
Den opsigtsvækkende retssag om driften af Skovsgaard Gods kan få konsekvenser for samarbejdet med de store fonde, der støtter Danmarks Naturfond.
Det frygter Danmarks Naturfond i hvert fald.
Det fremgår af et dokument, som fondens advokat har sendt til retten i Svendborg, efter at Danmarks Naturfond er blevet sagsøgt af Skovsgaards Fond i en strid om fremtiden for det langelandske gods og de omkringliggende arealer, som Danmarks Naturfond for fem årtier siden fik testamenteret af godsets sidste slægtsarving, Ellen Fuglede.
Skovsgaards Fond, der ifølge Ellen Fugledes testamente skal påse, at driften af godset følger testamentets betingelser om landbrug og skovbrug på området, har anlagt den civile retssag for at bremse Naturfondens omlægning af arealerne omkring det gamle gods til urørt skov.
Som Fundats kunne fortælle i forrige uge, er skovprojektet på godsarealerne allerede sat i gang, og Danmarks Naturfond kan blive nødt til at betale bevillinger fra Miljøstyrelsen på over 9,4 millioner kroner tilbage, hvis retten afgør, at skovprojektet skal stoppes. Et hårdt slag for fonden, der i så fald ender med røde tal på bundlinjen.
1,8 millioner fra Nordea-fonden og Realdania
Men dokumenter i sagen viser altså også, at Danmarks Naturfond samtidig frygter for samarbejdet med to store fonde som konsekvens af sagen.
"Opsættende virkning kan endvidere fá negativ betydning for samarbejdet med de to store danske fonde, der bevilger midler til at sikre bevaringen af Ejendommen," skriver advokaten for Danmarks Naturfond i et såkaldt svarskrift til retten i Svendborg fra juni 2024, som Fundats har fået aktindsigt i.
I dokumentet specificerer Naturfondens advokat ikke hvilke to fonde, der er tale om. Det fremgår heller ikke direkte, at fondenes støtte ligesom Miljøstyrelsens bevilling er bundet op på de konkrete planer om at omlægge godsets skovområder til urørt skov.
I mødereferater fra Danmarks Naturfond står det imidlertid klart, at Nordea-fonden og Realdania støtter udviklingen af Skovsgaard som såkaldt naturdestination med hver 923.000 kroner.
Direktør Catrine Grønberg Jensen bekræfter, at det er de to fonde, der henvises til, når Danmarks Naturfond over for retten påpeger en risiko for negativ betydning for samarbejdet.

Stor glæde og begejstring
Catrine Grønberg Jensen uddyber dog ikke, hvad frygten for samarbejdet konkret handler om. Bevillingerne på i alt 1,8 millioner kroner fra Nordea-fonden og Realdania går til en forundersøgelse af omdannelsen af bygningerne på godsarealet og altså ikke til selve omlægningen af godsets skovdrift til urørt skov.
Men forundersøgelsen kan kvalificere hele udviklingsprojektet, fremgår det af referatet fra et bestyrelsesmøde i Danmarks Naturfond.
"Bestyrelsen (…) udtrykte stor glæde og begejstring over bevillingerne fra Nordea-fonden og Realdania, som muliggør at der nu kan igangsættes en forundersøgelse, der kan kvalificere hele udviklingsprojektet på Skovsgaard," lyder det i referatet fra juni 2024, samme måned som Naturfondens advokat udtrykte bekymring for samarbejdet i sit svarskrift til byretten.
Naturfonden beskriver på sociale medier bevillingerne som en "del af den plan og vision, der skal omdanne vores historiske sted til en rendyrket naturdestination, hvor alle skal komme for at opleve, lære om og mødes i vild natur."
Danmarks Naturfonds nedfældede bekymring fra juni handlede om, hvorvidt retssagen ville få opsættende virkning og altså bremse skovprojektet med det samme.
