Hvad har Vejen, Haderslev og Billund til fælles med Glasgow, New Orleans, Zanzibar og Mykolaiv?
Umiddelbart ikke meget, men der er dog én ting.
De har fået 50.000 dollars - svarende til knap 350.000 danske kroner - fra den amerikanske milliardær, filantrop og tidligere borgmester i New York Michael Bloomberg gennem det såkaldte Youth Climate Action Fund. Pengene skal bruges til initiativer, der kan skabe klimaengagement hos unge mellem 15-24 år.
Ifølge projektleder for indsatsen i Billund Kommune, Pernille Nygaard, som er ansat i Unge og Kulturhuset, rummer ungeklimafonden store potentialer i forhold til at understøtte og udnytte de unges klimaengagement:
“Det er en kæmpe mulighed for at give de unge en platform til at gøre noget og for at sikre, at de bliver hørt. De vil gerne sætte ting i gang og handle på klimaet, og med det her initiativ får vi muligheden for at støtte op omkring det, teste ting og ideer af, og se, hvad det kan bære,” siger hun.
I alt 100 byer fra 38 lande over hele verden har fået tilsvarende bevilling, som de kan uddele til lokale initiativer målrettet unge. De unge skal ifølgeYouth Climate Action Fund aktiveres i design, produktion og styring af “presserende klimaløsninger” i deres lokalmiljø.
Pengene uddeles via puljer, som unge fra lokalområdet kan ansøge - og det er kommunerne selv, der vurderer, hvem der skal have del i pengene.
Der er desuden mulighed for at få yderligere 100.000 dollars fra Youth Climate Action Fund til endnu flere klimaprojeketer, hvis man uddeler pengene inden for seks måneder.
Udover Billund, Haderslev og Vejen kommuner har også Allerød og Norddjurs fået penge fra Bloomberg Philanthropies.
Byerne spiller en hovedrolle
Byerne er i dag en af de helt store klimahovedpiner - både når det kommer til klimaafbødning og -tilpasning. 75 pct. af de globale CO2-udledninger stammer således fra byerne. Dertil kommer, at klimaforandringer som øgede regnmængder, havvandsstigninger og tørke som følge af temperaturstigningerne vil ramme verdens byer særligt hårdt.
Derfor er klimaomstilling og tilpasning i byerne også en af de store udfordringer, som skal løftes de kommende år. Det gælder særligt i forhold til at adressere vores forbrugsbaserede CO2-udledninger, som er en af de opgaver flere kommuner og byer både herhjemme og internationalt er begyndt at kigge på. Og dette er netop et af formålene med Youth Climate Action Funds tiltag.
I pressemeddelelsen fra Youth Climate Action Fund lyder det således også klart, at lokale regeringer i løbet af det sidste årti har “spillet en afgørende rolle i forhold til begrænse og tilpasse sig klimaforandringerne – og det forventes kun at vokse i det kommende årti” - og at det netop er derfor, at det er byerne, der har fået andel i midlerne.
Det er også argumenter, som ræsonnerer ved Mads Skau, som er borgmester (V) i Haderslev og som står overfor at skulle uddele pengene fra Bloomberg de kommende måneder:
“Det er jo os ude i kommunerne, som står forrest i klimaomstillingen. Det er os, der skal overbevise folk om, at vindmøllerne og solcellerne skal op, og som skal handle, når der er oversvømmelse. Derfor er det også vigtigt med den her indsats, hvor vi får mulighed for at sætte lokale indsatser i gang,” siger han.
Mads Skau var i efteråret inviteret til Bloomberg Philanthropies Local Climate Action Summit, som løb af stabelen under COP28, hvor Youth Climate Action Fund blev lanceret og hvor borgmestre og lokale myndigheder fra hele verden samledes i to dage for at diskutere lokale klimaindsatser og byernes rolle i klimaomstillingen.
Unge er bekymrede
Flere steder i verden har unge mennesker gennem de seneste år organiseret sig i klimasagen - blandt andet gennem Fridays For Future med Gretha Thunberg i front. En bevægelse og mobilisering, som også afspejler en stigende bekymring for klimaet, som er fremherskende blandt unge i dag. Det er en bekymring, som er dokumenteret gennem adskillige undersøgelser de seneste år.
Blandt andet viser en international undersøgelse af unges klimaholdninger, som omfatter 10.000 unge alderen 16-25 år fra ti lande, at 84 pct. af de unge er bekymrede for klimaforandringerne, mens hele 59 pct. siger, de er meget eller ekstremt bekymrede for klimaforandringerne.
Dertil er en overvægt af unge i forhold til ældre generationer, som ønsker at ændre adfærd og livsstil, hvis det gavner klimaet.
De unge er ifølge Mads Skau også en helt afgørende gruppe at få fat på og engageret i klimaindsatsen:
Det er så vigtigt, at de unge kommer med og engagerer sig i klimadebatten. Vi skal undgå, at de mister motivationen og slår op i banen
Mads Skau – Borgmester, Haderslev Kommune
“Det er så vigtigt, at de unge kommer med og engagerer sig i klimadebatten. Vi skal undgå, at de mister motivationen og slår op i banen. Det er der en risiko for, fordi det tager tid og trækker ud. Derfor er det vigtigt med indsatser, hvor der er mulighed for handling nu, og hvor de unge kan blive engageret, fordi det kommer fra dem selv,” siger han
Haderslev Kommune har som opstart til initiativet ansat to unge fra lokalområdet i fritidsjob, som skal stå for at indsamle ideer og sprede budskabet.
En grundtanke fra Youth Climate Action Fund er således også, at det er de unge selv, der skal komme med input til, hvad de vil lave - om det er at plante træer, etablere klimasamtalegrupper for unge, klimatalks eller kaffemøder med lokale beslutningstagere.
Pernille Nygaard ser frem til at hjælpe de unge med at videreudvikle deres klimaideer, men anerkender også, at det kan blive svært for de unge at følge op på idéerne efter projektperioden.
“Derfor følger vi projekterne hele vejen, og vi vil løbende kigge på, hvad der har potentiale for at blive vedvarende. Vores ambition er, at vi vil løfte
de initiativer videre,” siger hun og påpeger dog også, at puljen desuden skal bruges til at prøve ting af og gribe ideer fra de unge, som ikke nødvendigvis skal eller kan leve videre bagefter.
Youth Climate Action Fund
I april lancerede Bloomberg Philanthropies den såkaldte Youth Climate Action Fund, som har som ambition at unge i alderen 15-24 år verden over skal engageres i klimadebatten og -omstillingen. Helt konkret yder fonden et bidrag på 50.000 amerikanske dollars til 100 byer - med samlet set 68 mio. indbyggere - som ligger i 38 forskellige lande og hvor seks kontinenter er repræsenteret.
De konkrete midler skal gå direkte til lokale projekter om klimaet - udviklet og drevet af de unge selv og for unge.
Der er i alt fem danske kommuner blandt de 100 byer, der har modtaget støttepuljen fra Youth Climate Foundation - Allerød, Billund, Haderslev, Norddjurs og Vejen. De skal over det kommende måneder uddele midlerne baseret på ansøgninger fra unge i lokalområdet.