”Det er en god dag for biodiversiteten.”
Sådan lyder konstateringen fra 15. Juni Fonden på det sociale medie LinkedIn.
Anledningen er, at fonden har givet 3,8 millioner kroner ud af en samlet pulje på 40 millioner kroner til et ambitiøst biodiversitetsprojekt på Østmøn.
Pengene skal blandt andet bruges til at udvikle kalkoverdrev, redde den ekstremt truede sommerfugl, den sortplettede blåfugl og sikre fem af de mest truede orkideer på Østmøn. Projektet er ifølge 15. Juni Fonden ét af de mest unikke biodiversitetsprojekter i Danmark.
Vordingborg Kommune står i spidsen for projektet, der har navnet ’Life Orchids’. EU’s Life Fond er hovedbidragyder til projektet, som ud over 15. Juni Fonden også støttes af en række andre fonde, blandt andre Aage V. Jensen Naturfond og Den Danske Naturfond.
Vi er i 15. Juni Fonden stolte af, at vi sammen med en række partnere kan bidrage til at skabe mere plads til den særprægede og meget bevaringsværdige natur
Per Voetmann – Administrerende direktør, 15. Juni Fonden
”Østmøn rummer områder med en unik og meget rig natur og biodiversitet, og vi er i 15. Juni Fonden stolte af, at vi sammen med en række partnere kan bidrage til at skabe mere plads til den særprægede og meget bevaringsværdige natur. Fondens mål er at skabe store, sammenhængende naturområder, og med Life Orchids-projektet opnår vi netop det,” siger administrerende direktør i 15. Juni Fonden Per Voetmann i en nyhed på fondens hjemmeside.
Projektet løber fra 2023 til 2028.
Udnævner seks innovationsambassadører
Novo Nordisk Foundation Distinguished Innovator – eller på dansk: Ambassadør for Innovation.
Det kan professorerne Thomas Lars Andresen, Filipe Pereira, Ulf Landegren, Morten Otto Alexander Sommer og Niels Behrendt samt seniorrådgiver Risto Ilmoniemi nu kalde sig – samtidig med, at de hver har modtaget seks millioner kroner i form af treårige innovationsbevillinger.
Bag udnævnelsen og fondsmidlerne står Novo Nordisk Fondens program ’Novo Nordisk Foundation Distinguished Innovator’, der siden 2020 har givet nordiske forskere mulighed for at udforske det kommercielle potentiale i resultaterne af deres forskning, samtidig med at de fortsætter deres akademiske arbejde.
De seks forskere, der nu kan kalde sig ambassadører for innovation, arbejder med forskning inden for sundhed eller bæredygtighed.
”Novo Nordisk Fonden ønsker at fremme, at forskning kan føre til iværksætteri og skabelse af nye løsninger, der kan komme patienter og samfund til gavn. Vi ser meget frem til at følge de seks nye projekter,” siger Mikkel Skovborg, der er Senior Vice President for innovation i Novo Nordisk Fonden i en nyhed på fondens hjemmeside.
Talentfulde MIT-studerende i praktik i Danmark
Novo Nordisk Fonden står også bag den næste af ugens udvalgte uddelinger fra fondssektoren. Fonden ønsker med en bevilling på 10,3 millioner kroner at være med til at understøtte ’MISTI-MIT-Denmark’-programmet.
MISTI-MIT er et succesfuldt praktikprogram med fokus på at øge kendskabet til Danmark som innovations-hub og som skal højne potentialet for talentrekruttering og samarbejde.
”Vi ønsker at fremme og booste innovations-økosystemet i Danmark, og et vigtigt aspekt af dette består i at tiltrække de største talenter til regionen. MIT er et af verdens førende universiteter, så gennem MISTI MIT-Denmark får vi adgang til en unik pulje af studerende samt muligheden for at fastholde nogle af disse talenter, efter praktikforløbet er slut. Programmet har skabt et solidt grundlag for, at industrivirksomheder og forskningsinstitutioner i Danmark kan initiere eller videreudvikle et samarbejde med MIT, og vi ser frem til den næste fase af dets udvikling,” siger Mads Krogsgaard Thomsen, administrerende direktør i Novo Nordisk Fonden, i en nyhed på fondens hjemmeside.
Vi ønsker at fremme og booste innovations-økosystemet i Danmark, og et vigtigt aspekt af dette består i at tiltrække de største talenter til regionen
Mads Krogsgaard Thomsen – Administrerende direktør, Novo Nordisk Fonden
Siden MISTI MIT-Denmark blev lanceret i 2018, har det være med til at sikre, at talentfulde studerende fra det verdenskendte Massachusetts Institute of Technology (MIT) har kunnet komme i praktikforløb hos danske virksomheder, start-ups og forskningsinstitutioner. Med den nye bevilling fra Novo Nordisk Fonden er udvidelsen af programmet sikret, og med opstart i sommeren 2023 vil op imod 100 MIT-studerende blive indskrevet over en femårig periode.
Støtte til nødhjælp i Tyrkiet og Syrien
Augustinus Fonden har på det første bestyrelsesmøde i 2023 uddelt 44 millioner kroner til i alt 38 projekter inden for kunst, kultur og sociale indsatser.
En del af pengene, 10 millioner kroner, går til nødhjælpsarbejde i Tyrkiet, Syrien, Ukraine, Pakistan, Somalia og Etiopien.
