Teksten på Fionia Fonds hjemmeside taler sit tydelige sprog: ”Fondens virke er indstillet, idet man p.t. har opfyldt de krav, som blev stillet ved fondens oprettelse. Det skal forstås således, at man har uddelt de midler, der var i fonden.”
Den fynske Fionia Fond er meget snart fortid. I sin storhedstid spyttede fonden blandt andet betydelige midler i det storstilede filmprojekt Filmfyn og de årligt tilbagevendende H.C. Andersen Festival og Odense Blomsterfestival. Nu er kassen tom, og der er ingen grund til at bruge tid på at sende ansøgninger til fonden. Det sidste bestyrelsesmøde ér således afholdt, og her blev det besluttet, hvilke ansøgere der skal have fondens sidste midler. Når sidste regnskab er udarbejdet, bliver fonden reelt begravet.
Der er dog på ingen måde tale om et overraskende farvel til Fionia Fond. Tværtimod har fondens nedlukning på tærsklen til 2020 været nøje planlagt. I kølvandet på Fionia Banks kollaps og Nordeas overtagelse af den fynske bank for 10 år siden stod Fionia Fond med en værdiløs aktiepost i banken. Fondens bestyrelse gik i dialog med Erhvervsstyrelsen om, hvad man kunne gøre med de resterende midler i fonden, og aftalen blev en afvikling over 10 år.
I de seneste 10 år er der ved to årlige uddelinger doneret samlet mellem fire og seks millioner kroner. I alt har Fionia Fond de seneste 10 år uddelt godt 50 millioner kroner til især mindre fynske foreninger og organisationer.
Tilbage står bestyrelsesformand Bo Stærmose med dels en portion vemod over, at han nu skal interviewes til, som han selv udtrykker det, ”nekrologen” over Fionia Fond – men samtidig med stor stolthed over den forskel, fondens midler har gjort især på Fyn, og en glæde over, at det har kunnet lade sig gøre at afvikle fonden på den aftalte måde over 10 år.
Det har været meget rørende at opleve den taknemmelighed, som vi har oplevet fra de foreninger, vi har været i stand til at støtte.
Bo Stærmose – bestyrelsesformand, Fionia Fond
”De senere år har vi i meget høj grad tilgodeset små foreninger og organisationer båret af frivilligt arbejde. Vi har for eksempel givet penge til materialer til ombygning af spejderhytter, hvor beløb på 5-10.000 kr. kan flytte meget, fordi sådanne projekter typisk er baseret på frivillig arbejdskraft, så man har kun brug for penge til materialer. Vi har blandt andet også doneret penge til renoveringsarbejde på forsamlingshuse, hvor vi har kunnet se, at vi med mindre beløb har kunnet gøre en stor og positiv forskel for det lokale liv. Glæden har været stor ved at se, at vi med beløb på maksimalt 200-300.000 kr. – og mange beløb i størrelsesordenen 10-50.000 kr. – virkelig har flyttet noget, og det har været meget rørende at opleve den taknemmelighed, som vi har oplevet fra de foreninger, vi har været i stand til at støtte,” siger Bo Stærmose.
Små foreninger afhængige af fondsmidler
I et par af de mange små fynske klubber og organisationer, som har nydt godt af penge fra Fionia Fond, modtages nyheden om fondens nedlukning med ærgrelse – men samtidig med taknemmelighed over at have været blandt modtagerne af fondsmidler. Som Linda Sandris Larsen, formand for Dalumgaard Rideklub, udtrykker det med tanke på de 100.000 kroner, rideklubben i 2018 fik fra Fionia Fond til et nyt tag på ridehallen:
”Det var en meget flot støtte, vi fik fra Fionia Fond til vores nye tag, så vi er da kede af, at fonden snart ikke er der mere. Det var helt klart en fond, vi også gerne ville have søgt om midler i fremtiden. Vi bruger mange timer på at søge forskellige fonde om midler, og én fond færre betyder, at det bliver sværere fremover at føre større projekter ud i livet,” siger Linda Sandris Larsen.
