Tegnestuen Praksis modtager Dreyers Fonds hæderspris på kr. 400.000 ”for deres indlevede og raffinerede arbejde med at fremkalde en stedbunden arkitektur med afsæt i traditionen,” skriver Dreyers Fond i en pressemeddelelse.
Dreyers Fonds hæderspris er på samlet 800.000 kr. og tildeles en arkitekt og en advokat, der har udmærket sig inden for sit felt.
Mathilde Petri, medlem af Dreyers Fonds bestyrelse, fremhævede i sin motiveringstale Praksis’ evne til at få noget, der ikke er synligt for andre, til at opstå og blive synligt, og sammenlignede det med at fremkalde foto:
”Fremkalde betyder her at få noget til at opstå – noget, som er der i forvejen, men som ikke umiddelbart er synligt for os andre. Som et negativ i en traditionel fotofremkaldelse, hvor man i negativet aner omridset, men først ser motivet i det færdige foto. Praksis arbejder konstant med at bringe noget frem. De trækker karakteristika ud af omgivelserne og udvikler med omhu en indre logik, der bliver styrende for formdannelsen.”
I talen kom Mathilde Petri også ind på prismodtagerens tilgang til arkitektur:
”At være nyskabende handler for Praksis om at skabe sammenhæng med tidligere tiders byggetraditioner og om at gøre det lokalt i tæt læsning af det specifikke sted. Det handler ikke om at mime traditionen, men om at omskrive, udfordre og udvikle traditionen for at skabe rammer for nutidens komplekse vilkår. Praksis udtaler selv, at det netop er denne balance mellem at stå på skuldrene af traditionen og gøre traditionen nutidig og favnende, der interesserer dem.”
Som eksempel fremhævede Mathilde Petri de nyligt opførte forskerboliger i Carlsberg Byen:
”Bygningen er i højde og drøjde tilpasset nabohusene, og udtrykket er inspireret af det for stedet klassiske murstensbyggeri. Der er valgt en lys mursten, som refererer til Carlsbergs Æresbolig og som reflekterer lyset. Store vinduer og dybe altaner i varierende bredder giver bygningen takt og tyngde. Alt sammen karakteristika, som vi kender fra det traditionelle murstensbyggeri. Og så alligevel ikke. Et kopforband i facaden – mursten der er drejet – giver vægfladerne et særligt spil og pirrer nysgerrigheden. Motivet er hentet fra de nærliggende hængende haver, hvor murede skærme har samme forband,” står der i pressemeddelelsen.
Praksis blev stiftet i 2006 af Mette Tony (MAA) og Mads Bjørn Hansen (MAA), som sammen ejer tegnestuen, der har kontorer i Troense og København.