Gode rammer for gode donationer
Fundats sætter fokus på rammerne for de ikke-erhvervsdrivende fonde.
serie
Rigide investeringsregler har kostet samfundet hundredvis af fondsmillioner
Seks milliarder kroner om året har de almene fonde i gennemsnit bevilget om året siden 2016 ifølge Danmarks Statistik.
Men bevillingerne kunne hvert eneste år…
Finans Danmark: bankerne vil ikke være Kirsten Giftekniv for små fonde
Lad bankernes ti statsgodkendte forvaltningsafdelinger være match-makere for små fonde, der ønsker at blive fusioneret. Det fører til bedre forrentning af fondenes kapital, færre…
Civilstyrelsen fordobler opløsningsgrænsen: Flere fondsformuer kan nu rulles ud i den økonomiske krise
Civilstyrelsen vil nu lade flere fonde slå hul på sparebøssen og uddele resten af formuen til almennyttige formål i samfundet. Fondsmyndigheden har nemlig besluttet…
Flere partier vil stimulere økonomien med milliarder fra opløsningsparate fonde
Retsordførere fra en række partier vil have justitsminister Nick Hækkerup (S) til at sætte turbo på arbejdet med at gøre det lettere for små…
Tvivlsom rådgivning fra Danske Bank til kongehusets velgørende fonde
Danske Forvaltning har rådgivet flere af kongehusets almennyttige fonde til kun at købe bankens egne investeringsprodukter, selvom produkterne er både dyrere og har givet dårligere afkast end resten af markedet. Almennyttige fonde kan ikke regne med uvildig rådgivning fra deres bank, siger professor.
Ret søgelyset mod de mørklagte fonde og slip stifterviljerne fri
Dette er en leder. Lederen er udtryk for Fundats' holdning.
I fondssammenhæng er en formue på op til 50 millioner kr. knap værd at tale…
Gør klar til at betjene fonde og kommission: Ny direktør styrer omfattende modernisering af Civilstyrelsen
Justitsministeriets krone pryder den hvide kontorbygnings moderne facade, hvor den transparente glasdør glider til side og byder indenfor. Det er her fondsmyndigheden, som en…
Udsigt til revideret anbringelsesbekendtgørelse bør tvinge fondsbestyrelserne i arbejdstøjet
Dette er en kommentar. Kommentaren er udtryk for skribenternes egne holdninger.
Nogle vigtige beslutninger i livet overlader vi ikke til andre. Vi kan f.eks. stå…
Finans Danmark rådgiver Civilstyrelsen om lempelse af investeringsregler
Siden april har Civilstyrelsen været i dialog med bankernes brancheorganisation, om at forbedre de længe kritiserede investeringsregler for de ikke-erhvervsdrivende fondes formuer.
Fondenes bundne kapital…
Fondsretsekspert hos Horten: fondskommission bør se på de lovløse fonde
Hvilke problemer bør som minimum indgå i kommissoriet for en evt. kommende fondskommission? Fundats har spurgt en fondsretsekspert med mere end 20 års erfaring i at rådgive fonde. Partner i Horten, advokat Jim Øksnebjerg peger her på fire centrale områder, hvor rammevilkårene for fondssektoren kan forbedres. Det er vigtigt også at huske de fonde, der er undtaget fra de to fondslove, understreger han.
Professor: Fondskommission bør være bred og arbejde frit
Der er politisk opbakning til at nedsætte et ekspertudvalg, der kan komme med forslag til ændringer af den kritiserede fondslov fra 1985. Hvis udvalget bliver en realitet, så skal både dets faglighed og kommissorium være brede. Sådan lyder anbefalingen fra professor i fondsret Rasmus Feldthusen fra Københavns Universitet.
Justitsminister: Store ændringer af fondsloven kan blive nødvendige
Problemerne for de almene fonde er så store, at det kan kræve en ‘gennemgribende revision’ af fondsloven, erkender justitsminister Nick Hækkerup (S) nu. Selvom Civilstyrelsen inden længe lemper reglerne for de almene fondes investeringer, så bliver der sandsynligvis brug for en større lovændring, varsler ministeren.
Flertal i Folketingets retsudvalg bakker op om en fondskommission
På Christiansborg tegner der sig nu et flertal for at modernisere fondsloven fra 1985 ved at nedsætte et ekspertudvalg. Flere ordførere fra både højre og venstre side af folketingssalen beder justitsminister Nick Hækkerup (S) om at gå ind i sagen.
Forsker og fonde: Ikke nok at lempe anbringelsesbekendtgørelsen
Fondsloven bør opdateres, så de små almene fonde får mere fleksible rammer og bedre mulighed for at blive opløst. For Civilstyrelsens lempelse af den såkaldte anbringelsesbekendtgørelse er kun ét skridt på vejen til rimelige forhold for især de små almene fonde, lyder det fra fondsforsker Anker Brink Lund og flere bestyrelsesformænd.
