
Kriser som følge af klimaforandringer, naturkatastrofer og krige står i kø flere forskellige steder i verden, og ifølge FN har omkring 360 millioner mennesker brug for humanitær hjælp. Samtidig udfordrer akutte, længerevarende og glemte kriser nødhjælpsarbejdet og øger behovet for forudsigelige og fleksible støttemidler.
Det er baggrunden for et nyt initiativ fra Augustinus Fonden, som netop har indgået flerårige aftaler med fem humanitære organisationer, der over de næste tre år samlet set vil modtage 75 millioner kroner i støtte.
Rammeaftalerne giver de fem organisationer, Læger uden Grænser, Dansk Flygtningehjælp, Folkekirkens Nødhjælp, Røde Kors Danmark og Care Danmark, mulighed for hurtigere at kunne sætte målrettet ind, hvor behovet for hjælp er størst.
Augustinus Fonden har gennem en lang årrække støttet humanitære indsatser. I de senere år har fonden øget sit bidrag til akutte kriser fra knap 1,3 millioner kroner i 2018 til 25,5 millioner kroner i 2022. Udviklingen er særligt drevet af uddelinger i forbindelse med Covid-19 og krigen i Ukraine, men også som følge af flere midler til indsatser blandt andet i Afghanistan og det østlige Afrika.
Det har været vigtigt for os at sikre en model, der giver organisationerne fuldt mandat til at vurdere, hvor der skal sættes ind med nødhjælp ud fra deres ekspertviden
Frank Rechendorff Møller – Administrerende direktør, Augustinus Fonden
Hidtil har støtten primært været bundet op på enkeltstøtte til konkrete projekter. De treårige rammeaftaler er derfor en ny måde for Augustinus Fonden at støtte på, som imødekommer ændrede vilkår og behov.
”Vi har gennem flere år haft et godt samarbejde med de fem organisationer, og det har dannet grundlaget for en dialog om, hvordan Augustinus Fondens støtte kan gøre den største forskel for organisationerne og deres arbejde. Det har været vigtigt for os at sikre en model, der giver organisationerne fuldt mandat til at vurdere, hvor der skal sættes ind med nødhjælp ud fra deres ekspertviden. De fem organisationer repræsenterer forskellige kompetencer og forskellige måder at arbejde på, hvilket sikrer, at midlerne bedst muligt når ud til mennesker i kriseramte områder,” siger Frank Rechendorff Møller, der er administrerende direktør i Augustinus Fonden.
Pengene er fordelt med 21 millioner kroner til Læger uden Grænser, 15 millioner kroner til både Dansk Flygtningehjælp, Folkekirkens Nødhjælp og Røde Kors Danmark og ni millioner kroner til Care Danmark.
Forskning skal hjælpe børn af psykisk syge forældre
Fra nødhjælp fortsætter rundturen blandt ugens udvalgte fondsuddelinger til forskning, hvor Lundbeckfonden netop har givet en femårig bevilling på 37 millioner kroner til The Danish High Risk and Resilience Study, kaldet VIA 19-studiet. Det repræsenterer fjerde bølge i den langsigtede undersøgelse af en national kohorte af børn født af forældre, som er blevet diagnosticeret med bipolar lidelse eller skizofreni.
Målet er at kunne hjælpe og forebygge sygdomsudvikling hos børnene, som er i øget risiko for selv at blive ramt af psykisk sygdom senere i livet, skriver Lundbeckfonden i en pressemeddelelse.
VIA-studiet har fulgt en stor gruppe børn siden 2013, hvor de dengang syvårige børn blev inkluderet i VIA 7-studiet. Studiet omfatter systematisk indsamling af oplysninger om børnenes sociale, motoriske og kognitive udvikling, om børnene og forældrenes psykiske helbred og om familiernes hjemmemiljø samt biologiske markører.