Læger uden Grænser får 2,5 millioner kroner til det medicinske katastrofeberedskab i de jordskælvsramte områder i Tyrkiet og Syrien, mens Care Danmark får to millioner kroner til akut humanitær bistand til jordskælvsramte i Syrien i form af blandt andet mad, vand, kontanter og varmeapparater.
De øvrige modtagere af nødhjælpsmidler er Unicef Danmark til arbejdet med beskyttelse af børn i Pakistan som følge af de historiske oversvømmelser i 2022, Folkekirkens Nødhjælps humanitære arbejde med at hjælpe civilbefolkningen i Ukraine, SOS Børnebyernes ernærings- og sundhedsstøtte til kvinder og børn, der er ramt af fødevarekrisen i Somalia, og endelig ADRA Danmark, der har fokus på akut livreddende hjælp til familier i Etiopien.
Inden for museums- og kulturområdet støtter Augustinus Fonden blandt andet omdannelsen af frilandsmuseet Den Fynske Landsby til et museum med tre millioner kroner, mens Ny Carlsberg Glyptotek får et tilsvarende beløb til realisering af udstillingsprogrammet frem til sommeren 2024.
Inden for scenekunst er der blandt andet en halv million kroner til Ensemble MidtVest til et nyt koncertflygel, mens Augustinus Fonden på socialområdet bevilger 1,7 millioner kroner til JunkFood, som er et projekt, der siden 2020 har sørget for mad til gadens folk i København.
Flere penge til jordskælvsramte familier
Også Ole Kirks Fond har valgt at sende ekstra penge af sted til den humanitære indsats for de jordskælvsramte børn og deres familier i Tyrkiet.
I de jordskælvsramte områder i Tyrkiet er der fortsat mange familier med børn, som står uden helt basale fornødenheder som mad, tæpper, madrasser eller et sted at sove. Ole Kirks Fond allokerer derfor yderligere tre millioner kroner til den humanitære indsats, skriver fonden på LinkedIn.
Beløbet går til Dansk Flygtningehjælp, som yder akut hjælp til de allermest sårbare i de hårdest ramte områder i Tyrkiet, der blandt andet huser 1,7 millioner syriske flygtninge.
Støtte til butik på Strynø og byfornyelse i Brande
Vi tager et ordentligt geografisk spring fra Tyrkiet til den sydfynske ø Strynø, hvor en forening af lokale ildsjæle vil bygge en ny købmandsbutik, som passer ind i det særlige kulturmiljø på øen.
Sammen med færgen, skolen og daginstitutionen er købmandsbutikken en livsnerve på Strynø og en forudsætning for lokalsamfundets overlevelse. De lokale ildsjæle vil nu etablere en ny, bæredygtig købmandsbutik, og projektet støttes af blandt andre den filantropiske forening Realdania med 4,5 millioner kroner.
”Købmandsbutikken på Strynø bliver et nyt bæredygtigt mødested i et bevaringsværdigt kulturmiljø på en af Danmarks småøer. Det lyder umiddelbart som en kompliceret opgave, men hvis der er nogen, der kan løfte den, så er det Strynøs beboere. De har vist et kæmpe engagement i projektet,” siger Simon Harboe, der er projektchef i Realdania, i en nyhed på foreningens hjemmeside.
I efteråret starter nedrivningen af den gamle og meget faldefærdige butik fra 1960, og i 2024 åbner den nye købmandsbutik efter planen.
Ud over Realdania støttes projektet også af A.P. Møller Fonden.
Købmandsbutikken på Strynø bliver et nyt bæredygtigt mødested i et bevaringsværdigt kulturmiljø på en af Danmarks småøer
Simon Harboe – Projektchef, Realdania
Realdania har derudover netop offentliggjort, at foreningen har bevilget 15 millioner kroner til et byfornyelsesprojekt i Brande.
Projektet vil samlet koste knap 40 millioner kroner at føre ud i livet, og da der ud over bevillingen fra Realdania også er kommet tilsagn fra Bestseller, Ikast-Brande Kommune og en række lokale, private bidragsydere, er finansieringen nu på plads.
"Vi glæder os over muligheden for at støtte et projekt, som viser, hvordan handelsliv, park, skole og fritidsområde kan bindes sammen centralt i Brande og være med til at skabe mere liv og aktivitet i området," siger projektchef i Realdania Ditte Marquard Jessen i en pressemeddelelse.
Kunst under åben himmel på Lolland
Vi slutter ugens oversigt over udvalgte nye uddelinger på det østligste Lolland, nærmere bestemt på Fuglsang Kunstmuseum.
Med samlet støtte på knap 2,2 millioner kroner fra Ny Carlsbergfondet og Augustinus Fonden etableres nu første etape af et kunstprojekt kaldet Fuglsang Kunstlandskab med markante kunstnere og stedsspecifik samtidskunst under åben himmel.
Fuglsang Kunstmuseums nye kunstprojekt i de grønne områder på Fuglsang åbner den 16. september 2023 og er et gratis tilbud for alle. Ambitionen er at udvide kunstoplevelsen fra museets sale til den omkringliggende natur.
”Vi har glædet os til at dele denne nyhed om et museum udenfor murene, især fordi det er en så anderledes vej at gå i udvidelsen af Fuglsang Kunstmuseums samling, der ellers primært er kendt for den historiske kunst. Med de nye erhvervelser ønsker vi at berige naturoplevelsen med en kunstnerisk dimension, og det bliver nu en realitet med fondenes enorme velvilje og tro på projektet,” siger museumsdirektør Anna Schram Vejlby i en pressemeddelelse.