Ludvig og Sara Elsass Fond har skiftet navn og struktur og vil nu intensivere både formidlingsindsatsen og de individuelle uddelinger til folk med den spastiske sygdom, cerebral parese (CP). Fonden er fusioneret med det tidligere Helene Elsass Center, og har i den forbindelse fået ny visuel identitet. I dag hedder det Elsass Fonden. Den driver Elsass Institut, som nu vil udvide aktiviteterne for at kunne spille en større rolle for børn, unge og voksne med CP og deres pårørende.
”Vi har de første ti år, hvor fonden for Helene Elsass Center har eksisteret, brugt rigtig mange penge på at få tilvejebragt ny viden om spastisk sygdom. Og om hvordan man kan hjælpe mennesker, når de har fået stillet diagnosen. Nu har vi efterhånden så meget viden, at det er tid til at få den implementeret i samfundet”, siger direktør i Elsass Fonden, Peter Lindegaard.
Elsass Instituttet har det seneste halvandet år kørt et samarbejde mellem otte kommuner og fire sygehuse, der blandt handler om at opgradere kommunale fysio- og ergoterapeuters viden om sygdommen CP, og vise hvor vigtig fysisk aktivitet er, når man har CP. Det handler om at træne samarbejdet mellem krop og hjerne og stimulere musklerne.
”Den satsning vil vi nu udvide, så vi kan gennemføre uddannelsesaktiviteter i endnu flere kommuner og sikre at flere forældre kan komme forbi Elsass Instituttet og få en udredning for deres barn – eller få støtte, hjælp og vejledning til at lave fysiske aktiviteter med deres børn”, siger Peter Lindegaard.
Derfor har instituttet ansat flere fysio- og ergoterapeuter og psykologer til at formidle viden og træne børn med CP.
Nyt onlinesystem, flere relevante ansøgninger
Elsass Fonden bruger omkring 20 mio. kroner om året på driften af instituttet og uddeler derudover for ca. 20 mio. kr. til formål, der er relateret til CP, herunder en lang række legater til enkeltpersoner.
Siden januar har det været lettere at søge om midler, fordi fonden har indført et nyt ansøgningssystem der er tilpasset brugerne.
”I forbindelse med relanceringen af vores website har vi taget et nyt online ansøgningssystem i brug, for at gøre det enklere for folk med CP at ansøge fonden. Før var det en relativ manuel proces, hvor man skulle printe et skema, udfylde det med en kuglepen, vedlægge årsopgørelser og diagnose og putte det i en kuvert. For mange mennesker med CP kan det være en udfordring bare holde en kuglepen. Så det er blevet væsentligt nemmere”, siger Peter Lindegaard og fortæller, at systemet allerede har vist sig at være en stor succes.

”Vi ser allerede nu, at der kommer flere ansøgninger, og at vi giver flere individuelle bevillinger. Her taler vi om penge til teknisk udstyr i hjemmet, computere og iPads og støtte til at få en hjælper, så den enkelte kan komme på ferie eller gå til sport”, siger han.
På den baggrund forventer fonden fremover at øge donationerne.
”Onlinesystemet har givet os mulighed for at dele flere penge ud, fordi vi får flere ansøgninger, og herunder flere relevante ansøgninger. Desuden er det blevet hurtigere både for brugerne og for os at administrere”, siger Peter Lindegaard om systemet, som er leveret og tilpasset af it-leverandøren DSI Next.
Også på forskningsområdet forstærker Elsass Fonden sine aktiviteter i samarbejde med Københavns Universitet. Forskningen drejer sig særligt om at finde metoder til på et meget tidligt stadie i en babys liv, at identificere og diagnosticere spastisk sygdom.