”Boykot Rockwool.”
Sådan lød opfordringen fra Venstre-politikeren Jan E. Jørgensen – både på hans Twitterprofil og i en artikel i sidste uge i Berlingske.
Den kontante udmelding kom efter, at Rockwool-koncernens CEO, Jens Birgersson i et interview med Børsen udtalte, at der skulle ”atomangreb eller krig på grund af Nato-ekspansion” til, før Rockwool ville trække sig fra Rusland.
Det fik Jan E. Jørgensen til tasterne med en opfordring om at boykotte Rockwool, og den boykot mener Venstres nuværende skatteordfører og kulturordfører, både skal omhandle et nej tak fra forbrugerne til at købe Rockwools isoleringsprodukter, men også en boykot af Rockwool Fonden.
Rockwool Fonden ejer en stor del af Rockwool, og dermed er de jo forbundne
Jan E. Jørgensen – Medlem af Folketinget, Venstre
”Så længe Rockwool befinder sig i Rusland, mener jeg, at forskere og uddannelsesinstitutioner skal takke nej til penge fra Rockwool Fonden. For Rockwool Fonden ejer en stor del af Rockwool, og dermed er de jo forbundne,” siger Jan E. Jørgensen.
Rockwool Fonden er storaktionær i Rockwool med 23 procent af aktiekapitalen og 28 procent af stemmerne.
Fonden havde i seneste offentliggjorte årsrapport for 2021 en egenkapital på 13 milliarder kroner og uddelte i samme år 182 millioner kroner.
"Rockwool samhandler med fjenden"
En stor del af Rockwool Fondens arbejde er såkaldte interventionsprojekter, hvor fonden arbejder på "at finde, udvikle og afprøve mulige løsninger på velfærdssamfundets udfordringer" – blandt andet med fokus på udsatte børn og unge.
I interventionsprojekterne samarbejder Rockwool Fonden blandt andet med en lang række af landets kommuner, og de projekter skal også omfattes af boykotten.
”Jeg mener også, at kommunerne og andre samarbejdspartnere skal boykotte Rockwool Fonden og stoppe alt samarbejde med fonden. For Rockwool skal have at vide, at det, de foretager sig i Rusland, bryder vi os ikke om,” siger Jan E. Jørgensen og fortsætter:
”Rockwool samhandler med fjenden. Danmark er måske ikke sådan teknisk i krig, men de facto er vi jo, og i sådan en situation bør man gøre alt, hvad man kan for at trække sig – og stoppe samarbejdet med Rusland.”
For ham handler spørgsmålet om moral, og han ser det som amoralsk, at Rockwool bliver ved med at insistere på lave forretning i Rusland, og derfor skal såvel firma som fonden bag boykottes.
Gør jeres indflydelse gældende
Han opfordrer samtidig bestyrelsen i Rockwool Fonden til at træde i karakter og i sidste ende overveje at trække sig fra bestyrelsen.
Der sidder nogle dygtige og indsigtsfulde mennesker i fondens bestyrelse
Jan E. Jørgensen – Medlem af Folketinget, Venstre
”Der sidder nogle dygtige og indsigtsfulde mennesker i fondens bestyrelse, og jeg mener, de bør forsøge at gøre deres indflydelse gældende i forhold til Rockwool. Det bedste vil selvfølgelig være, hvis de kan få påvirket Rockwool til at træffe den rigtige beslutning – nemlig at trække sig fra Rusland,” mener Jan E. Jørgensen.
”Kan det ikke lade sig gøre, så synes jeg, man bør overveje, om det er en bestyrelse, man har lyst til være medlem af fremadrettet,” fortsætter han.
Allerede i maj sidste år trak Lykke Friis, direktør i tænketanken Europa, sig fra sin post som næstformand efter otte år i bestyrelsen for Rockwool Fonden.
