
Som Fundats har beskrevet i en række artikler i april og maj i år, er fundraising kommet på den strategiske dagsorden i 31 danske kommuner, og der sidder én eller flere fundraisere på 36 ud af landets 98 rådhuse.
Ikke kun i kommunerne, men også i de danske regioner er der fokus på mulighederne for at rejse ekstern finansiering af projekter på blandt andet sygehuse.
Én af de regioner, hvor fundraisingen de seneste år er blevet intensiveret, er Region Sjælland. Her afsatte Regionsrådet i 2020 penge til et centralt fondskontor, som slog dørene op i marts 2020 i en forsøgsperiode på foreløbig tre år.
Baggrunden var en konstatering i Regionshuset i Sorø af, at Region Sjælland hidtil havde haft et for lavt hjemtag af forsknings- og udviklingsmidler blandt andet fra EU og Innovationsfonden.
”Andre har været langt bedre end os til at gøre brug af den projektfinansiering, der er til rådighed,” lød erkendelsen i Fundats i maj 2020 fra den ansvarlige for fondskontorets virke, sekretariatschef Thomas Aarup Larsen fra Region Sjællands afdeling for regional udvikling.
Vi er blevet en succes, mange bruger os, og vi er i løbet af de to år selv blevet skarpere på, hvor og hvordan vi kan yde den bedste service
Lotte Sivertsen – Chefkonsulent, Region Sjællands fondskontor
Nu, to år senere, er det regionale fondskontors egen konklusion, at det indtil videre er lykkedes ganske godt med intentionerne om at hjælpe både internt i regionen og eksterne samarbejdspartnere med fundraising og projektudvikling.
”Overordnet er det gået godt i de første to år. Vi er blevet en succes, mange bruger os, og vi er i løbet af de to år selv blevet skarpere på, hvor og hvordan vi kan yde den bedste service,” siger chefkonsulent Lotte Sivertsen fra Region Sjællands fondskontor.
Kontoret startede med at være et, som Lotte Sivertsen udtrykker det, ’helt åbent tilbud’, men siden er dets fokus blevet indsnævret til primært at hjælpe og vejlede frivilligprojekter, der typisk foregår i mindre byer rundt omkring i regionen, og ikke mindst hele sundhedsområdet.
”Vi kan konstatere, at det er de to fagområder, hvor vores hjælp i høj grad bliver efterspurgt, og især på sundhedsområdet har læger, sygeplejersker og øvrigt personale, som tidligere søgte om ekstern støtte til projekter uden at få rådgivning, fået øjnene op for vores tilbud om gratis hjælp. Det har ført til en meget større efterspørgsel på sundhedsområdet, end vi havde forventet, og det har også ført til, at vi nu véd meget mere om søgemulighederne på dette område, end da vi startede,” siger Lotte Sivertsen.
Bidraget til 105 ansøgninger på to år
Status for de første to år med fondskontoret i Region Sjælland er, at det har medvirket til at hjemtage 34,5 millioner kroner frem til og med 1. marts i år. Opgørelsen viser, at kontoret i perioden har bidraget til 105 ansøgninger inden for sundhedsområdet og området ’regional udvikling’.
Umiddelbart er det svært at sætte de 34,5 millioner kroner i relief, al den stund at der ifølge Lotte Sivertsen ikke foreligger nogle opgørelser over, hvor meget de lokale foreninger og sygehuse i regionen hjemtog, før fondskontoret blev startet.
”Men alt, hvad der hentes hjem af ekstern finansiering, er godt og er med til at skabe ekstra udvikling i regionen, og nogle af de 34,5 millioner kroner ville ikke være hentet hjem, hvis vi ikke havde været der til at hjælpe,” fastslår Lotte Sivertsen.
Sundhedsvæsenet er i forvejen hårdt presset, og de ressourcer, vi har på fondskontoret, er vant til at skrive og tolke programmer og tale med fonde
Lotte Sivertsen – Chefkonsulent, Region Sjællands fondskontor
Chefkonsulenten oplyser, at det især er organisationer og foreninger i regionen, der har nydt godt af de 34,5 millioner kroner, og hun lægger på den baggrund ikke skjul på, at der absolut er plads til forbedring, når det gælder hjemtaget af midler til projekter på regionens sygehuse. Blandt andet derfor bliver fondskontoret fra 1. august i år opgraderet fra tre til fire personer.
”Sundhedsområdet halter efter, men det bliver prioriteret endnu højere nu, blandt andet ved at vi bruger flere kræfter på at hjælpe med at skrive fondsansøgninger og lave projektdesign til forsknings- og udviklingsområderne på sundhedsområdet. Vi har i regionen et stort fokus på at tilbyde den bedste behandling til alle borgere, når vi bliver patienter, men sundhedsvæsenet er i forvejen hårdt presset, og de ressourcer, vi har på fondskontoret, er vant til at skrive og tolke programmer og tale med fonde,” siger Lotte Sivertsen.
