Det var en samlet bestyrelse for Herlufsholms Skole og Gods, der i udgangen af juni måned trådte tilbage efter adskillige turbulente måneder og en sjælden hård kritik fra myndighederne.
Få dage senere udråbte skolen og den afgående bestyrelsesformand, Torben Lowzow, tidligere højesteretsdommer Jon Stokholm til ny bestyrelsesformand.
Lidt over en måned senere, den 2. august, konstituerede en helt ny bestyrelse sig, og den valgte ved samme lejlighed formelt set den allerede udpegede Jon Stokholm som bestyrelsesformand.
Det skete på trods af, at det ellers længe havde været offentligt fremme, at Jon Stokholm med en alder på 71 år er for gammel til at sidde i skolens bestyrelse.
Siden 2012 har det nemlig lydt i paragraf 3 i skolens vedtægter, at ingen bestyrelsesmedlemmer må være fyldt 70 år.
“Såfremt et bestyrelsesmedlem ikke er fratrådt forinden, afgår bestyrelsesmedlemmet med udgangen af den måned, hvor bestyrelsesmedlemmet fylder 70 år,” lyder det i vedtægten.
Nu viser det sig, at Jon Stokholm selv har deltaget i den formelle beslutning om at afskaffe den aldersgrænse, som forhindrer ham i indtræde i Herlufsholms Skole og Gods bestyrelse.
Tre dage efter den nye bestyrelses konstituering søgte fonden om tilladelse til at afskaffe den omtalte aldersgrænse
Det fremgår af en aktindsigt fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK), der er fondsmyndighed for den erhvervsdrivende fond Herlufsholm Skole og Gods.
Jon og bestyrelsen er gået i gang med deres arbejde – og de afventer nu godkendelse fra myndighederne af de fundatsændringer, der skal til
Emailsvar fra Herlufsholm på vegne af Jon Stokholm
STUK har endnu ikke behandlet ansøgningen, men i ansøgningsbrevet, der er indsendt af skolens administrerende direktør, Tim Petersen, fremgår det, at bestyrelsen straks efter konstitueringen 2. august trak i arbejdstøjet:
“Efter konstitueringen besluttede bestyrelsen, at påbegynde det indledende arbejde med ændring og tilpasning af vedtægterne. I første etape omhandler ændringer §2 og §3 i fundatsen,” står der i fondsdirektørens følgebrev til STUK.
I brevet fremgår det desuden, at vedtægtsændringen indebærer, at paragraf 3 fjernes “således at alderskravet bortfalder.”
I ansøgningen angives der ikke nogen argumentation for, hvorfor alderskravet skal fjernes, eller hvordan det vil være i skolens og fondens interesse.
‘Reel ejer’, men “ikke formelt tiltrådt”
Selvom Herlufsholm Skole og Gods er en erhvervsdrivende fond, der er undtaget fra erhvervsfondsloven, er fonden fortsat underlagt de såkaldt fondsretlige grundsætninger. Og ligesom alle andre virksomhedstyper skal ledelsen overholde de gældende vedtægter.
Da STUK ifølge Fundats' oplysninger endnu ikke har afgjort, om aldersgrænsen kan afskaffes, er den stadig gældende.
Det betyder, at Jon Stokholm allerede agerede uden hjemmel i vedtægten, da han den 5. august udnævnte Gitte Nørgaard, som ny rektor for Herlufsholm.
“Vi er glade for at have en ny rektor og en bestyrelse på plads. Det er vigtige milepæle i den forandringsproces, skolen står overfor. Nu er vores fokus på at få rettet op på problemerne og genskabt tilliden til skolen. Det er ikke noget, vi gør fra den ene dag til den anden. Men vi tager fortidens udfordringer alvorligt. Og vi anerkender typen og omfanget af kritikpunkter og forandringer, der skal til. Med den nye bestyrelse og rektor er vi for alvor i arbejdstøjet og fortsætter dialogen med myndighederne om de forandringer, der skal til,” udtalte Jon Stokholm i egenskab af bestyrelsesformand og forstander for Herlufsholm.
Det følger heraf, at Jon Stokholm aktuelt ikke formelt er tiltrådt hvervet som bestyrelsesformand
Undervisningsministeriet i et emailsvar til Fundats
Fonde er ligeledes forpligtet til at registrere såkaldt ‘reelle ejere’. Og da en fond ikke har nogen ejere, er det ifølge hvidvaskreglerne fondsbestyrelsen, som har pligt til at lade sig registrere straks efter den nye bestyrelse er tiltrådt.
