Industriens Fond vil være katalysator for forandring i såvel landets små og mellemstore virksomheder som i samfundet.
Fonden lancerer nu sin nye strategi, hvor omdrejningspunktet fortsat er dansk erhvervslivs konkurrenceevne. Men hvor der tidligere var fokus på industrisektoren, vil fonden nu favne en større del af erhvervslivet.
”Vi har for så vidt både skærpet missionen og samtidig gjort fondens virke tilgængeligt for flere. Fonden prioriterer projekter, der har størst mulig effekt på virksomhedernes konkurrenceevne og værditilvækst og dermed er til gavn for Danmark. En høj prioritering af fremstillingsindustrien er intakt, men samtidigt åbnes der op for at støtte dansk erhvervsliv i en bredere kontekst end hidtil. Det sker i en erkendelse af, at industribegrebet og danske styrkepositioner har ændret sig betydeligt. Vi har endvidere fastholdt, at Fondens indsatser primært skal rette sig mod vækst hos mindre og mellemstore virksomheder, samt hvordan vi med viden og aktiviteter kan understøtte iværksættere med stort vækstpotentiale,” siger bestyrelsesformand i Industriens Fond, Sten Scheibye i en pressemeddelelse.
Efter salget af Nykredit-aktier har Industriens Fond samlede aktiver for omkring 5 mia. kroner og forventer årligt at uddele 250 mio. kr.
Uddelingerne skal ske inden for fem nye områder, hvor fonden vil styrke virksomhedernes vækst ved at støtte projekter med fokus på at:
- At internationalisere
- At skabe og bringe viden i anvendelse
- At introducere nye teknologier
- At innovere
- At sikre relevante kompetencer.
”Med de nye fokusområder stilles der skarpt på forandringer. Nye tiltag og projekter skal blandt andet styrke dansk erhvervsliv på den internationale scene, være med til at skabe ny viden og bringe den i anvendelse i virksomhederne samt støtte erhvervslivets implementering af ny teknologi og innovative løsninger. Også adgangen til relevante kompetencer og arbejdskraft vil komme i fokus,” siger Sten Scheibye, og peger samtidigt på, at FN’s 17 verdensmål også spiller en vigtig rolle i den nye strategi.
Modtagere skal evaluere og formidle
Fonden har som led i sine nye strategi også fastlagt en ny uddelingspolitik, som uddyber de aktuelle temaer, fonden arbejder med. Heri præciseres også kravene til støttemodtagerne: De skal kunne gøre rede for deres aktiviteter ud fra den evalueringsmodel, som fonden benytter, ’Den Logiske Model’.
Derudover skal modtagerne være indstillet på at formidle resultaterne af deres projekter, uanset om de bliver en succes eller ej.
Rent organisatorisk betyder strategien også, at fonden udvider den filantropiske værktøjskasse, så der fremover bliver flere redskaber indenfor den katalytisk filantropiske metode.
”Fonden vil fortsat modtage ansøgninger samt støtte nye initiativer via vores målrettede temaindkaldelser. Men vi styrker arbejdet med de brede partnerskaber og kommer selv til at initiere flere aktiviteter og programmer, der potentielt forankres i Fonden eller på anden vis ledes herfra,” siger fondens adm. direktør, Mads Lebech i pressemeddelelsen.
Han peger på, at fonden allerede har iværksat et større initiativ om additiv fremstilling – 3D-print – i industrien og netop nu er ved at etablere et rammeprogram, som omhandler konsekvenser og muligheder relateret til cyberkriminalitet og sikkerhed i danske virksomheder.
De nye og mere krævende arbejdsmetoder betyder samtidig, at fondssekretariatet får behov for nye kompetencer på en række områder, herunder FN’s verdensmål, evaluerings- og effektarbejdet samt formidlingen af ny viden.
Fonden er i øjeblikket ved at rekruttere en ny projektleder inden for cyberkriminalitet og forventer at udvide staben yderligere i den kommende tid.