
Med en bevilling på 35 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal bliver det nu muligt at fuldende arbejdet med Monumentområdet i Jelling.
Siden Monumentområdet i Jelling blev officielt indviet i 2013, er besøgstallet mangedoblet. Op mod 300.000 gæster besøger hvert år Jellingmonumenterne med Gorms og Thyras høje, runestenene, kirken, verdens formentlig største skibssætning på mere end 350 meter og palisadehegnet, der omkranser hele området.
”Monumentområdet i Jelling er umistelig verdensarv, og der gøres løbende nye fund. Nu bliver det muligt at skabe en bedre oplevelse af stedet, og man kommer nærmere en fuldending af Jellings Monumentområde,” siger Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, der er formand for A.P. Møller Fonden, i en pressemeddelelse fra Vejle Kommune.
Monumentområdet i Jelling er umistelig verdensarv, og der gøres løbende nye fund
Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla – Formand, A.P. Møller Fonden
Tilbage i 2009 donerede A.P. Møller Fonden 70 millioner kroner til Monumentområdet i Jelling, og med den nye bevilling kommer fondens samlede støtte til projektet op over 100 millioner kroner. Vejle Kommune spytter selv 16 millioner kroner i kassen.
”Det er fantastisk, at A.P. Møller Fonden vil være med til at skrive det foreløbigt sidste kapitel i historien om Jellingmonumenterne. Vi er yderst taknemmelige for fondens store engagement i at udvikle hele Monumentområdet. Vores tusindårige historie skal være synlig, tilgængelig og invitere endnu flere til at gå på opdagelse i den samtidig med, at vi som medforvaltere af verdensarven beskytter den bedst muligt,” siger Vejles borgmester Jens Ejner Christensen (V) i pressemeddelelsen.
Historisk hus i Christiansfeld bliver renoveret
A.P. Møller Fonden er også afsender af en donation på 16,5 millioner kroner, som Brødremenigheden i Christiansfeld netop har modtaget. Pengene skal bruges til at renovere Enkehusets vestfløj til museumsbrug.
I 1773 grundlagde Brødremenigheden Christiansfeld. Byen blev optaget på UNESCO’s verdensarvsliste i 2015 som vidnesbyrd om dens enestående kulturelle traditioner og imponerende arkitektur.
Enkehuset, der nu skal renoveres, er et af Brødremenighedens tre historiske korhuse. Husets blev opført i slutningen af 1700-tallet som bosted for menighedens enker, samtidig med at de kunne blive plejet af søstrene fra nabohuset Søstrehuset.
Restaureringen af Enkehuset vil med støtte fra blandt andre A.P. Møller Fonden skabe autentiske rammer for museet og give byens mange besøgende mulighed for at stifte bekendtskab med Brødremenighedens historie, skriver fonden i en nyhed på sin hjemmeside.
Udover donationen fra A.P. Møller Fonden støtter Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond projektet med 100.000 kroner, og Augustinus Fonden og Johanne og Aage Louis-Hansen Fonden har hver bevilget seks millioner kroner til projektet.
40.000 medarbejdere inviteres til fest
Fra Christiansfeld fortsætter gennemgangen af nogle af den seneste uges fondsuddelinger til Aarhus, hvor Salling Group takket være en donation fra Salling Fondene inviterer alle sine 40.000 medarbejdere til Danmarks største firmafest.
Formålet er at takke medarbejderne i blandt andet Føtex, Netto og Bilka for den indsats, de ydede under coronakrisen.
Vi fejrer den helt særlige indsats under corona med et brag af en fest for alle medarbejdere
Per Bak – Administrerende direktør, Salling Group
Festen kaldes ’allin22’ og holdes ved Salling Groups hovedkontor i Aarhus søndag den 5. juni 2022. Ifølge en pressemeddelelse fra Salling Group kommer nogle af Danmarks største kunstnere og optræder live for medarbejderne.
”Vi fejrer den helt særlige indsats under corona med et brag af en fest for alle medarbejdere. Det er deres fortjeneste, at vi kom godt igennem epidemien, sikrede forsyningssikkerheden og skabte gode og trygge indkøbsoplevelser for kunderne. Til ’allin22’ får alle kolleger mulighed for at opleve, hvilket fællesskab de og vi er en del af,” siger administrerende direktør i Salling Group Per Bank i pressemeddelelsen.
