Der har været gang i bevillingsmaskinerne i ugen op til den pan-europæiske fondsdag den 1. oktober, hvor filantroper og donorer lader sig fejre.
Uden for landets grænser er to danske fonde gået sammen for at sikre rent vand og ordentlige sanitære forhold for tusindvis af flygtninge, som opholder sig i Etiopien. Med soldrevne pumper har Planbørnefonden og Poul Due Jensens Fond ambitioner om at skabe en bæredygtig model, der kan udbredes til flygtninge over hele verden.
”Hvis det går, som vi håber, kommer projektet til at gøre en kæmpe forskel – ikke bare for befolkningen i Gambella, men for flygtninge i hele verden. Det er virkelig et pionerprojekt, vi fra dansk side kan være enormt stolte af,” siger direktør i Planbørnefonden, Dorthe Petersen i en pressemeddelelse om partnerskabet.
Etiopiens Gambella-region er vært for mere end 320.000 flygtninge, primært fra borgerkrigen i nabolandet Sydsudan. Befolkningstætheden samt de spartanske forhold i flygtningelejrene og de omkringliggende samfund gør, at der er store udfordringer med adgangen til rent vand og dårlige muligheder for at holde en god hygiejne – og problemerne er kun blevet større i lyset af den globale COVID-19-pandemi.
”Vi er enormt glade for at kunne udvide vores effektive samarbejde med Planbørnefonden. Og vi har skyhøje ambitioner for det her projekt. Hvis det går, som vi håber, står vi med et fyrtårn, der kan agere rollemodel for, hvordan man kan installere soldrevne vandsystemer i flygtningesamfund globalt, der både gavner mennesker og klima,” udtaler fondsdirektør Kim Nøhr Skibsted.
Pris for kunstig edderkoppesilke
Otto Mønsteds Fond har for anden gang uddelt prisen The Bright Idea i kategorierne business og science.
Prisen går til studerende – bachelor, kandidat, ph.d., postdoc eller en gruppe af yngre forskere – som har en idé eller har udviklet en løsning med et stort potentiale.
Årets lyse idé inden for business tilfaldt Irina Iachina, som er ph.d.-studerende ved SDU i Sønderborg. Hun har udviklet verdens muligvis bedste, kunstige edderkoppesilke, som er et bæredygtigt materiale med hidtil usete materialeegenskaber og stor kommerciel værdi, skriver fonden i en pressemeddelelse.
I kategorien science tog Timothy Jenkins, postdoc på DTU, førstepladsen. Han har udviklet en ny metode til behandling af digoxinforgiftning, som er en almen bivirkning ved medicinsk behandling af hjerteproblemer med digoxin. Metoden forventes både at gøre behandlingen mere sikker og reducere antallet af dødsfald som følge af digoxinforgiftning.
Priserne blev uddelt af fondens formand Bo Stærmose torsdag d. 24. september i København.
”Det er vores ambition at støtte unge og innovative forskere og hjælpe dem og deres idé ud over rampen. Vi håber, præmiepengene kan gøre det muligt for vinderne at tage deres projekter fra at være en god idé til at gøre det til en god forretning. Og det mener jeg afgjort, vinderprojekterne har potentiale til,” sagde Bo Stærmose.
De to prisvindere modtager hver 250.000 kr.
Forskning i følelser og religion
Den seneste uddelingsuge bød også på nogle af de sjældne forskningsbevillinger – nemlig finansiering af humanistisk forskning.
Velux Fonden uddelte i alt 40 mio. kr. til syv forskningsprojekter under fondens såkaldte kernegruppeprogram.
”Støtten til den frie grundforskning er under pres på det humanvidenskabelige område. De syv projekter viser den imponerende originalitet i metoder og nye perspektiver på velkendte fænomener, som humanvidenskabelige forskere kan bidrage med, når de får mulighed for at forfølge egne idéer på tværs af fagområder. De skaber almennyttig værdi for vores demokrati og kultur, og de styrker den forskningsbaserede undervisning af kommende kandidater, som i sidste ende er forskningens største samfundsmæssige værdi,” understreger Henrik Tronier, der er programchef for Velux Fondens humanvidenskabelige område.