Retten har ifølge Fundats' oplysninger ikke truffet afgørelse om opsættende virkning, og skovprojektet kunne derfor sættes i gang som planlagt. Men retssagen kan altså stadig sætte en stopper for projektet, hvis Skovsgaards Fond får medhold i, at det strider mod Ellen Fugledes ønske om at drive landbrug og skovbrug på området, hvis godset gennemfører planerne om at omlægge 83 procent af godsets 93 hektar til urørt skov .
"Vi fortsætter vores forundersøgelse i samarbejde med fondene, men udkommet af retssagen kan få negativ indflydelse på de videre udviklingsplaner for Skovsgaard," skriver direktør Catrine Grønberg Jensen fra Danmarks Naturfond.

Ingen beslutning om videre støtte
Fundats har forelagt Naturfondens bekymringer om samarbejdet for Realdania og Nordea-fonden. Eftersom selve forundersøgelsen, som de to fonde finansierer, bliver gennemført uanset retssagens udfald, svarer hverken Realdania eller Nordea-fonden konkret på, om Naturfondens advokat kan have ret i, at retssagen kan få negativ betydning for samarbejdet.
Begge fonde fortæller dog, at de endnu ikke har taget stilling til, om de vil støtte næste fase i udviklingen af naturprojektet på Skovsgaard.
"Vi har et udmærket samarbejde med Danmarks Naturfond, og forundersøgelsen bliver fuldført som planlagt," skriver projektchef Thomas Waras Brogren fra Realdania i en email til Fundats.
Forundersøgelsen, som forløber fra 2024 til 2025, skal afklare hvilke anvendelsesmuligheder, der er for bygningerne. I den forbindelse vil fagfolk afprøve forskellige scenarier, som tager udgangspunkt i forskellige naturoplevelser.
"Der er brug for at se på bygningernes muligheder, uanset hvilke naturoplevelser, der er på stedet," skriver Thomas Waras Brogren.
"Realdania har ikke taget stilling til, om vi kan støtte det eventuelle projekt, der kan sættes i gang, når forundersøgelsen er færdig," skriver han.
Følger sagen
Hos Nordea-fonden bekræfter kommunikationschef Tine Wickers, at fonden støtter forundersøgelsen, "der skal kvalificere Danmarks Naturfonds plan om at udvikle Skovsgaards Gods til en naturdestination, som skal tilbyde naturformidling og naturoplevelser for børn, familier og unge og være et mødested for lokale borgere."
Formålet er at give Danmarks Naturfond et bedre grundlag for at beslutte, om projektet skal realiseres, skriver hun.
Hvis projektet ender med at blive stoppet som følge af retssagen, kan Danmarks Naturfond så have ret i, at det ligefrem kan få negativ betydning for samarbejdet med jer?
"Nordea-fonden har ikke taget stilling til, hvorvidt vi støtter yderligere til en eventuel realiseringsfase. Vi følger sagen og har løbende dialog med Danmarks Naturfond, som har ansvaret for forundersøgelsens gennemførsel," skriver Tine Wickers.
Vi fortsætter vores forundersøgelse i samarbejde med fondene, men udkommet af retssagen kan få negativ indflydelse på de videre udviklingsplaner for Skovsgaard
Catrine Grønberg Jensen – direktør, Danmarks Naturfond./span>
Foruden bevillingerne fra Nordea-fonden og Realdania på hver 923.000 kroner støtter også Aage V. Jensen Naturfond naturprojektet på Skovsgaard.
Aage V. Jensen Naturfond har ifølge et opslag på Linkedin fra Danmarks Naturfond bidraget med 740.000 kroner til "udviklingen af moderne naturformidling, så børn og voksne kan få den bedste og mest lærerige naturoplevelse."
Eftersom bevillingen fra Aage V. Jensen Naturfond alene vedrører formidling, bliver den ikke påvirket af retssagen, oplyser fonden.
Fundats har stillet Danmarks Naturfond en række spørgsmål om sagen, men fonden ønsker ikke at udtale sig yderligere, mens sagen står på.
"Sagen ligger nu hos retten, og udover tidligere udtalelser har vi ikke yderligere kommentarer på nuværende tidspunkt," skriver direktør Catrine Grønberg Jensen.
Retssagen ventes at begynde i august.