Civilstyrelsen vil lempe anbringelsesbekendtgørelsen
Der er lys forude for de tusinder af små almene fonde, der kæmper med at skabe et afkast af deres investeringer. Civilstyrelsen arbejder nemlig…
Skatteminister vil ikke hæve konsolideringsfradraget
Skatteminister Morten Bødskov (S) ønsker ikke at hæve fondenes konsolideringsfradrag foreløbig. Ifølge direktør Henrik Tvarnø fra A.P. Møller Fonden foretager ministeren dermed en fejlvurdering, som skader særligt de mindre fonde i Danmark. Han opfordrer ministeren til at rette fejlen hurtigst muligt.
FV19 fondspolitik: Det vil Enhedslisten
Et fondsregister for de almene fonde, nedsættelse eller fjernelse af konsolideringsfradraget og et grundigt eftersyn af fondenes skatteregler. Det er blot nogle af de vigtige punkter på fondsområdet for Enhedslisten. Bliver partiets fondsordfører Rune Lund genvalgt til Folketinget, står en større fondspakke på listen over strategisk vigtige projekter for partiet.
FV19 fondspolitik: Det vil Alternativet
Alternativet er villig til at kigge på både konsolideringsfradrag og anbringelsesbekendtgørelse samt opløsningsregler for almene fonde. Samtidig mener partiets politiske ordfører Rasmus Nordqvist, at fondenes store betydning fordrer et langt større fokus fra politisk side.
FV19 fondspolitik: Det vil Radikale Venstre
Radikale Venstre er villig til at kigge på anbringelsesbekendtgørelsen og hæve opløsningsgrænsen for de almene fonde betydeligt. Partiets finansordfører Martin Lidegaard ser fondene som en kæmpe gevinst og vil gerne have lavet en egentlig politisk strategi for fondene – med nogle fælles pejlemærker. Han foreslår en samlet placering af fonde under Finansministeriet.
FV19 fondspolitik: Det vil Liberal Alliance
Liberal Alliance vil ændre opløsningsgrænsen for de almene fonde. For det giver ingen mening, at uddelinger ædes op af administration, siger partiets finansordfører Joachim B. Olsen. Han vil også gerne kigge på konsolideringsfradrag og anbringelsesbekendtgørelse, og han mener, det vil være klogt at placere både erhvervsdrivende og almene fonde under Erhvervsministeriet.
FV19 fondspolitik: Det vil Dansk Folkeparti
Dansk Folkeparti er villig til at hæve konsolideringsfradraget, hvis det viser sig, at staten får langt flere penge ind end forudset. Samtidig vil partiets erhvervsordfører Hans Kristian Skibby gerne kigge på såvel opløsningsregler for de almene fonde som på fondenes lovmæssige placering i fremtiden.
FV19 fondspolitik: Det vil Socialdemokratiet
Socialdemokratiet er villig til at kigge på såvel anbringelsesbekendtgørelsen som opløsningsreglerne for de almene fonde. Partiets finansordfører Benny Engelbrecht mener, at man løbende bør tilpasse reglerne til investeringsklimaet. Samtidig vil han gerne have en større dialog og viden om fondenes betydning for samfundet.
FV19 fondspolitik: Det vil Venstre
Der er behov for et serviceeftersyn på fondslovgivningen for de ikke-erhvervsdrivende fonde. Det er noget af det, Venstre vil arbejde med på fondsområdet i den kommende valgperiode. Samtidig mener partiets erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, at fondene selv må blive bedre til at råbe op og italesætte behovet for bedre rammevilkår over for politikerne på Christiansborg.
Justitsminister kritiseres for at negligere fondsområdet
Lovkomplekset for de almene fonde trænger til en sanering. Det mener både førende fondseksperter, professionelle rådgivere og fondsbestyrelser. De op imod 10.000 almene fonde kæmper med at vedligeholde milliardstore almennyttige ressourcer, som sygner hen i et hjørne af Justitsministeriets ressort. Nu opfordrer medlem af Folketingets retsudvalg, Mette Reissmann (S), justitsministeren til at fremlægge sine planer for fondsområdet.
Danfoss-fond og Illum Fondet lammet af fondsregler: får nej til at udlodde formuerne
Formuerne i Danfoss’ Understøttelsesfond og Illum Fondet ligger underdrejet. Når regningerne er betalt, er der knap flere penge at dele ud af. Begge fondsbestyrelser har fået afslag på at lukke ned og uddele resten af millionformuerne til formålet eller til socialøkonomiske virksomheder. En revision af fondsloven bør overvejes, lyder det fra Danfoss’ Understøttelsesfond.