Det fremgår af cvr-registret, at den nye bestyrelse med Jon Stokholm allerede den 22. juli tiltrådte som ny fondsledelse på Herlufsholm Skole og Gods.
Men ifølge Undervisningsministeriet er Jon Stokholm og den nye bestyrelse endnu ikke formelt godkendt til varetage ledelsen af Herlufsholm:
“Ministeriet kan bekræfte, at indsættelsen af en ny bestyrelsesformand for Herlufsholm Skole og Gods ifølge den gældende vedtægt skal ske ved kongelig resolution gennem Børne- og Undervisningsministeriet. Den nye bestyrelse for Herlufsholm Skole og Gods har for nylig afgivet sin indstilling til Børne- og Undervisningsministeriet om, at Jon Stokholm indsættes som ny bestyrelsesformand. Behandlingen af denne indstilling pågår og er ikke afsluttet. Det følger heraf, at Jon Stokholm aktuelt ikke formelt er tiltrådt hvervet som bestyrelsesformand,” lyder det i et mailsvar fra ministeriet.
Hvordan bestyrelsesformand Jon Stokholm i praksis kan agere på vegne af fonden ved at beslutte en i fondssammenhæng usædvanlig fjernelse af en aldersgrænse og udpege en ny rektor, har Undervisningsministeriet og STUK ikke ønsket at svare på.
Stokholm: "myndighederne har ikke haft indvendinger”
Ifølge Jon Stokholm selv er der dog ingen problemer i, at han og den nye bestyrelse er begyndt at agere på fondens vegne, selvom han ifølge vedtægterne er for gammel til at bestride stillingen:
“Jon Stokholm er endnu ikke formelt godkendt som bestyrelsesformand. Han er reelt formand under indsættelse,” fremgår det af et emailsvar, som Herlufsholm har sendt på vegne af Jon Stokholm.
“Situationen er som bekendt den, at den gamle bestyrelse trak sig i sommer – og Herlufsholm skal i sagens natur altid have en bestyrelse. Den nye bestyrelse er nu valgt – og den har indstillet Jon Stokholm som formand. Jon og bestyrelsen er gået i gang med deres arbejde – og de afventer nu godkendelse fra myndighederne af de fundatsændringer, der skal til, så tingene kan falde helt på plads,” står der i emailen.
Ifølge Jon Stokholm er myndighederne orienteret og har ingen indvendinger haft.
“Når dette er på plads – og det forventes det at komme - så kan det sidste skridt tages ved, at det bliver forelagt for Hendes Majestæt Dronningen, der også skal godkende henholdsvis afmelding og tilmelding af nye formand på Herlufsholm. Vi ser ikke den store dramatik i alt dette og glæder os over, at der både er fundet en ny rektor og er valgt en ny bestyrelse” lyder det fra Jon Stokholm.
Som Fundats tidligere har beskrevet, er det almindelig praksis for erhvervsdrivende fonde, at vedtægtsbestemte aldersgrænser ikke kan fjernes. Derimod forekommer det ofte, at fondsmyndigheden giver dispensation til et konkret bestyrelsesmedlem eller tillader aldersgrænsen forhøjet.
Vi har derfor spurgt Jon Stokholm, hvorfor han mener, at Undervisningsministeriet skulle have en anden praksis for de fonde, som er undtaget fra erhvervsfondsloven og som ministeriet fører tilsyn med.
Det spørgsmål har Herlufsholm ikke svaret på.
Det er aldersdiskrimination
Tidligere på sommeren forholdt Jon Stokholm sig dog til spørgsmålet om sin alder overfor Fundats.
Dengang forklarede han, at han anser vedtægtsbestemte aldersgrænser i fonde for at være aldersdiskriminerende. Samt at han ikke er enig med Komiteen for God Fondsledelse og Erhvervsstyrelsen i spørgsmålet om lovligheden af aldersgrænser for medlemmer af fondsbestyrelser.
På baggrund af grundige undersøgelser af de EU-retlige bestemmelser om forbud mod forskelsbehandling har Erhvervsstyrelsen slået fast, at aldersgrænser for netop bestyrelsesmedlemmer ikke er aldersdiskriminerende. Det skyldes, at lovgivningen alene gælder i ansættelsesforhold, og da “et bestyrelseshverv ikke er et ansættelsesforhold” kan der ikke være tale om en aldersdiskriminerende forskelsbehandling.
Erhvervsstyrelsens praksis om aldersgrænser er fornyligt gennemgået i bogen "Vedtægtsændringer i fonde" af professor Rasmus Feldthusen og Christian Andersen-Mølgaard.