
Lokalsamfundsfonde og byfonde bør blive bedre til at skabe synergier og netværke på tværs af landkortet. Sådan lød budskabet fra Martin Dahl, direktør i Frederiksbergfonden i sidste uges udgave af Fundats, og nu får han opbakning fra såvel SEAF - Sydfyns Elforsynings Almennyttige Fond og Sparekassen Bornholms Fond.
”Jeg er helt enig i, at der mangler et netværk for mindre fonde med lokalt fokus, så jeg synes, det er en rigtig god ide at få skabt noget mere vidensdeling og et netværk for lokalsamfundsfonde. For vi vil kunne have store glæde af at samarbejde med hinanden,” siger Tommy Bøgh Thomsen, direktør i Sparekassen Bornholms Fond.
Martin Dahls budskab blevet også positivt modtaget af Kurt Sorknæs, der er fondskoordinator i SEAF - Sydfyns Elforsynings Almennyttige Fond.
Sydfyns Elforsynings Almennyttige Fond vil meget gerne være med i et sådant netværk.
Kurt Sorknæs – Fondskoordinator, SEAF
”SEAF vil meget gerne være med i et sådant netværk. Som koordinator for SEAF er jeg den eneste, der beskæftiger mig med fonden i det daglige, og det ville have en stor værdi at kunne udveksle erfaringer med andre,” siger han.
Brugbart netværk
Kurt Sorknæs peger på flere ting, som et netværk for mindre lokalfonde kunne bruges til. Både i forhold til hel lavpraktisk fondsvirksomhed og de forskellige fondes projekter.
”Vi er for eksempel lige overgået til et digitalt ansøgningsskema, og her ville det have været godt at høre andres erfaringer, men også i forhold til ansøgninger. Vi kan se, at der kommer ansøgninger fra landsdækkende organisationer, hvor det en gang imellem virker som konstruerede projekter. Det kunne også være rart at vende med andre fonde,” siger Kurt Sorknæs.
Han er også enig med Martin Dahl i, at der ville være både god inspiration og en stor værdi i at præsentere de forskellige fondes støttede projekter i et netværk af lokalfonde.
”Vi er sat i verden for at gøre noget godt for lokalområdet, og hvis vi kan hjælpe lokale kunstnere og projektmagere videre ud i verden, så er det både til glæde for dem og os,” mener Kurt Sorknæs.
Sparring og erfaringsudveksling
Tommy Bøgh Thomsen sidder ligesom Kurt Sorknæs alene med fondsarbejdet, og han mener, at et netværk for mindre lokalfonde kan bruges til både ideudvikling og konkret sparring og erfaringsudveksling.
”I sådant et netværk kunne vi tale både tendenser, gode ideer, typer af uddelinger og få gensidig inspiration fra hinandens projekter, men også tale om, hvordan vi løser rent administrative ting; øget rapportering, GDPR.”
Jeg er helt enig i, at der mangler et netværk for mindre fonde med lokalt fokus
Tommy Bøgh Thomsen – Direktør, Sparekassen Bornholms Fond
”Helt konkrete, daglige arbejdsgange, men også drøfte hvordan man som fond kan komme tættere på en uddeling,” siger Tommy Bøgh Thomsen.
En mangelvare
Selvom der allerede eksisterer flere muligheder for netværk – blandt andet via Fondenes Videnscenter, så mener de begge, at et netværk for lokalfonde er en mangelvare.
”De historier, vi får fra Fondenes Videnscenter, er fra de store fonde med mange millioner på kontoen, så der mangler noget for mindre lokalfonde,” siger Kurt Sorknæs.
Tommy Bøgh Thomsen er enig:
”Som små fonde har vi rigtig meget gavn af store fonde, der fortæller om, hvordan de arbejder, men der mangler noget i forhold til de helt konkrete problemstillinger, jeg sidder med. Så for mig vil det være interessant at sidde i en kreds, hvor vi ligner hinanden,” siger han.
Martin Dahl, direktør i Frederiksbergfonden glæder sig over opbakningen fra de andre fonde. Han har intet dårligt at sige om Fondenes Videnscenter, men må blot konstatere, at et lokalfondsnetværk ikke er en del af tilbuddet fra dem i dag.
Fondenes Videnscenter er et naturligt fravalg for en mindre fond som vores – på grund af økonomien
Martin Dahl – Direktør, Frederiksbergfonden
”Fondenes Videnscenter er et naturligt fravalg for en mindre fond som vores – på grund af økonomien. Betingelserne for et netværk er for mig, at det ikke skal koste mere end måske nogle få tusinde om året,” fastslår Martin Dahl.
Det billigste medlemskab af Fondenes Videnscenter koster 30.000 kroner årligt, og det gælder fonde med bevillinger for under 5 millioner kroner. Har en fond bevillinger for mellem 5 og 25 millioner kroner, er kontingentprisen 60.000 kroner årligt.
Åbent for alle
Sammen med Kurt Sorknæs og Tommy Bøgh Thomsen går Martin Dahl nu i gang med at lave en bruttoliste over potentielle deltagere i det mere uformelle netværk for lokalsamfundsfonde og byfonde.
”Den liste lader vi cirkulære rundt mellem os tre, og så får vi lavet en invitation. Listen kan nok hurtigt komme op på 15-20 fonde, men døren står åben for alle fonde, der arbejder med lokaludvikling i et mindre geografisk område,” pointerer Martin Dahl.
Selvom ideen om netværket har rumsteret længe hos Martin Dahl, har han ingen færdig drejebog for, hvordan det skal foregå.
”Jeg tænker, det skal være et netværk, hvor vi skal mødes 1-2 gange om året. Vi skal ikke være en forening, hvor man skal betale medlemskontingent, men et netværk, hvor man taler om det, som deltagerne har lyst til at tale om,” siger Martin Dahl og fortsætter:
”Det, jeg savner mest, er inspiration fra andres projekter, tilbagemeldinger om bestemte sociale indsatser og bestemte kulturelle greb, men det er også fint at tale om administration, fondsregler mv.”
Første møde
Ifølge Martin Dahl går der nok 3-4 måneder, inden det første møde kan holdes i det nye netværk.
”Vi skal lige finde ud af, hvem der skal være med og skal have det til at passe ind i kalenderen, så jeg tror, vi når 1-2 måneder ind i det nye år, før vi holder det første møde.”