De 100.000 kroner til Dalumgaard Rideklub var Fionia Fonds største uddeling i 2018. De øvrige projekter, som blev tilgodeset, modtog mellem 4.000 og 75.000 kroner. En af de lidt større poser penge landede hos Svendborg Kajakklub, der fik 50.000 kroner fra Fionia Fond som tilskud til en ny bådehal. Kajakklubbens formand Lisbeth Frisenette understreger, at klubben er afhængig af midler fra blandt andet fonde.
For en klub som vores har donationer enormt stor betydning. Vi er knap 200 medlemmer, og med kontingenter fra medlemmer alene kommer vi ikke langt. Vores bådehal, eksempelvis, kostede 2,3 millioner kroner at opføre.
Lisbeth Frisenette – formand, Svendborg Kajakklub
”For en klub som vores har donationer enormt stor betydning. Vi er knap 200 medlemmer, og med kontingenter fra medlemmer alene kommer vi ikke langt. Vores bådehal, eksempelvis, kostede 2,3 millioner kroner at opføre, og vi er dybt taknemmelige for de donationer, vi i den forbindelse fik fra en række fonde. Men også, når vi for eksempel skal købe en ny kajak, forsøger vi hver gang efter bedste evne at få økonomisk hjælp udefra, og derfor er det selvfølgelig ærgerligt, at en lokal fond lukker,” siger Lisbeth Frisenette.
Efterlader ikke stort vakuum
På trods af, at der nu forsvinder en nål på fondsdanmarkskortet, er Bo Stærmose rimeligt optimistisk på vegne af de fynske foreninger og klubber, som stadig har en bred palette af søgemuligheder.
”Jeg føler ikke, at vi efterlader et stort vakuum. Dels kan jeg se, at blandt andet Nordea-fonden er blevet mere aktiv på Fyn. Dels er der stadig andre lokale fynske fonde som Albani Fonden, Møllerens Fond og Den Faberske Fond, der kan gå ind og dække samme behov. Det havde da været sjovt, hvis vi kunne have fortsat, men det er godt at vide, at der heldigvis er rigtig mange andre fonde, som kan tage over,” siger Bo Stærmose.
Fionia Fonds lukning efterlader heller ikke noget vakuum i hverken Bo Stærmoses eller de øvrige bestyrelsesmedlemmers privatøkonomi. Bestyrelsesarbejdet i Fionia Fond har nemlig været ulønnet.
Det havde da været sjovt, hvis vi kunne have fortsat, men det er godt at vide, at der heldigvis er rigtig mange andre fonde, som kan tage over.
Bo Stærmose – bestyrelsesformand, Fionia Fond
”I bestyrelsen har vi gjort en dyd ud af, at så mange midler som muligt skulle ud til dem, vi støtter. Vi har kun holdt to-tre bestyrelsesmøder om året, og i bestyrelsen har det været fuldstændig enighed om at gøre det ulønnet. Samtidig har vi forsøgt at holde fondens administrationsomkostninger nede. Vi har dog haft en administrator, som har været lønnet, idet der har været et stort arbejde med et behandle de cirka 600 årlige ansøgninger og på den baggrund lave indstillinger til bestyrelsen,” siger Bo Stærmose.
Selvom sidste bestyrelsesmøde er afholdt, listen over de sidste modtagere er udarbejdet og fonden ikke længere modtager ansøgninger, er der dog en lille krølle på halen, som vil komme en forening eller to til gode. Bo Stærmose forventer således, at der, når regnskabet er gjort op, vil være en restpost på ”nogle få hundrede tusinde kroner”.
Bestyrelsen har drøftet, hvad den definitivt sidste pose penge skal bruges til – og pengene bliver, oplyser formanden, formentlig fordelt på én eller to lidt større donationer, afhængigt af hvad regnskabet viser.