procent klar opskrift for, hvad vi vil støtte, og hvad vi ikke støtter. Vi er i den glædelige situation at vi er filantropisk fundet. Det giver nogle flere muligheder på investeringssiden end traditionelle fonde, fordi vi kan tillade os at være tålmodige og investere i innovative iværksættere og virksomheder på tidlige stadier. Og det giver os samtidig nogle muligheder på uddelingssiden, hvor vi her i kapitel to for fonden blandt andet støtter projekter, som relaterer sig til den cirkulære dagsorden,” siger Jannek Hagen.
Vi vil også gerne hjælpe lokalsamfund, som vi kender til gennem moderskibet Bestseller, og hvor vores midler kan komme tekstilarbejdere og deres familier til gavn
Jannek Hagen – Direktør, Bestseller Foundation
Som eksempel herpå nævner Jannek Hagen, at fonden for nylig har støttet den globale udrulning af det danskfødte initiativ ’Race for Oceans’, som adresserer plasticforureningen i havene, og derudover støtter fonden flere træplantningsprojekter.
”Vi vil også gerne hjælpe lokalsamfund, som vi kender til gennem moderskibet Bestseller, og hvor vores midler kan komme tekstilarbejdere og deres familier til gavn. Men vi giver også uddelinger til, hvad vi i øvrigt synes er gode, værdige formål. Vi har blandt andet sammen med andre fonde støttet den kommende etablering af et kreativt værksted for børn på hospitalet i Skejby, som jo ligger lidt væk fra de cirkulære prioriteter,” siger Jannek Hagen.
Han betegner det som et ’godt spørgsmål’, når talen falder på, hvorvidt han forventer, at fondens uddelinger vil stige i de kommende år.
”Vi vil have hovedfokus på investeringerne ud fra den fundamentale filosofi, som vi er født med, at vi med vores investeringer kommer længst i forhold til at sikre de fremskridt, vi gerne vil hjælpe på vej. Jeg ved ikke endnu, hvor meget vi kommer til at uddele – eller for den sags skyld investere – i år. Vi er så heldige, at vi ikke behøver at arbejde med årlige budgetter, så vi tager det skridt for skridt,” siger Jannek Hagen.
Fondsdirektøren pointerer samtidig, at selve flytningen til Rwanda ikke får betydning for fondens uddelinger, i og med det investeringsmæssige fokus frem til 2024 på Afrika syd for Sahara ikke er kopieret ind på uddelingssiden.
”Overordnet er perspektivet fortsat mere ikke-dansk end dansk, men det kan bestemt godt være, at vi også fremover vil støtte projekter i Danmark,” siger Jannek Hagen.
Bestseller Foundation
- Stiftet som erhvervsdrivende fond i 2015 af Anders Holch Povlsen.
- Formand for bestyrelsen har siden stiftelsen været Anders Holch Povlsen.
- Direktør siden 2018 Jannek Hagen.
- En af fondene i ’Bestseller-familien’. Øvrige er blandt andre de ikke-erhvervsdrivende fonde Holch Povlsen Foundation, Nine United Fond og AetA Foundation samt de erhvervsdrivende fonde MTHP-Fond og Troels Holch Povlsens Familiefond.