For lille hjemtag af EU-midler
Det er især, når det gælder de mange potentielle EU-midler, at konstateringen i Region Sjælland er, at hjemtaget til sundhedsforskning halter efter.
”Det skal vi gerne råde bod på, så vi får nogle flere hjemtag fra EU og især fra de store forskningspuljer i EU inden for sundhedsområdet. Selvfølgelig vil vi også fremover have fokus at hjælpe med at søge midler inden for områder som transport, infrastruktur og projekter med frivillige a la dem, vi hidtil er lykkedes rigtigt godt med at skaffe hjemtag til, men i den kommende periode bliver det især sygehusene og sundhedsområdet, som også har stor politisk bevågenhed, der bliver prioriteret på fondskontoret, og som vi kommer til at hjælpe endnu mere end hidtil,” siger Lotte Sivertsen.
Parallelt med, at fondskontoret skruer op for sin indsats på sundhedsområdet, er de fundraising-aktiviteter, der foregår ude på sygehusene i Region Sjælland, også blevet opskaleret. Der er blandt andet fra politisk side blevet bevilget penge til en ekstra stilling på Sjællands Universitetshospital i Køge og Roskilde, som skal rejse midler til mere sundhedsinnovation.
Samarbejde med andre regioner
Selvom fondskontoret nu er i fuld gang med at øge fokus på sundhedsområdet i almindelighed og muligheden for at få del i EU-forskningspuljerne på sundhedsområdet i særdeleshed, viser statusopgørelsen over kontorets arbejde de første to år, at det især er netop EU-midler, der hidtil er blevet søgt om.
Fundraising i de fire andre regioner
- Region Sjælland er ikke den eneste region, hvor man centralt har samlet fundraising-kompetencer – til gengæld er der stor forskel på, hvor og hvordan det er organiseret.
- I Region Hovedstaden er der et fondskontor kaldet Sundhedsforskning og Innovation.
- I Region Syddanmark er fundraising organiseret under Syddansk Sundhedsinnovation, der har hovedkontor i Odense.
- I Region Midtjylland er der etableret en fælles rådgivningsfunktion med Aarhus Universitet med fysisk tilstedeværelse på Aarhus Universitetshospital.
- Og i Region Nordjylland er hjælp til fondsansøgninger én blandt mange opgaver hos et fagligt konsulentteam.
”I runde tal har vi i kontorets første to år søgt om i størrelsesordenen halvanden gang flere EU-midler end private midler. Det skyldes primært, at fondsmidlerne fra EU, man kan søge om, er så store. Eksempelvis søgte vi i én af de ansøgninger, jeg hjalp med, om 74 millioner kroner fra EU, mens et stort projekt, hvortil vi søger midler fra en privat fond, måske er på 10 millioner kroner. Men selvom man søger om mange EU-penge, er det jo langt fra ensbetydende med, at det lykkes. Konkurrencen om EU-midler er hård,” understreger Lotte Sivertsen.
Netop i forhold til EU-midlerne er der for nylig indgået et samarbejde mellem de danske regioner på tværs, hvor regionerne har fået midler fra EU til at kunne dygtiggøre sig i at søge penge fra EU. Projektet bliver søsat i juni og handler ifølge Lotte Sivertsen blandt andet om at sikre, at sygehusene i alle landets fem regioner får den optimale hjælp til søge EU-midler.
Tankegangen om, at regionernes fondskontorer i dette projekt koordinerer deres indsats, er ret ny – bortset fra, at der indimellem foregår samarbejder mellem regionernes EU-kontorer i Bruxelles i forbindelse med calls fra EU.
Vores fremmeste formål i Region Sjælland er at skaffe penge til vores geografiske område, og her ser vi ikke os selv som nogen, der skal udkonkurrere andre
Lotte Sivertsen – Chefkonsulent, Region Sjællands fondskontor
”Ellers er der ikke meget konkret samarbejde regionerne imellem inden for fundraising. Vi holder ikke erfa-møder eller lignende med hinanden hver tredje måned, selvom det måske ville give god mening. Selvom vi jo uden tvivl indimellem søger om de samme midler, ser jeg ikke de forskellige regionale fondskontorer som hinandens konkurrenter. Vores fremmeste formål i Region Sjælland er at skaffe penge til vores geografiske område, og her ser vi ikke os selv som nogen, der skal udkonkurrere andre. Tværtimod vil vi gerne indgå partnerskaber og er åbne for tværregionale samarbejder, som kan gavne forsknings- og udviklingsmiljøerne samt uddannelsesinstitutionerne i Region Sjælland,” understreger Lotte Sivertsen.
Hvordan fremtiden ser ud for Region Sjællands fondskontor, når forsøgsperioden udløber i starten af 2023, er stadig uvis. Først til efteråret vil der politisk i regionsrådet blive taget stilling til, om der er opbakning til at forlænge kontorets levetid.