Alle universiteter, der har deltaget i ansøgningsrunden er repræsenteret blandt bevillingsmodtagerne. Projekterne handler blandt andet om negative konsekvenser, når virksomheder og institutioner implementerer organisations- og ledelsesteori i praksis.
Et andet af projekterne har titlen ’Normer der styrer udtryk af vrede’ og tager udgangspunkt i positive aspekter ved vrede:
”Vi er optagede af, om vrede kan være en positiv kraft, der kan mobilisere kritik, og hvordan vrede legitimeres, afhængigt af hvilke sociale positioner vreden kommer fra. Vi vil belyse, hvilke følelsesmæssige krav der ligger i vores samfund, og hvordan de påvirker forskellige gruppers muligheder for igennem vrede at rejse kritik,” siger lektor Merete Monrad fra Aalborg Universitet, der er tovholder på projektet.
Pengene giver hende mulighed for at styrke både forskningsmiljø og samarbejde på tværs af discipliner:
”Med bevillingen kan vi styrke forskningsmiljøet inden for emotionssociologien. Og så gør den det muligt for os at bringe forskningstraditioner sammen, der ellers har været adskilt. På den måde kan vi skabe synergi på tværs af faglige traditioner som for eksempel kriminologi, socialt arbejde og sociologi,” siger Merete Monrad.
Trodser corona
Coronapandemien satte en stopper for Team Rynkeby Fondens årlige cykeltur til Paris til fordel for børn med kritiske sygdomme.
Men virussen kunne ikke forhindre Team Rynkeby-deltagerne i endnu en gang at indsamle et stort millionbeløb til Børnecancerfonden og Børnelungefonden.
Lørdag formiddag kunne Team Rynkeby således overrække resultatet af det seneste års indsamlingsarbejde for de to organisationer.
Størstedelen af de penge, som Team Rynkeby har indsamlet i Danmark, går til Børnecancerfonden, der i år modtager 18.163.853 kroner fra velgørenhedscykelholdet.
Pengene skal først og fremmest være med til at styrke den langsigtede forskning i børnekræft, fortæller Marianne Benzon Nielsen, direktør i Børnecancerfonden i en pressemeddelelse fra Team Rynkeby Fonden.
“Vi er kommet langt, hvad angår overlevelsen blandt børn med kræft. Men hvis vi fortsat skal sikre nye gennembrud i børnekræftforskningen kræver det en stadig mere kompleks og langsigtet forskning. Blandt andet så vi kan reducere nogle af de alvorlige senfølger, som fortsat plager halvdelen af de børn, der overlever kræft. Derfor har de fortsatte donationer fra Team Rynkeby afgørende betydning for børnekræftområdet.”
Team Rynkebys indsamlingsarbejde har været udfordret af, at det ikke har været muligt at gennemføre en lang række af de indsamlingsaktiviteter, som normalt bidrager til en stor del af det samlede resultat.
Det er blandt andet gået ud over Team Rynkeby Skoleløbet, der skulle have været afviklet til fordel for Børnelungefonden. Knap 100.000 skoleelever skulle have deltaget i løbet af fredagen før påskeferien, men det blev ikke muligt.
Ved at gøre skoleløbet til et hjemmeskoleløb og kombinere det med en onlineindsamling lykkedes det alligevel Team Rynkeby at rejse 1.918.473 kroner til Børnelungefonden.
”Jeg er enormt taknemmelig for Team Rynkeby-deltagernes indsats. Dette år har været ganske fortvivlende for de mere end 1.000 børn, der lever med alvorlige, kroniske lungesygdomme, og som er allermest udsatte for coronasmitten. Vores store bekymring er, at forskningsmidlerne og midlerne til den vigtige støtte og rådgivning ganske enkelte løber tør i en situation, hvor børnene og deres familier aldrig har været mere afhængige af, at der sker noget på området,” siger Anne Brandt, direktør i Børnelungefonden.