”Den første undersøgelse – VIA 7 – var virkelig en øjenåbner i den forstand, at den viste, at børn af forældre med svære psykiske sygdomme er mere sårbare og i øget risiko for selv at udvikle psykisk sygdom allerede tidligt i livet. Med VIA 19, som altså er den fjerde grundige undersøgelse af gruppen af de nu 19-årige unge, vil vi i de kommende år få viden om, hvem der bliver syge, og vi kan med data fra de tidligere bølger af VIA-studiet identificere tidlige tegn på sygdomsudvikling. På den måde kan vi kan også være med til at pege på, hvordan og hvornår man tidligst og bedst kan sætte ind for at forebygge, at børnene for eksempel udvikler bipolar lidelse, skizofreni eller svær depression,” siger Anne Thorup, der er overlæge ved Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center, klinisk professor ved Københavns Universitet og en af forskningslederne på VIA-projektet.
Samtidskunst indtager Rådhuspladsen
De kommende tre år vil Politikens Forhal på Rådhuspladsen i København i samarbejde med Københavns Kommune én gang om året invitere samtidskunstnere til at deltage i en åben konkurrence om at skabe opsigtsvækkende samlingspunkter for møder og samtaler i byen. Det første midlertidige værk udstilles på Rådhuspladsen i august 2024 og får efterfølgende plads på Forpladsen ved Sydhavn Station.
Økonomien i projektet er sikret via en bevilling på 1,25 millioner kroner fra Det Obelske Familiefond, oplyser fonden i et opslag på LinkedIn.
Kunstværkerne bliver udvalgt af en jury, der blandt andre består af direktør for kunstcentret Copenhagen Contemporary Marie Laurberg, Københavns Kommunes stadsarkitekt Camilla van Deurs og kulturjournalist på Politiken Camilla Stockmann.
I udvælgelsen vil juryen lægge vægt på, at værkerne forholder sig til Rådhuspladsen og et specifikt sted i én af Københavns Kommunes områdefornyelser.
Værkerne vil være midlertidige af natur og tænkt til byens rum, kontekst og skala, og vil efter at have været udstillet på Rådhuspladsen blive flyttet til et byfornyelsesområde i København.
Ny fond giver penge til det gode landsbyliv
Vi slutter hos en forholdsvis ny fond på danmarkskortet, Gl. Skanderborg Fonden, der blev stiftet i december 2021. Fonden har netop uddelt 1,35 millioner kroner.
En halv million er øremærket det gode liv i landsbyen, hvor fire projekter har modtaget støtte. Flest penge er tilfaldet Norup og Omegns Kultur- og Idrætsforening i Mariagerfjord, som har fået en kvart million kroner til etablering af en natur- og aktivitetsplads.
Det er oplagt for en mindre fond som vores at støtte med det sidste beløb, et projekt mangler, når for eksempel lokale erhvervsdrivende bidrager med en stor del af finansieringen
Jesper Tjørnager Jakobsen – Bestyrelsesformand, Gl. Skanderborg Fonden
“Vi har valgt at støtte fire spændende projekter i landdistrikterne, fordi ansøgerne har skabt bred opbakning og vist, at de virkelig vil deres projekter. Støttemodtagerne bakkes op lokalt af mange aktører fra alle tre sektorer, og der er stor lokal finansiering. Det er oplagt for en mindre fond som vores at støtte med det sidste beløb, et projekt mangler, når for eksempel lokale erhvervsdrivende bidrager med en stor del af finansieringen. Dertil kommer de mange timers arbejdskraft, som lokale håndværkere vil bidrage med frivilligt. Det er helt i tråd med fondens DNA, at lokal sammenhængskraft og ejerskab skaber de bedste resultater på langt sigt, og vi ser frem til at modtage flere ansøgninger fra landdistrikterne af denne kvalitet,” siger bestyrelsesformand Jesper Tjørnager Jakobsen i en pressemeddelelse fra Gl. Skanderborg Fonden.
Fondens bestyrelse har også uddelt penge til fællesskaber og sociale formål. Det er blandt andre kommet foreningen Fundamentet i Aarhus til gode. Den har modtaget knap en kvart million kroner til sundhed, kost, motion og fællesskaber for udsatte unge, mens en anden forening, Grønlandske Børn, har fået 50.000 kroner til et udviklende fællesskab for udsatte grønlandske børn, unge og familier i Aarhus.