Læger uden Grænsers frigjorte penge skal bindes igen
De humanitære og velgørende organisationers problemer med båndlagte arvemidler er langt fra løst efter Civilstyrelsens afgørelse i Læger uden Grænser-sagen i forrige uge. Kapitalen på 66 mio. kr. er kun frigjort på betingelse af, at fonden sparer beløbet sammen og fastfryser det igen. Danmarks Fonde har søgt svar på, hvor lang tid fonden får til at genrejse kapitalen. Og vi har set på de to helt væsensforskellige opfattelser af begrebet ’arveindtægt’, der udstiller skismaet mellem de indsamlende fondes daglige drift og evighedsperspektivet i fondsloven, som administreres af en grundig, men hårdt presset fondsmyndighed. ”Det bedste vil være en politisk løsning og en justering af fondsloven,” siger administrerende direktør i SOS Børnebyerne, Mads Klæstrup Kristensen, som sidste år måtte fastfryse arvemidler for 26 mio. kr.
Rentedød – for stor til at dø, for lille til at overleve
På Fyn har en fond i flere år kæmpet for at få lov til at opløse sig selv, men har for nylig fået afslag, fordi den er for stor. I Odsherred har en lille fond valgt at nedlægge sig selv, fordi afkastet de seneste år næsten var forsvundet.
Fonde i afmagt: Rigide regler mindsker vores uddelinger
De omdiskuterede krav til almennyttige fondes kapitalanbringelse rammer uddelingerne. Det er budskabet fra flere almennyttige fonde, der har svært ved at se fornuften i, at store dele af formuen skal bindes i værdipapirer, der ikke giver noget nævneværdigt afkast. De nuværende regler begrænser fondenes muligheder for at skabe overskud med den konsekvens, at de har færre penge at dele ud af, advarer de.
Fondsforsker: Opret hospice for danske fonde
Janus Moos - 0
Danmark er ved at miste sin førerposition som landet med flest almennyttige fonde per indbygger. Der bliver stort set ikke oprettet nye erhvervsfonde mere og mange mindre fonde er fanget i en dødsspiral. “Jeg vil foreslå, at man opretter et hospice for danske fonde – et sted, hvor de kan dø en værdig død,” sagde professor Anker Brink Lund på sommerens konference i det europæiske netværk for forskning i filantropi, ERNOP.
Civilstyrelsen godkender fusion af Niels Brock-fonde
Faldende renteindtægter, risiko for kurstab og muligheden for større gennemslagskraft. Det er blandt de årsager, som fik to mindre ikke-erhvervsdrivende fonde til at søge om tilladelse til at fusionere. Fondene havde beslægtede formål, og derfor har Civilstyrelsen nu godkendt sammenlægningen.
LA tager investeringsregler for almennyttige fonde op med regeringen
Liberal Alliances fondsordfører tager nu problemet med de restriktive investeringsregler for almennyttige fonde op med skatteministeren. De ikke-erhvervsdrivende fonde er ekstra hårdt ramt af Civilstyrelsens regelsæt efter fondenes konsolideringsfradrag sidste år blev reduceret med 21 procentpoint. For mens erhvervsfonde kan investere frit, så gør særreglerne det svært for de ikke-erhvervsdrivende fonde at sikre formuens købekraft og samtidig opretholde de almennyttige uddelinger.
Civilstyrelsens udflytning blokerer for flere donationer fra tusindvis af almennyttige fonde
Op mod 8.000 almennyttige fonde lider under de meget lave renter, som i kombination med et sæt rigide kapitalregler for fonde, betyder færre almennyttige donationer. Flere eksperter mener, at Civilstyrelsens regelsæt er i konflikt med intentionerne i fondsloven. Men på grund af udflytning til Viborg er styrelsen så trængt på ressourcer, at det ikke er muligt at gennemføre en revidering af reglerne, forklarer styrelsens direktør. ”Men så bør man politisk overveje, om der er andre muligheder for at løse problemet,” siger professor i fondsret, Rasmus Feldthusen.
Fondsekspert: Kapitalregler står i vejen for stifters vilje
Fondslovens regler om kapitalanbringelse er et levn fra en tid, hvor man betragtede fondsbestyrelser som umyndige. Det mener professor Anker Brink Lund, der er ekspert i dansk fondshistorie. Desuden blokerer tankegangen bag reglerne for, at fondene kan udvikle sig og udøve moderne filantropi.
Danske Forvaltning: Blødere regler vil øge fondenes almennyttige uddelinger
Der er behov for at revidere reglerne om kapitalanbringelse i ikke-erhvervsdrivende fonde. Det mener landets største statsgodkendte, særlige bankafdeling for fondsformuer, Danske Forvaltning. Lempeligere investeringsregler vil nemlig øge fondenes samfundsgavnlige uddelinger. Fondsmyndigheden anerkender problemet, men der er ingen regelændringer på trapperne, oplyser Civilstyrelsen.
Nordea-fondens lillesøster øger uddelingerne på trods af kapitalregler
Nordea-fondens lillesøster, Nordea Bank-fonden, har op til 85 procent af sin formue placeret i en enkelt aktie. Ifølge Civilstyrelsens kapitalregler er det ikke en forsvarlig formueplacering. Men på grund fondens historie er det alligevel fuldt lovligt. Og det kan fondens modtagere være glade for. For investeringen har nemlig været så god, at fonden nu hæver uddelingsniveauet til 25 mio. kr. om året.