
Pres på de kommunale budgetter har fået seks kommuner i trekantsområdet til at koordinere deres fundraising-indsatser for kommunernes frivillige. Omdrejningspunktet er en ny stor fælles fondskonference i Vejen til næste år.
”Formålet er at facilitere et samarbejde mellem de frivillige foreninger og fondene på en mere systematiseret måde, så der skabes en forbindelse mellem dem,” siger borgmester i Middelfart Kommune, Johannes Lundsfryd Jensen.
Det er tredje gang, at kommunerne går sammen om at arrangere en konference for fonde, kommunale embedsfolk, lokale organisationer og frivillige. Og Middelfart Kommune har positive erfaringer fra sidste års stormøde. Det giver mulighed for at mødes på en anderledes måde end, hvis det var kommunen, der stod for projekterne alene, fortæller borgmesteren.
”Det giver en helt anden relation, når kommunen møder den enkelte borger eller deltager på en anden måde, end hvis der var tale om en ren myndighedsopgave. Man skal ikke undervurdere betydningen af de relationer, der bliver opbygget – også i forhold til at få folk til at føle et medansvar for de opgaver, de er med til at løse. Derudover har fondene nogle økonomiske muskler, som kan være med til bedre at understøtte de projekter, vi går ind,” siger Johannes Lundsfryd Jensen.
Konferencen afholdes til februar, og vil denne gang have særligt fokus på sociale indsatser for udsatte borgere.
”På sidste års fondskonference havde vi fokus på frivillighed og foreningsliv over den brede palette med idræt og kultur. Og her var der mange, der spurgte, hvorfor der ikke var mere for det sociale område. Samtidig kan vi se, at mange af de projekter, der lander på vores bord som kommunale fundraisere, det er netop projekter inden for de sociale områder. For her er jo en kæmpe målgruppe, som måske nok er lidt overset, og hvor der er rigeligt med projekter, som mangler finansiering derude,” siger fundraising-koordinator i Kolding Kommune, Mette Kuntz Jensen, der er arrangør af konferencen i Vejen.
Samtidig er der også mange frivillige, der gerne vil gøre noget på de sociale områder, fortæller hun.
”Derfor vil vi gerne være med til at sætte mere fokus på det, fordi det jo samtidig understøtter de opgaver, der løses i det kommunale regi. Det er klart, at vi er forpligtede til at levere diverse ydelser til det sociale område, men kommunernes økonomi er presset, og det betyder, at nogle af de spændende udviklingsprojekter, som vi ikke er forpligtede til at levere, risikerer at blive skåret fra eller lagt over i den frivillige sektor. Vi vil gerne anerkende, at de frivillige også løfter en rigtig stor opgave,” siger Mette Kuntz Jensen.
På tværs af sektorer
En af de fonde, der deltager på den næste kommunale fondskonference, er den almene fond, Den Sociale Fond for Børn og Unge.
”Jeg tager derover for at lytte til folk og høre, om der nogle nye idéer, tanker og projekter, der kan være gavnlige for udsatte børn og unge,” siger bestyrelsesformand og stifter af fonden, Henrik Lyngbye Pedersen.
Han er barnebarn af den ene af grundlæggerne af Novo Industri A/S, Thorvald Pedersen, som også stiftede Novos Fond i 1951.
Fonden uddeler årligt knap en million kr. og har fokus på at støtte projekter for udsatte børn og unge under 25 år.
”Vi vil gerne være med til at støtte udviklingsprojekter, hvor man prøver at finde på noget nyt inden for områder, hvor man bestemt ikke har haft succes med at lykkes. Kunne man ikke prøve at sætte sig sammen på kryds og tværs, med kommuner, frivillige og fonde for at afdække, om der kan være nye måder at gøre tingene på,” siger Henrik Lyngbye Pedersen.
Derfor passer idéen med konferencen i Vejen godt til fondens strategiske fokus på at støtte nytænkende sociale projekter i samarbejde med andre sociale aktører.
”Systemer har det med at stigmatisere, så man ikke tænker nyt. Er der noget, der ødelægger nye initiativer, så er det systemer og drift. Derfor er man nødt til at sætte sig sammen på tværs af det private og det offentlige. Og ud af det tænker jeg, at der kan komme noget spændende,” siger han.
Derfor støtter fonden ikke drift. Men vil gerne være med til at starte nye innovative projekter op, hvor der er flere, der ”har hånden på kogepladen”. Fonden støtter heller ikke på områder, hvor det offentlige har trukket sig på grund af besparelser, forklarer Henrik Lyngbye Pedersen, der har grundlagt fonden med en kapital på 20 mio. kr. af sin egen formue.
”Vi får mange ansøgninger, hvor en kommunal institution skal have nogle cykler eller legestativ. Det vil kommunen ikke betale, fordi det har den ikke midler til. Sådan nogle ansøgninger får vi mange af, og det bidrager vi ikke til, for vi ønsker ikke at lappe huller. For så kunne vi ikke bestille andet, ” siger han.
”Vi arbejder ud fra devisen – flest mulige penge til flest mulige unge mennesker.”
De seks kommuner i alliancen er Vejen, Fredericia, Haderslev, Middelfart, Billund og Kolding kommuner, og fondskonferencen finder sted i Vejen Idrætscenter tirsdag den 25. februar 2020.