
Tapirerne i Aalborgs Zoologiske Have skal have nye naboer.
Snart er det således slut med, at tapirerne skal kigge på mennesker, der køber hotdogs og softice i kiosken og spisestedet Casa Familia. I stedet bliver der etableret et nyt anlæg med sydamerikanske dyrearter ved siden af tapirernes anlæg, skriver Aalborg Zoo i en pressemeddelelse.
Det nye dyreanlæg bliver finansieret med en donation på 600.000 kroner fra den erhvervsdrivende fond Bygge- og anlægsfonden Aalborg Zoologiske Have.
”Vi er meget glade for donationen, der er et vigtigt bidrag til den løbende udvikling af vores anlæg og aktiviteter. I 2020 ombyggede vi den sydamerikanske pampas med nye udkigshytter og bedre oplevelsesmuligheder for publikum, og nu kan vi tage næste skridt og udvide området med endnu et dyreanlæg,” siger Henrik Vesterskov Johansen, der er direktør i Aalborg Zoo.
Bygge- og anlægsfonden Aalborg Zoologiske Have har som formål at understøtte Aalborg Zoos virke og udvikle havens anlæg og aktiviteter.
”Med denne donation bidrager vi til, at Aalborg Zoo kan styrke deres formidling om sydamerikanske dyrearter, der måske ikke er lige så kendte som løver og elefanter,” siger fondens formand Anders Hjulmand.
Det nye anlæg skal efter planen stå færdigt i 2024.
Flere børn kan dyrke idræt
Overblikket over udvalgte fondsuddelinger fra den seneste uges tid fortsætter til Poul Due Jensens Fond, som med en ny donation til indsatsen ’Foreningsliv for alle’ vil sikre, at flere børn og unge fra økonomisk trængte familier kan komme ind i idrætsforeningernes fællesskaber.
Grundfos-fonden har støttet DGI’s inklusionsindsats siden 2015, og med den nye donation på to millioner kroner er det sikret, at indsatsen kan fortsætte i de kommende år.
Uanset, om man er fra Somalia, Ukraine eller Øster Tørslev, er det at dyrke en fælles passion i idræts- og foreningslivet noget, der binder os sammen som mennesker
Kim Nøhr Skibsted – Fondsdirektør, Poul Due Jensens Fond
Siden ’Foreningsliv for alle’ blev startet, er flere end 5.000 børn og unge fra økonomisk pressede familier blevet hjulpet ind i en idrætsforening.
”For modtagerne har støtten enormt stor betydning, da de kan indgå på lige fod med andre børn og unge i de aktive fællesskaber. De får muligheden for at blive en del af det lokale foreningsliv og opleve glæden ved idræt på tværs af baggrund og social status,” siger Jens Otto Størup, der er administrerende direktør i DGI, i en nyhed på fondens hjemmeside.
Ifølge fondsdirektør Kim Nøhr Skibsted er det vigtigt for fonden at fortsætte med at støtte projektet.
"Uanset, om man er fra Somalia, Ukraine eller Øster Tørslev, er det at dyrke en fælles passion i idræts- og foreningslivet noget, der binder os sammen som mennesker. Derfor er det vigtigt, at der er plads til alle, og jeg vil gerne takke alle de dedikerede mennesker i DGI’s foreninger, som knokler for at lykkes med den opgave," siger Kim Nøhr Skibsted.
Mere nordisk samhørighed i gymnasierne
Der er brug for at styrke den nordiske samhørighed i gymnasierne i tider, hvor det nordiske ofte får baghjul af det europæiske og globale perspektiv.
Det er baggrunden et nyt projekt kaldet ’Nordung’, som netop har modtaget 15 millioner kroner i tilskud fra A.P. Møller Fonden, skriver fonden på sin hjemmeside.
Bag projektet står en gruppe forankret på Københavns Universitet. Med i gruppen er blandt andre tidligere folketingsmedlem og minister Bertel Haarder.
Vi ønsker at sikre, at det nordiske perspektiv bliver en integreret del af undervisningen på de mange ungdomsuddannelser
Bergur Rønne Moberg – Lektor i nordisk litteratur, Københavns Universitet
Projektets omdrejningspunkt er at udvikle undervisningsforløb, som kan støtte lærerne i at arbejde med det nordiske perspektiv i fag som historie, samfundsfag, geografi samt i sprogfagene på nordens gymnasier. Undervejs skal lærere og elever fra Danmark, Norge, Sverige og Færøerne udvikle, afprøve og kvalificere forløbene, som efterfølgende stilles til rådighed for alle lærere i hele norden.
”Grundtanken er, at vi med nutidige, relevante forløb for eleverne kan skabe oplevelser, som vil styrke den nordiske regionale identitet. Vi ønsker at sikre, at det nordiske perspektiv bliver en integreret del af undervisningen på de mange ungdomsuddannelser, og håbet er, at dette projekt vil spille en nøglerolle i at opnå dette mål,” siger projektleder og lektor i nordisk litteratur på Københavns Universitet Bergur Rønne Moberg.
Gratis film til mennesker med demens
Denne uge, uge 19, er den årlige demensuge, og i den anledning viser Det Danske Filminstitut en række gratis demensvenlige film og lancerer nye interaktive muligheder på internettet under overskriften ’Erindringsbio’.
Projektet er finansieret af Den A.P. Møllerske Støttefond med 2,45 millioner kroner og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond med en halv million kroner.
Demensugen sætter i år fokus på at gøre det mere trygt for mennesker med demens at bevæge sig ud af deres hjem og komme fra A til B. Derfor er transport og trafik emner i en af de nye filmpakker, som går i luften i denne uge.
Fra efteråret 2023 vil Erindringsbio også blive et tilbud til alle landets biografer, og i løbet af de kommende år producerer Det Danske Filminstitut mange flere filmpakker, der blandt andet knytter sig til lokalområder og tager udgangspunkt i nyere film, skriver Filminstituttet i en pressemeddelelse.
I testperioden har der været en lang række positive tilbagemeldinger, både fra demensramte og fra plejepersonale og pårørende.
”Det er, som om minderne kommer tættere og tættere på, når jeg ser de gamle film og taler om dem,” lød det fra Sonja Elisabeth Hansen på 97 år, da hun så Erindringsbio på en computer sammen med sin datter.