
Recruit er navnet på et nyt initiativ fra Novo Nordisk Fonden, der har som formål at øge danske universiteters konkurrenceevne i kapløbet om at rekruttere topforskere fra udlandet på alle karriereniveauer.
I alt forventer Novo Nordisk Fonden at uddele op til 300 millioner kroner gennem programmet over tre år, og fonden har netop uddelt de første 77 millioner kroner til fem bevillingsmodtagere. Yderligere to Recruit-bevillinger forventes uddelt i de kommende måneder.
Det er bydende nødvendigt at have et internationalt forskningsmiljø, hvis vi ønsker, at Danmark fremadrettet skal være førende på levestandard og velfærd
Lene Oddershede – Senior Vice President, Natural & Technical Sciences i Novo Nordisk Fonden
Blandt de fem bevillingsmodtagere er den internationalt anerkendte fysiker Francesca Serra, der i slutningen af juni forlader Johns Hopkins University for at tiltræde en stilling som lektor ved Syddansk Universitet. Målet er, at fysikeren skal styrke den danske forskning i bløde materialers fysik og medvirke til at gøre Danmark til et foregangsland inden for området.
Ved sin side får Francesca Serra et forskerteam med tre ph.d.-studerende og to postdocs.
Ifølge Lene Oddershede, der er Senior Vice President inden for Natural & Technical Sciences i Novo Nordisk Fonden, er det nødvendigt at gøre en ekstra indsats for at understøtte Danmarks forskningsmæssige position.
”Vi ønsker at bidrage til, at Danmark vinder i den internationale konkurrence om at tiltrække de største forskere og forskertalenter. Disse mennesker vil bidrage med ny naturvidenskabelig og teknisk forskning, de vil skabe innovation og på længere sigt økonomisk fremgang og jobs i Danmark. Det er bydende nødvendigt at have et internationalt forskningsmiljø, hvis vi ønsker, at Danmark fremadrettet skal være førende på levestandard og velfærd. Specielt ser vi det også vigtigt at rekruttere på de tidlige karriereniveauer – på adjunkt- og lektorniveauet – idet de har mange år foran sig til at bidrage til dansk forskning og vækst,” siger Lene Oddershede i en pressemeddelelse fra fonden.
Demokratipulje udvides
Fra store summer til forskning fortsætter vi til 28 uddelinger fra Tuborgfondets demokratipulje.
Tuborgfondet skriver på Linkedin, at der er indløbet så mange gode og inspirerende ansøgninger til demokratipuljen, at fonden har besluttet at udvide puljen markant, så endnu flere kan få del i pengene.
De 28 tilgodesete organisationer modtager tilsammen 4,3 millioner kroner til aktiviteter, der kan få flere unge til at stemme til kommunalvalget til november.
Ultimo april omtalte Fundats Tuborgfondets 1,8 millioner kroner store støtte til et projekt fra organisationen Klimabevægelsen i Danmark med det formål at få klimaet øverst på dagsordenen til det kommende kommunalvalg, især blandt unge vælgere.
Støtte til tre nytænkende museumsprojekter
Vi fortsætter uddelingsrundturen med 15 millioner kroner fra Velux Fonden til tre nytænkende museumsprojekter.
Uddelingen er den syvende inden for fondens museumsprogram. Siden 2015 er der blevet uddelt mere end 115 millioner kroner til 25 projekter rundt i Danmark.
Årets tre vindende projekter viser, hvad museerne kan, når de er bedst
Henrik Tronier – Programchef, Velux Fondens humanvidenskabelige program
De tre nye projekter er udvalgte blandt 26 interessetilkendegivelser på museumsprogrammets åbne opslag i 2020, hvoraf 10 projektforslag blev inviteret til at udarbejde en fuld ansøgning med efterfølgende ekspertvurdering.
”Museerne spiller en vital rolle for udviklingen af vores demokratiske samtale og medborgskab. Årets tre vindende projekter viser, hvad museerne kan, når de er bedst: Skabe solid forskningsfunderet viden om fortidens kulturhistorie og kunst og løfte den ind i nutiden på inddragende måder og åbne for spørgsmål og dialog med de besøgende om deres egen nutid og fremtid. Resultaterne er ikke givet på forhånd, men skabes i mødet mellem museum og besøgende,” siger Henrik Tronier, der er programchef for Velux Fondens humanvidenskabelige program, i en pressemeddelelse.
De tre projekter, som hver får en bevilling på fem millioner kroner, involverer i alt fire museer, tre universiteter og flere andre samarbejdspartnere. Fælles for projekterne er tæt integrerede forsknings- og formidlingskomponenter og fokus på at skabe indsigt og engagement via medinddragelse.
Der er tale om et arkæologiprojekt i Køge, et projekt om vind, vejr og bæredygtighed på Frilandsmuseet i Lyngby og et borgerinddragende kunstprojekt på Trapholt i Kolding.
Penge fra Helsefonden til hver fjerde ansøger
I Helsefonden har bestyrelsen netop uddelt 47,9 millioner kroner til både forskning og øvrige projekter.
133 ansøgninger har fået en opadvendt tommelfinger, og det betyder, skriver Helsefonden i en nyhed på sin hjemmeside, at cirka hver fjerde ansøger har fået en bevilling.
”Vi har fået mange spændende ansøgninger i år, og det er derfor en stor glæde, at vi har kunnet imødekomme en fjerdedel af ansøgerne med en bevilling,” siger Hanne Jervild, der er direktør i Helsefonden.
Som omtalt i Fundats i februar, hævede Helsefonden tidligere i år sin uddelingsramme for 2021 med 10 millioner kroner, og det er en af grundene til, at flere ansøgere har fået en bevilling.
Fonden har lagt vægt på, at projekterne er med til at fremme livskvalitet og sundhed for det enkelte menneske, at projektet har en nyhedsværdi, og at det bidrager til ny viden indenfor det givne område.
Uddelingen i maj er den største af de i alt tre årlige uddelinger, som Helsefonden har. De to andre uddelinger ligger i september og februar og omfatter kun uddeling til projekter under kategorien ”øvrige”.
To naturpriser uddelt
Vi slutter rundturen hos 15. Juni Fonden, der på det netop afviklede Naturmøde i Hirtshals uddelte to naturpriser, Naturprisen og Ildsjælprisen, for to helt særlige indsatser for dansk natur og biodiversitet.
15. Juni Fondens Naturpris på 200.000 kroner blev givet til Martin Sandager fra Grindsted for en ambitiøs, målrettet og meget omfattende indsats for at genskabe en værdifuld hedemosenatur i Kragelund Mose ved Grindsted.
Martin Sandagers arbejde med at etablere helårsgræsning som forsøg på at skabe et ekstensivt og holdbart plejeprogram kan være banebrydende for indsatsen for den trængte biodiversitet i tilsvarende områder.
Fondens Ildsjælpris på 100.000 kroner blev givet til Biologisk Forening for Nordvestjylland (BFN), der gennem 50 år har gjort en meget stor indsats for at indsamle viden om naturen i Nordvestjylland, udbrede kendskabet til naturen og bidrage aktivt til naturbeskyttelse.
BFN har sin egen forlagsvirksomhed og har oprettet Naturens Besøgsvenner, hvor frivillige overvåger bestande af sjældne planter i Nationalpark Thy. BFN har desuden taget initiativ til gennemførelse af naturplejeprojekter, såvel selvstændigt som i samarbejde med andre aktører, skriver 15. Juni Fonden i en pressemeddelelse.