I disse år er det 25 år siden, at flere sparekasser blev omdannet til banker. Sparekassernes ’herreløse’ egenkapital blev vekslet til aktier i de nye banker og lagt i fonde, som siden har doneret afkastet til sociale formål, kultur, kunst, forskning og ikke mindst til foreningslivet i Danmarks udkanter. Alene sidste år uddelte de mest markante bank- og sparekassefonde for mere end halv milliard kroner til næsten 4.000 forskellige modtagere. Det viser Danmarks Fondes gennemgang af regnskaberne i seks fonde, som har historiske bånd til Nordea, Danske Bank, Spar Nord Bank og Sydbank.
Netop i disse jubilæumsår tilsmiles fondene af gode regnskaber, som til dels skyldes udbyttet på aktieposterne i de banker, der tog over efter sparekasserne. Og det er også tiltrængt for flere af fondene har i årene under finanskrisen tæret på reserverne.
”Vi uddeler normalt 20 til 22 mio. kr. om året. Der var dog en fem-årig periode, hvor vi ikke fik noget aktieudbytte, men vi havde heldigvis en kontantbeholdning, så vi fortsat kunne give donationer. Vi har hele tiden bestræbt os på at holde hånden under de mange lokale aktiviteter i hele landet – for eksempel sportsklubber og spejdere. De nye udbyttebetalinger fra banken giver os mulighed for at give flere donationer og for igen at give til større projekter inden for sociale og kulturelle formål samt forskning”, siger direktør i Spar Nord Fonden, Steffen Nørgaard.
Gode aktionærer
Spar Nord Bank udbetalte udbytte til aktionærerne i både 2014 og i år. Spar Nord Fonden ejer knap 20 procent af aktierne i Spar Nord Bank. Og den formue bidrager til at videreføre ånden i Sparekassen Nordjylland, som blev omdannet til aktieselskab i 1990.
”De tanker og almennyttige formål, som lå i sparekassen, ligger i dag i Spar Nord Fonden. Vi ønsker med vores midler at skabe aktiviteter i de lokale samfund, så der er mange, der får glæde og gavn af, at vi er en gammel sparekasse,” siger Steffen Nørgaard, der sidste år uddelte fondens forskningspris på 250.000 kr. til Aalborgs Universitets forskning i smertelindring af fantomsmerter.
En anden fond, der nyder godt af årets aktieudbytter, er Nordea-fonden. Den blev stiftet i 1989 med egenkapitalen fra Sparekassen SDS, da den blev omdannet til et aktieselskab, som senere blev til Unibank. I dag er Nordea-fonden den anden største aktionær i Nordea AB og ejer 3,9 procent af aktierne svarende til en markedsværdi på mere en 11 milliarder kroner. Nordea-fonden uddelte sidste år 434 mio. kr. til aktiviteter, ”der fremmer gode liv inden for sundhed, motion, natur og kultur”. På baggrund af aktieudbyttet fra Nordea AB i 2014 forventer fonden at kunne øge uddelingerne til 460 mio. kr. i år. Dermed er Nordea-fonden ikke bare den største af sparekassefondene, men tilhører superligaen af danske almennyttige fonde.
Vigtig egns-støtte
Sparekassen Bornholms Fond udspringer også af fusionerne, der endte med Nordea AB. Sparekassen Bornholm fusionerede nemlig i 1990 med Sparekassen SDS. Ind til for få år siden har størstedelen af fondens midler været placeret i Nordea-aktier. Og ifølge fondens jubilæums-avis kan de almennyttige donationers betydning for Bornholm sammenlignes med Mærsk-fondens betydning for Danmark.
”Gennem de 25 år har vi modtaget omkring 3.800 ansøgninger, hvoraf de 1.955 ansøgninger er imødekommet. Der er i alt udbetalt 126 mio. kr. i tilskud fra fonden til gode, almennyttige formål her på Bornholm”, siger Svend Erik Pedersen der er administrator i Sparekassen Bornholms Fond, som sidste år uddelte 5,3 mio. kr. til for eksempel etablering af en natursti i Åkirkeby, idrætsforeninger og sommerkulisser til Borholms Teater.
I år forventer fonden at øge uddelingerne til 11,6 mio. kr. efter den i maj måned bidrog med 7,5 mio. kr. til en stor museumsudbygning, som blandt andet skal samle Bornholms Kunstmuseum og Bornholms Museum og lave et nyt museum for lys.
Sydbanks to fonde er ikke sparekassefonde, men er oprettet med det formål at yde støtte i bankens virkeområde. Fonden har efter finanskrisens tørkeperiode fået depoterne fyldt op med gode udbytter fra Sydbank-aktierne. Sydbank Sønderjyllands Fond er grundlagt i 1960’erne og har særligt fokus på lokal støtte i Sønderjylland og grænselandet, mens SydbankFonden fra årtusindeskiftet blandt andet uddeler rejselegater til studerende.
”Aktieudbyttet giver os en vis bevægelsesfrihed, for de foregående år har vi været noget hæmmede af, at vi ikke har fået udbytte på en meget stor del af vores formue. Det har givet et vist pres på, at vi ikke må bruge for mange penge”, siger bestyrelsesformand i Sydbanks fonde, Mogens Asmund, der ikke lægger skjul på at fondene også er til gavn for Sydbank selv: ”Vi er en almennyttig fond, som giver til kulturelle formål og lokale aktiviteter af forskellig art. Fondene fungerer til almenvellets bedste, men det er ikke nogen hemmelighed, at de selvfølgelig også skal bidrage til at give Sydbank en sympatisk profil. Vi skal naturligvis understøtte bankens virke samtidig med, at vi forhåbentligt glæder mange mennesker, som laver frivilligt arbejde i foreninger og lignede aktiviteter”, siger Mogens Asmund.
Også Bikubenfonden stammer fra sparekasser, der siden er opslugt i Danske Bank-koncernen. Fonden uddeler årligt mere end 60 mio. kr. til kultur og sociale formål, som er i tråd med Sparekassen Bikubens oprindelige formål (se interview med Bikubenfondens direktør). ♦