For både offentlige topledere og folkevalgte kan det være en udfordring at udnytte mulighederne og samtidig undgå de særlige faldgruber, der opstår, når kommuner, regioner og styrelser bliver en del af fondenes verden.
Men den offentlige sektor er dybt involveret med private fonde. Faktisk har offentlige aktører brikker på samtlige felter af fondssektorens spilleplade: som donationsmodtagere, som partnere med fondene, som tilsyn med fonde, som administratorer af fonde og som stiftere af fonde. Nogle gange uden at vide det.
På fundats.dk dækker vi løbende de forskellige aspekter af det offentlig fondslige samarbejde. Både når det går godt, men også når går galt. I denne digitale publikation har vi samlet en række af disse artikler under temaet ”Fonde og den offentlige sektor”.
For abonnenter på Fundats
Det digitale magasin er gratis for abonnenter – og kan downloades som pdf her.
Er du ikke abonnent?
Hvis du ikke abonnerer på Fundats, kan du enten tegne abonnement og få adgang til magasinet – eller købe det digitale magasin herunder.
Køb magasinet
Bemærk
Magasinet er digitalt og kan downloades som pdf.
Ved køb af 1 stk. må magasinet printes i ét eksemplar og må herudover ikke helt eller delvist kopieres. Det er ikke tilladt at videredistribuere materialet elektronisk via e-mail.
Ved køb af 5 stk. må magasinet printes i 5 eksemplarer eller deles med 5 personer elektronisk. Det er ikke tilladt at videredistribuere materialet elektronisk via e-mail til mere end 5 personer.
Hvis du har spørgsmål til publikationen, kan du skrive til publikationer@fundats.dk – eller ringe til Janus Moos på 2690 9897.
Indhold
Forord: Varm omfavnelse mellem fonde og det offentlige
Partnerskaberne blomstrer mellem fonde og det offentlige
Private fonde og offentlige myndigheder arbejder i vid udstrækning sammen i partnerskaber, viser en stor undersøgelse foretaget af Fundats. Partnerskaberne er en spændende tendens med oplagte muligheder, siger flere eksperter. De advarer til gengæld også imod partnerskabernes indbyggede ricisi.
Fonde: Partnerskaber er et afgørende filantropisk værktøj
Når velgørende fonde går sammen med offentlige myndigheder i partnerskaber, handler det for fondene først og fremmest om én ting: At opnå de bedste resultater. Til gengæld kan partnerskabsmetoden også være udfordrende.
Offentlige myndigheder: Partnerskab med fonde giver mange fordele
For offentlige myndigheder handler partnerskab med private fonde om at skabe værdi gennem bedre økonomi, bredere kompetencer og langsigtede relationer, fortæller Esbjerg Kommune, Region Hovedstaden og Naturstyrelsen. Og så er offentlig-fondslige partnerskaber en arbejdsform, som myndighederne gerne vil skrue op for i fremtiden, selvom den også kan medføre udfordringer.
Forsker: Fondsaftale om Børneriget er skoleeksempel i partnering
Partnerskabsaftalen om Børneriget mellem Ole Kirks Fond og Region Hovedstaden er kørt lige efter teoribogen om partnering. Det vurderer professor i offentligt-privat samarbejde på CBS, som har gennemgået aftalen for Fundats.
Tabel: Kommunale strategier og retningslinjer for ekstern fundraising
Knap en tredjedel af kommunerne har enten en politisk vedtaget fundraisingstrategi eller administrative retningslinjer for medfinansiering fra private fonde.
Region Sjælland professionaliserer kampen om fondsmidler
Et nyåbnet fondskontor i Region Sjælland skal rette op på regionens hidtidige lave hjemtag af forsknings-og udviklingsmidler og vil fremover hjælpe med blandt andet at indgå samarbejder med eksterne parter og udarbejde fondsansøgninger.
Grundlæggende udfordringer med reglerne for undtagelsesfonde og selvejende institutioner
Der er et aktuelt og stigende behov for at ændre reglerne for såvel de selvejende institutioner og de såkaldte undtagelsesfonde.
Ingen har overblik over landets fondstilsyn
Der findes intet overblik over, hvem der skal føre tilsyn med fonde, som er undtaget fra fondsloven eller erhvervsfondsloven. Ansvaret ligger spredt ud hos landets kommuner, regioner og ministerier. Der er behov for bedre registrering af fondene og deres tilsyn, mener ekspert.
Otte år uden fondstilsyn
Den Sociale Udviklingsfond blev undtaget fra erhvervsfondsloven i 2012. Siden har ingen myndigheder ført fondsretligt tilsyn med fonden, der solgte ydelser til danske kommuner for 242 mio. kr. i 2019. En lovændring kan være nødvendig for at undgå, at fonde ender uden et fondsretligt tilsyn, mener ekspert.
Fonden Fjerde Maj Kollegiet kommer under tilsyn
Fonden Fjerde Maj Kollegiet på Frederiksberg har stået uden fondsretligt tilsyn i årtier, fordi Frederiksberg Kommune tilsyneladende har glemt at føre tilsyn med fonden. Nu har kommunen genoptaget tilsynet med fonden.
Skuespillere, politikere og foreningsbosser driver bestyrelsesarbejde på samlebånd: ”De bør kende vedtægterne i hver eneste fond”
Bestyrelsesarbejde i 20, 30 og 40 almene fonde er en almindelig bibeskæftigelse for mange tillidsvalgte ledere i ngo’er og foreninger. Politikerne i Københavns Kommunes Kultur- og -Fritidsudvalg har skrevet under på at varetage stifterviljen i op til 47 forskellige fonde. Men selvom bijobbet i fondene ofte er ulønnet, så kan man blive personligt erstatningsansvarlig, hvis der opstår rod i en af butikkerne.
Ekspert: Fonde er et dårligt instrument til at drive offentlig virksomhed
Mange kommuner er medstiftere eller bidragydere til nye erhvervsdrivende fonde, som driver kultur- og idrætsfaciliteter eller byudvikling. Men det offentlige bør være varsomme med at benytte fondskonstruktionen, som instrument for offentlige midler, advarer en fremtrædende fondsretsekspert.