Det er tredje gang, at Danmarks største detailkoncern inviterer alle medarbejdere i Danmark til fest. Senest skete det i 2019, hvor omkring 20.000 medarbejdere deltog.
SMV´er skal gøres mere robuste
’Modstandsdygtig.dk’ er navnet på et nyt projekt, som skal give Danmarks små og mellemstore virksomheder en konkurrencefordel i krisetider ved at træne deres evne til at tænke i nye måder at drive virksomhed på og dermed gøre dem langt mere robuste, når den næste krise rammer.
Industriens Fond har støttet projektet, der udføres af Teknologisk Institut, med 20 millioner kroner. Ambitionen er at få minimum 1.000 virksomheder til at implementere nye procedurer og rutiner, der med blandt andet en ny virksomhedsguide og digitale værktøjer gør dem klar til at håndtere kommende kriser.
”I dag sker forandringer ofte hurtigere og mere uforudsigeligt end tidligere som følge af en stadig mere sammenhængende global og digital økonomi. Virksomheder skal tilpasse sig en ny verden, hvor eksisterende forretningsmodeller måske kommer til kort, og hvor nytænkning er påkrævet for at bevare konkurrenceevnen. Dette stiller nye krav til virksomhederne om, at de hurtigt skal kunne identificere, kvalificere og implementere nye ideer,” siger administrerende direktør i Industriens Fond Thomas Hofman-Bang i en pressemeddelelse fra fonden.
Projektet løber over tre og et halvt år.
Fremtiden sikret for cyberlandsholdet
Industriens Fond har også med en bevilling på 9,4 millioner kroner sikret, at cyberlandsholdet og de danske cybermesterskaber fortsat kan bidrage til, at flere unge vælger en karrierevej inden for It-og cybersikkerhed.
Cyberlandsholdet består af 10 unge i aldersgruppen 15-25 år, som hvert år deltager i de europæiske mesterskaber i cybersikkerhed. Her dystes der i en lang række discipliner indenfor hacking og cybersikkerhed.
Danmark har brug for, at vi finder og dyrker de skarpeste talenter inden for cybersikkerhed
Malene Stidsen – Programchef, Industriens Fonds cybersikkerhedsprogram
Baggrunden for fondens støtte til initiativerne er, at truslen mod danske virksomheder og offentlige institutioner fra cyberangreb er stærkt stigende, og samtidig bliver konsekvenserne af angreb og nedbrud større. Ifølge Center for Cybersikkerhed har alle virksomheder og organisationer et akut behov for at beskytte deres systemer samt overvåge og løbende iværksætte nye tiltag til forebyggelse af cyberangreb.
”Danmark har brug for, at vi finder og dyrker de skarpeste talenter inden for cybersikkerhed. Ved at fortsætte støtten til cyberlandsholdet sætter vi på en kreativ måde fokus på emnet. Med cyberlandsholdet skaber vi en bevægelse, der skal få flere unge til at interessere sig for at gøre Danmark og dansk erhvervsliv mere sikkert fremover ved at inspirere dem til at vælge uddannelser inden for IT- og cybersikkerhed,” siger Malene Stidsen, der er programchef for Industriens Fonds cybersikkerhedsprogram.
Der er via cybersikkerhedsprogrammet investeret over 130 millioner kroner i at styrke cybersikkerheden i Danmark.
Aarhus-professor modtager ’romersk pris’
Vi slutter i Italien, hvor Carlsbergfondets bestyrelsesformand Flemming Besenbacher i forbindelse med Det Danske Institut i Roms årsmøde forleden uddelte 2021-udgaven af ’Dronning Margrethes Romerske Pris’.
Prisen gives til en forsker med tilknytning til Det Danske Institut i Rom, som har ydet en særlig forskningsmæssig indsats, og årets prismodtager er professor i klassisk arkæologi på Aarhus Universitet Rubina Raja.
Ifølge en nyhed på Carlsbergfondets hjemmeside får Rubina Raja prisen for blandt andet at ”sætte nye standarder for klassiske arkæologiske projekter og have udvidet disciplinens rækkevidde både metodisk og formidlingsmæssigt”.
Dronning Margrethes Romerske Pris blev indstiftet af Carlsbergfondet i 2015. Med prisen følger et stipendium på 30.000 kroner.