Dengang lød begrundelsen fra Lykke Friis:
”Jeg har været glad for i otte år at være en del af en fond, der spiller en så afgørende rolle i samfundsdebatten. Men som direktør for en europæisk tænketank og kommentator, der næsten dagligt forholder sig til den russiske invasion af Ukraine, er det afgørende, at der ikke kan opstå tvivl om, at mine udtalelser alene hviler på mine egne holdninger og faglighed.”
”Jeg er derfor nået til den konklusion, at det ikke er foreneligt med mit daglige virke at være medlem af Rockwool Fondens bestyrelse.”
Kan ikke vaske handlinger hvide
Jan E. Jørgensen er helt enig i Lykke Friis’ konklusion. Ved at blive siddende i Rockwool Fondens bestyrelse risikerer man at blive taget til indtægt for nogle synspunkter.
Hvad enten man vil det eller ej, så kommer man indirekte til at blåstemple Rockwool ved at sidde i bestyrelsen for Rockwool Fonden
Jan E. Jørgensen – Medlem af Folketinget, Vesntre
”Hvad enten man vil det eller ej, så kommer man indirekte til at blåstemple Rockwool ved at sidde i bestyrelsen for Rockwool Fonden.”
Han peger samtidig på det paradoksale i, at man på den ene side har Rockwool, der tjener penge på noget forkasteligt, og på den anden side har Rockwool Fonden, som gør en masse gode ting.
”Jeg mener bare ikke, at de to ting opvejer hinanden. For man kan ikke på den måde vaske sine handlinger i Rusland hvide ved at gøre en masse godt i Danmark, som Rockwool Fonden gør og har gjort i mange år. Så både Rockwool og Rockwool Fonden skal boykottes,” siger Jan E. Jørgensen.
Udøvelse af stemmeret
Efter Lykke Friis’ udtrædelse af bestyrelsen i Rockwool Fonden er der ikke kommet nye bestyrelsesmedlemmer til. I dag består fondens bestyrelses derfor af fire fra Kähler-familien bag Rockwool, to medlemmer fra Rockwool A/S, bestyrelsesformand Merete Eldrup samt to borgmestre – den socialdemokratiske Thomas Kastrup-Larsen fra Aalborg og den konservative Michael Ziegler fra Høje-Taastrup. Sidstnævnte er pt. på sygeorlov.
Fundats har forgæves forsøgt at få fat i flere af bestyrelsesmedlemmerne for at få dem til at kommentere både Jan E. Jørgensens synspunkter og deres egen holdning til Rockwools fortsatte virksomhed i Rusland og eventuel overvejelse om fremtiden som bestyrelsesmedlem i fonden.
Thomas Kastrup-Larsen er vendt retur, men henviser til bestyrelsesformand Merete Eldrup, men hun er ikke vendt retur på vores spørgsmål.
Sidste år udtalte Merete Eldrup i Berlingske, at hun ingen holdning havde til spørgsmålet om, hvorvidt Rockwool bør blive i Rusland eller forlade landet, da hun ikke mener, at det er en opgave for fonden. Begrundelse var, at fonden ikke har en aktiv ejerskabspolitik, hvor de går ind i enkeltsager.
Udtalelsen om ikke at have en aktiv ejerskabspolitik står dog i skærende kontrast til Rockwool Fondens vedtægter, som Fundats tidligere har beskrevet. I både paragraf 12 og 13 fremgår det, hvordan fonden skal udøve sin stemmeret.
Rockwool Fondens bestyrelse:
Merete Eldrup (formand)
Thomas Kastrup-Larsen, borgmester (S) i Aalborg Kommune
Michael Ziegler, borgmester (C) i Høje-Taastrup Kommune (sygeorlov)
Bo Kähler, tidligere direktør for Fundator A/S
Lise-Lotte Kähler, administrationschef for Scandinavian Highlands Holding A/S
Jesper Kähler, direktør for Sundhedsprofiler ApS.
Morten Boll Kähler, selvstændig konsulent.
Volker Christmann, Senior Vice President i Rockwool A/S
Christian Westerberg, Project Manager i Rockwool A/S