Siden 1968 har man på Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg kunnet komme tæt på livet i og på havet. Nu relanceres museet som Danmarks museum for havet.
Transformationen af museet er finansieret af Esbjerg Kommune, A.P. Møller Fonden og Realdania, som hver støtter projektet med 50 millioner kroner, oplyser Realdania i en nyhed på foreningens hjemmeside.
”Fiskeri- og Søfartsmuseet ligger i en ikonisk bygning, og vi vil gerne støtte museets ønske om at bygge videre på de store kvaliteter, der allerede ligger i bygningerne, og samtidig skabe bedre plads til nye udstillinger, faciliteter og cirkulation. Det nye museum bliver et godt eksempel på, hvordan et museum kan aktualisere sig selv gennem bæredygtig genanvendelse og videreudvikling af de eksisterende rammer. Vi glæder os til at se det færdige resultat,” siger projektchef i Realdania Henrik Lund.
Ifølge Jakob Lose, der er formand for både Fiskeri- og Søfartsmuseets bestyrelse og kultur- og fritidsudvalget i Esbjerg Kommune, betegner bevillingerne fra A.P. Møller Fonden og Realdania som ”en kæmpe gave” ikke alene til Fiskeri- og Søfartsmuseet, men også til hele kommunen.
”Som kommune tror vi på, at kultur og oplevelser er en af de vigtigste drivere for udviklingen af vores by og egn i fremtiden, og Fiskeri- og Søfartsmuseet er en nøglespiller i forhold hertil,” siger Jakob Lose.
Nyt kulturhus på vej i Hornslet
Et nyt og moderne kulturhus er på vej i stationsbyen Hornslet på Djursland. Her får lokale borgere og besøgende adgang til biograf, bibliotek, kulturskole, musik- og teateraktivitet, borgerservice og foreningsaktiviteter.
Det kommende byggeri, der er støttet af Nordea-fonden med 30 millioner kroner, opføres i tilknytning til byens biograf, hvor foreningen Kulturgrunden allerede i dag laver kulturaktiviteter med frivillige kræfter.
”Vores vision er et moderne kulturhus, hvor hele byen kan mødes om mange forskellige aktiviteter. Det er et hus for alle, som skaber gode oplevelser, nærhed og fællesskab mellem os i byen. Vi tror på, at kultur i mange former er med til at bringe os sammen, og de mange møder er med til at skabe en sammenhængende og levende by," siger Lotte Jensen, der er formand for Kulturgrunden, i en nyhed på Nordea-fondens hjemmeside.
Det nye kulturhus i Hornslet er vokset frem af et stort, lokalt engagement og et stærkt ønske om skabe et nyt samlingspunkt i byen, hvor fællesskaber kan udvikles med kulturelle aktiviteter
Christine Paludan-Müller – Uddelingschef, Nordea-fonden
Hos fonden er der stor begejstring for projektet, fortæller uddelingschef Christine Paludan-Müller.
”Det nye kulturhus i Hornslet er vokset frem af et stort, lokalt engagement og et stærkt ønske om skabe et nyt samlingspunkt i byen, hvor fællesskaber kan udvikles med kulturelle aktiviteter – for eksempel frivilligdrevet biograf, bibliotek, fælleshaver og kreative værksteder for børn og voksne – som omdrejningspunkt. Vores forhåbning er, at det gode samarbejde, der er skabt omkring kulturhuset, kommer til at blive en drivende kraft i udviklingen af Hornslet som en fortsat attraktiv by at bosætte sig og leve i,” siger Christine Paludan-Müller.
Det samlede budget for det nye kulturhus er på cirka 92 millioner kroner.
Campus fuldendes med fondsbevilling
Fra Hornslet går turen til Herning, hvor Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier netop har modtaget en bevilling på 60 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden.
Bevillingen går til at fuldende Herningsholms campusområde med blandt andet et stort fælleshus, nye udendørsområder for unge på de erhvervsrettede uddannelser og en ’social stadsarkitekt’, som skal understøtte det aktive fællesskab blandt skolens elever.
A.P. Møller Fonden støtter ifølge en nyhed på fondens hjemmeside Herningsholm for at styrke de danske erhvervsuddannelser, så flere tager en faglig uddannelse.
I den kommende tid vil der blive afholdt en arkitektkonkurrence for fælleshuset og udearealerne, hvor elever, undervisere og eksperter vil blive inddraget.
Ekstraordinære indsatser hyldet med royale priser
Ekstraordinære indsatser og præstationer inden for kunst og kultur samt socialt arbejde blev lørdag den 4. november hyldet i Musikhuset Esbjerg, hvor årets uddeling af Kronprinsparrets Priser blev afholdt.
I år gik Kronprinsparrets sociale pris på 500.000 kroner til indsatsen Social Drive Out indenfor KFUM’s sociale arbejde, og designer og kunstner Henrik Vibskov blev hædret med Kronprinsparrets kulturpris, der også er på en halv million kroner. De to såkaldte stjernedryspriser på 100.000 kroner hver gik til den sociale indsats Energi til Hinanden, der drives af Esbjerg Jobcenter, og det kunstneriske studio How to Kill a Dog.
Prisuddelingen blev sendt direkte på DR1. Kronprinsparrets Priser blev indstiftet af Bikubenfonden i 2004 som en bryllupsgave til Kronprinsparret.
Uge efter uge stiller de op foran den lokale Brugs eller forsamlingshus og skaber et frit og uforpligtende rum, hvor menneskeligt nærvær og støtte er i centrum
Kronprinsesse Mary – om indsatsen Social Drive Out
Kronprins Frederik overrakte prisen til designer Henrik Vibskov og fremhævede hans legende og visionære tilgang til design.
”Henrik Vibskov er en ener på den danske modescene. Han har med sit visionære syn på design sat Danmark på verdenskortet. Det er lykkedes ham at etablere en unik stil, der kan genkendes på tværs af alle de discipliner, han arbejder med – både i Danmark og internationalt,” sagde Kronprinsen ifølge en pressemeddelelse fra Bikubenfonden.
Kronprinsesse Mary overrakte den sociale pris til Social Drive Out og fremhævede, at indsatsen bringer nærvær, støtte og fællesskab ud til de yderområder, hvor nogle lever isoleret og i ensomhed.
”De kører ud ad selv de mindste grusveje og møder mennesker dér, hvor de er. Uge efter uge stiller de op foran den lokale Brugs eller forsamlingshus og skaber et frit og uforpligtende rum, hvor menneskeligt nærvær og støtte er i centrum. De byder indenfor i et fællesskab, som alle kan være en del af og bidrage til. Hvor der er plads til at være, den man er, og hvor man bliver accepteret, som den man er,” sagde Kronprinsessen.