
Vil du være med til at udfordre de særinteresser, der hindrer og forsinker klimaindsatsen? Sådan lyder spørgsmålet i et nyligt stillingsopslag fra KR Fonden.
Klimafonden, som har Connie Hedegaard som formand, opruster i disse dage i indsatsen mod såkaldt greenwashing og lobbyisme på klimaområdet. Det fortæller Asger Narud, der er leder af programmet, som KR Fonden har døbt "Challenge Influence".
"Vi har haft greenwashing og lobbyisme som fokusområde siden 2021. Men i takt med at det arbejde er blevet modnet, er der kommet flere opgaver til. Samtidig er der også internationalt en stigende interesse for den type klimafilantropi, vi arbejder med," siger han.
Eksempelvis fik KR Fonden for nylig tildelt 2,5 millioner dollars, svarende til lige under 17 millioner kroner, fra den internationale fond Oak Foundation til at opskalere arbejdet.
"Det betyder, at vi både kan give mere til de organisationer, vi allerede støtter, og støtte nye organisationer," siger Asger Narud.
I 2023 uddelte KR Fonden i alt 140 millioner kroner. Det er det højeste samlede beløb, fonden har uddelt, siden den blev stiftet i 2014 af Villum Fonden og efterkommere af Villum Kann Rasmussen, der står bag Velux. Fonden uddeler typisk i omegnen af 100 millioner kroner årligt og placerer sig dermed blandt de 50 mest uddelende fonde i Danmark.
Der er stadig mere evidens for problemstillingen med vildledende markedsføring, PR og lobbyisme, som blokerer og forsinker den grønne omstilling.
Asger Narud – projektleder, KR Fonden
Blokerer og forsinker den grønne omstilling
Hvad vil det konkret sige, at I vil udfordre indflydelsen fra aktører, der hindrer og forsinker klimaindsatsen?
"Vores overordnede strategi handler om at støtte organisationer, der sætter turbo på udfasningen af de fossile brændsler, som er hovedårsagen til klimaforandringer. Klimavidenskaben har i årtier understreget behovet for en hurtig udfasning, men de fossile energikilder dominerer stadig det globale energimiks, og det ser ikke ud til at ændre sig i de næste mange år, selv om det er en absolut nødvendighed, hvis vi skal undgå de mest katastrofale konsekvenser af klimaforandringer."
"Derfor støtter vi organisationer, der har fokus på de industrier, der muliggør den fossile industris fastholdelse af status quo. Det inkluderer også PR- og lobbyindustrien, som grundlæggende hjælper den fossile sektor til at fastholde sin legitimitet og påvirke lovgivningen i industriens favør," siger Asger Narud.
KR Fonden har siden april 2021 haft kampen mod greenwashing og misinformation inden for klimaområdet som strategisk fokusområde. I forvejen fokuserede KR Fonden blandt andet på de dele af den finansielle sektor, som investerer i fossile virksomheder og deres infrastruktur. Godt en tredjedel af fondens uddelinger går i dag til at støtte internationale ngo’er i deres arbejde mod greenwashing og misinformation.
KR Fonden definerer greenwashing som kommunikation, der fremstiller eksempelvis et produkt eller en politik som mere bæredygtig og mindre klima- og miljøskadelig, end den i virkeligheden er. Misinformation definerer fonden som vildledende kommunikation, der sår tvivl om klimavidenskaben og de nødvendige tiltag for at imødegå klimakrisen.
Hvad var anledningen til, at I begyndte at prioritere netop greenwashing og misinformation i 2021 efter at have eksisteret som fond i syv år?
"Dels er der stadig mere evidens for problemstillingen med vildledende markedsføring, PR og lobbyisme, som blokerer og forsinker den grønne omstilling," siger Asger Narud.
"Den massive PR-maskine"
Han peger på, at FN's klimapanel i sin seneste rapport fremhæver, at et væsentligt antal virksomheder fra ikke mindst den fossile industri forsøger at obstruere klimahandling ved hjælp af målrettet lobbyisme, annoncering og mediestrategier, der skal så tvivl om klimaforandringer.
Klimavidenskaben har i årtier understreget behovet for en hurtig udfasning, men de fossile energikilder dominerer stadig det globale energimiks.
Asger Narud – projektleder, KR Fonden
Tilsvarende talte FN’s generalsekretær Antonio Guterres ved åbningen af FN’s generalforsamling i 2022 om behovet for at holde "den massive PR-maskine, der tjener milliarder på at beskytte den fossile brændstofindustri mod granskning" ansvarlig for sin rolle.
"Der er evidens for, at industrien følger den samme drejebog, som eksempelvis tobaksindustrien tidligere har anvendt, for at forsinke eller forhindre initiativer inden for deres område. Samtidig kan vi se et spirende økosystem af organisationer i civilsamfundet, som ønsker at gøre noget ved det her. Derfor besluttede vi at støtte dem i deres arbejde," siger Asger Narud.
Blandt de projekter, KR Fonden støtter, finder man eksempelvis Influence Map, som er en global tænketank, der kortlægger den fossile industris lobbyaktivitet. Fonden støtter også Institute for Advertising Ethics, som formulerer branchestandarder for PR- og reklameindustrien i USA, og forbrugerorganisationen BEUC, der arbejder for at bekæmpe vildledende markedsføring på europæisk plan.
Langt størstedelen af fondens donationer går til internationale projekter, men også danske projekter, eksempelvis hos Danmarks Naturfredningsforening, mediet Danwatch eller Fonden Kraka, er på listen over beløbsmodtagere i 2023.