
Stemmeprocenten ved de årlige valg til repræsentantskabet i Tryghedsgruppen har været et tilbagevendende punkt på observationslisten de senere år hos administrerende direktør Rie Odsbjerg Werner.
Det kniber nemlig gevaldigt med at få medlemmerne til at deltage i den digitale valghandling og dermed bruge deres demokratiske mulighed for at være med til at afgøre sammensætningen af det repræsentantskab, som blandt andet beslutter, hvilke lokale projekter Trygfonden skal støtte.
Den støt faldende valgdeltagelse fik for halvandet år siden Rie Odsbjerg Werner til i en artikel i Fundats at betegne problemet med den faldende valgdeltagelse som noget, ”vi selv har kløet os i håret over”.
”Vi er faktisk selv overraskede over udviklingen og har brugt en del tid på at drøfte det internt og med vores medlemsvalgte valgbestyrelse. Vi har meget fokus på, hvordan vi kan øge stemmeprocenten, men desværre er der ikke nogle lette svar på, hvordan det skal ske,” sagde Rie Odsbjerg Werner i juni 2023 i kølvandet på stemmeprocenter på 8,6 i Region Syddanmark i 2022 og otte procent ved valget i 2023 i Region Midtjylland.
Meget bedre blev det ikke sidste år, da 8,8 procent af medlemmerne i Region Nordjylland deltog i valget, og i sidste uge kom så de seneste års absolut laveste valgdeltagelse. Det skete i Region Hovedstaden, hvor stemmeprocenten, da der blev valgt 21 medlemmer til repræsentantskabet blandt 60 kandidater, kunne opgøres til beskedne 6,14 procent.
Vanskeligt at engagere folk
Rie Odsbjerg Werner lægger ikke skjul på sin undren over, at så få af de 530.000 medlemmer i hovedstadsregionen i perioden fra 20. januar til 3. februar valgte at deltage i valget.
”Jeg skal være helt ærlig og sige, at jeg selv var ærgerlig, da jeg så stemmeprocenten – særligt i det lys, at vi har gjort rigtig meget for at udvikle valgene hen over årene og virkelig har lagt os i selen for at finde ud af, hvordan vi kan gøre det endnu bedre. Blandt andet var vi jo nogle af de første, der tilbage i 2014 indførte digitale valg,” siger Rie Odsbjerg Werner, der har det overordnede ansvar for både Tryghedsgruppens og Trygfondens aktiviteter.
Vi har gjort rigtig meget for at udvikle valgene hen over årene og virkelig har lagt os i selen for at finde ud af, hvordan vi kan gøre det endnu bedre.
Rie Odsbjerg Werner – Administrerende direktør, Tryghedsgruppen
Forud for valget i Region Hovedstaden var der ifølge direktøren vanen tro gjort en stor indsats for at informere medlemmerne grundigt.
”Vi har haft fire medlemsmøder, der er afholdt et digitalt webinar for at fortælle om valget, der har været en kandidattest for at hjælpe tvivlerne, idet det jo nemt kan blive lidt uoverskueligt, når der er 60 kandidater, og vi har undervejs i processen sendt tre reminders om at stemme. Med det for øje er jeg ærgerlig over, at vi ender med en stemmeprocent på 6,14. Stemmeprocenten har været og ér fortsat et højfokusområde for os, men vi må konstatere, at det er vanskeligt at engagere folk, at vi er landet på et lavt niveau, og at det har været en faldende tendens over de seneste år,” siger Rie Odsbjerg Werner.
Direktøren understreger, at der hersker en stor nysgerrighed i forhold til at blive klogere på, hvorfor der er så få, som stemmer.
”Det kan være, fordi de stemmer med fødderne og er megautilfredse med, hvad der foregår – det har man jo set ved nogle af de store valg i det politiske system. Men det kan omvendt også være et udtryk for tillid til det, der foregår. Derfor har vi ved valgene de seneste to år spurgt medlemmerne både et halvt år før og lige før, om de véd, at de har mulighed for at stemme. Det véd cirka halvdelen – og alligevel er det altså ved det netop afviklede valg i Hovedstaden kun seks procent, der stemmer,” konstaterer hun.
”Vi har også prøvet at spørge dem, der ikke stemmer, hvad årsagen er. Her svarer cirka en tredjedel, at de ikke er interesserede i valget, en tredjedel angiver, at de ikke har tid, og den sidste tredjedel siger, at de har tiltro og tillid til det, der foregår. Så jeg oplever ikke, at der er en rygende pistol, der indikerer, at folk er utilfredse, men snarere, at man har en rimelig tillid til det, der foregår, samtidig med at der generelt er en hård kamp om, hvad man skal bruge sin tid på,” siger Rie Odsbjerg Werner.
Tal fra Region Hovedstaden skal analyseres
Selvom stemmeprocenten på 6,14 procent i år i Region Hovedstaden vækker undren og ærgrelse, er det trods alt ikke ny bundrekord. I 2008, 2009 og 2010, der var de tre første år med regionale valg, lå valgdeltagelsen således på henholdsvis 0,5 procent, 2,5 procent og 6,1 procent, oplyser Tryghedsgruppen og Trygfondens presseafdeling.
Vi har en god og stærk model
Rie Odsbjerg Werner – Administrerende direktør, Tryghedsgruppen
På spørgsmålet, om der er defineret en smertegrænse for, hvor langt ned stemmeprocenten må komme, før alarmklokkerne for alvor begynder at ringe, svarer Rie Odsbjerg Werner:
”Nu skal vi have analyseret tallene fra valget i Region Hovedstaden, og vi skal have drøftelser i vores valgbestyrelse, følgegruppe for medlemsaktiviteter og bestyrelse. Så det synes jeg er svært at svare på her et par dage efter valget. Men det er klart, at når vi ser en faldende tendens, tager vi det selvfølgelig alvorligt, og smertegrænsen er noget, vi vil kigge på.”
”Derudover er vi i gang med at lave en analyse sammen med flere af de store medlemsdemokratiske virksomheder og tænketanken Demokratisk Erhverv om, hvordan det ser ud på tværs af sektorer, og hvordan det ser ud i udlandet. Også flere andre steder ser man stemmeprocenter på mellem tre og ti procent,” siger Rie Odsbjerg Werner.
- Får valgdeltagelsen i Region Hovedstaden og den nedadgående tendens, der i øvrigt har været de senere år, dig til at tvivle på den medlemsdemokratiske model i Tryghedsgruppen?
”Nej, på ingen måde. Vi har en god og stærk model. Vi har netop haft et valg med 60 kandidater til 21 pladser, og vi har et stærkt engagement og nogle gode diskussioner i vores repræsentantskab. Vi skal selvfølgelig kigge på, om der er noget, vi kan gøre anderledes for at få skruet stemmeprocenten højere op, men vi er også nødt til at kigge på den samfundsudvikling, som vi er en del af, og her er vi ikke de eneste, der har set en faldende stemmeprocent siden 2019,” understreger Tryghedsgruppens administrerende direktør.
Næste regionale valg til Tryghedsgruppens repræsentantskab finder sted i starten af næste år. Her skal medlemmerne i Region Sjælland besætte 10 pladser i repræsentantskabet.