Ved alle de tre geografiske valgmøder, som Realdania har afholdt i år, har der været kampvalg til repræsentantskabet, og i alle tre kredse er det lykkedes selvopstillere at blive valgt.
I løbet af november har den filantropiske forening afholdt valg i kredsene Fyn og øerne, Midt- og Vestjylland samt Østsjælland og Bornholm. I alle tre kredse har feltet været domineret af bestyrelsens egne kandidater, mens samtlige kredse har haft én eller to selvopstillere.
"Nu ser jeg frem til at blive sat ind i processerne og se, hvordan jeg som medlem af repræsentantskabet og ambassadør for Realdania kan gøre en forskel," siger Carsten Mulvad Sørensen, projektleder fra Viborg, som er blevet valgt som den eneste selvopstiller i valgkredsen Midt- og Vestjylland.
"Jeg glæder mig til at bidrage til at realisere nye, gode projekter. Som medlem af repræsentantskabet får jeg umiddelbart ikke en stemme i godkendelsen af projekterne; men jeg får jo en stemme som ambassadør. Og den stemme har jeg tænkt mig at bruge aktivt", siger han.
Fin blanding
I valgkredsen Fyn og øerne er forretningschef Gert Michael Henningsen blevet valgt som den ene af to selvopstillere, og i kredsen Østsjælland og Bornholm er direktør Brian Brendes Mikkelsen fra Rønne ligeledes valgt som én af to selvopstillere.
"Medlemmerne har på de tre geografiske valgmøder valgt en blanding af kandidater, som bestyrelsen har opstillet til enten genvalg eller nyvalg, og så tre kandidater, som havde valgt at stille op af egen drift og med opbakning fra ti stillere," siger Realdanias administrerende direktør Jesper Nygård.
Vi er glade for, at så mange medlemmer ønsker at deltage i arbejdet i repræsentantskabet
JESPER NYGÅRD – Administrerende direktør, Realdania
Det er nemlig et krav for alle nyopstillere til repræsentantskabet, at man kan levere underskrifter fra ti Realdania-medlemmer inden for samme geografiske valgområde som opbakning til sit kandidatur.
"Det har været nogle gode valgmøder med mange motiverede og engagerede kandidater. Der er kommet en fin blanding af nye medlemmer og erfarne medlemmer ind i vores repræsentantskab. Og vi er glade for, at så mange medlemmer ønsker at deltage i arbejdet i repræsentantskabet," siger Jesper Nygård.
Kritik af "meget tyndt" medlemsdemokrati
Repræsentantskabet er Realdanias øverste ledelsesorgan, og de 109 medlemmers opgave er at godkende årsrapporten og vælge bestyrelsen, hvorimod repræsentantskabet ifølge vedtægterne ikke har formel indflydelse på uddelingsstrategien eller på investeringerne.
Medlemsdemokratiet i Realdania er tidligere blevet kritiseret af eksperter såvel som i Realdanias egen evaluering. Professor emeritus og civilsamfundsforsker Bjarne Ibsen fra Syddansk Universitet beskrev sidste år her i Fundats foreningens medlemsdemokratiske model som "meget tynd", eftersom repræsentantskabets medlemmer ikke har indflydelse på uddelingsstrategien.
Jesper Nygård understregede ved samme lejlighed, at man i Realdania lytter til input fra repræsentantskabet – trods den beskedne formelle indflydelse på substansen i foreningens filantropiske arbejde.
Fakta: Valg i RealdaniaRealdanias valgmøder afholdes hvert fjerde år.
De 10 geografiske valggrupper vælger 60 af de 109 medlemmer i Realdanias repræsentantskab.
De såkaldte faglige valggrupper vælger 42 af de 109 medlemmer i Realdanias repræsentantskab. De omfatter valggrupper for byudvikling, for almene boliger, for landbrug, for privat boligudlejning, for ejerboliger og for erhverv.
Carsten Mulvad Sørensen luftede forud for repræsentantskabsmøderne i efteråret, at medlemsdemokratiet muligvis kunne trænge til "en makeover". Han understreger dog, at han endnu ikke kan vurdere, hvordan demokratiet fungerer i Realdania.
"Jeg er jo lige blevet valgt ind og har ikke stiftet bekendtskab med medlemsdemokratiet endnu. Der er et onboarding-møde i marts, hvor jeg helt sikkert bliver klogere," siger Carsten Mulvad Sørensen.