En ny og for rigtig mange danskere formentlig fuldstændig ukendt fond er hoppet ind på opgørelsen over de 100 mest uddelende fonde i Danmark.
Samfonden hedder fonden, der med 32,8 uddelte millioner kroner i 2021 indtager positionen som Danmarks 54. mest uddelende fond jævnfør Fondenes Videnscenters årlige opgørelse – en liste, som Samfonden ikke før har været med på.
Og med cirka 25 millioner kroner uddelt i 2022 og fremtidige forventninger hos fondens direktør om at tilgodese projekter og ideer med 20-30 millioner kroner årligt, er Samfondens placering på top-100 sandsynligvis ikke en éngangsfornøjelse.
Silkeborg-fondene og mændene bag
- Samfonden: Almen fond stiftet i 2019. Uddelte i 2021 32,8 mio. kr.
- MP Fonden: Erhvervsdrivende fond stiftet i 2019. Uddelte i 2021 21,4 mio. kr.
- Borg-fonden: Erhvervsdrivende fond stiftet i 2011. Uddelte i 2021 11,3 mio. kr.
- Søren Ulrik Toft Jensen: 73 år, stifter af Borg Automotive-koncernen. Uddannet elektromekaniker. Bestyrelsesformand i Samfonden, MP Fonden og Borg-fonden. Derudover blandt andet enepartshaver i Toft-Jensen Invest ApS koncernen og Profound Partners A/S koncernen samt bestyrelsesmedlem i Borg Automotive.
- Peder Østermark Andreasen: 67 år. Direktør i Samfonden og MP Fonden. Uddannet cand.oecon. fra Aarhus Universitet. Formand for bestyrelsen i Energy Cluster Denmark og Bibelselskabet. Tidligere blandt andet administrerende direktør for Energinet.dk, direktør for forretningsudvikling og IT i ATP og direktør i TDC.
Dermed er alle tre grene af et fondsdynasti med hjemsted på samme adresse i Silkeborg at finde på top-100-listen. Her befinder sig nemlig også MP Fonden og Borg-fonden med placeringer på den seneste liste som henholdsvis Danmarks 65. og 87. mest uddelende fond.
Alle tre Silkeborg-fonde har Søren Ulrik Toft-Jensen som bestyrelsesformand, og i bestyrelsen for Samfonden finder man blandt andre også Folketingets formand, Søren Gade fra Venstre.
De mange penge i de tre fonde kan henføres til reservedele til biler. 73-årige Søren Toft-Jensen, der er uddannet elektromekaniker, stiftede i 1975 Borg Automotive-koncernen, dengang under navnet Toft-Jensen Elektro, i Rudkøbing. 12 år senere flyttede virksomheden til Silkeborg.
I 2017 blev Borg Automotive med 1.400 medarbejdere i primært Danmark og Polen solgt til investeringsselskabet Schouw & Co. med hovedsæde i Aarhus i det, som det lokale Silkeborg-dagblad Midtjyllands Avis betegnede som en ’milliardhandel’.
Schouw & Co købte både ægteparret Hanne og Søren Toft-Jensens aktier og de 19 procent aktier, som Borg-fonden ejede. Og i december samme år kunne Jyllands-Postens businessmedie Finans.dk føje den krølle til historien om handlen, at Søren Toft-Jensen selv var blevet 700 millioner kroner rigere på salget.
To år senere, i 2019, stiftede Søren Toft-Jensen Samfonden og MP Fonden, mens den tredje fond i dynastiet, Borg-fonden, allerede havde set dagens lys i 2011.
Motto: ’Midler til mennesker’
I filantropisk optik er kun to af de tre fonde, Samfonden og Borg-fonden, interessante. Samtlige af de midler, MP Fonden uddelte i 2020 og 2021, tilfaldt således søsterfonden Samfonden.
”MP Fonden gør alene det, at den administrerer formuen og sikrer afkast af den, og så sender MP Fonden penge videre til Samfonden, som er den, der uddeler midler til almennyttige og velgørende formål. I uddelingsmæssig sammenhæng er MP Fonden uden betydning,” forklarer Peder Østermark Andreasen, der er direktør i både Samfonden og MP Fonden.
Den ældste af de af Søren Toft-Jensen stiftede fonde, Borg-fonden, støtter på uddelingssiden særligt ’kirkelige aktiviteter gennem evangeliske kirkesamfund’.
’Fonden vil fjerne hindringer for, at evangeliet skaber livsforandring i Danmark,’ fremgår det af Borg-fondens hjemmeside. ’Det sker gennem opkvalificering af forkyndelse og ledelse i kirkelige organisationer og ved at styrke diakonale indsatser. Fondens motto er ’Midler til mennesker’. Fonden støtter mennesker i organisationer, der hjælper mennesker.’
Samfonden, tager udgangspunkt i et, som der står på fondens hjemmeside, ’kristent livs- og menneskesyn’. Her hedder det, at Samfondens mission er ’med afsæt i et kristent livs- og menneskesyn af udvikle og understøtte initiativer, der gennem værdi- og karakterdannelse gør mennesker livsduelige og egnede til at indgå som ansvarlige, frie borgere i forpligtende relationer og fællesskaber’.
Vi er ikke ’højskolebevægelsen version 2’, men vil gerne støtte op om initiativer, så almindelige borgere i det danske samfund bliver duelige til at indgå i relationer og fællesskaber
Peder Østermark Andreasen – Direktør, Samfonden og MP Fonden
På spørgsmålet om, hvad det mere konkret er for en forskel, Samfonden ønsker at gøre, siger Peder Østermark Andreasen:
”Samfonden ønsker at gøre mennesker duelige og velegnede til at indgå i de relationer, som samfundet består af. Det sker blandt andet med inspiration fra højskolebevægelsen og Grundtvigs ideer om dannelse. Vi er ikke ’højskolebevægelsen version 2’, men vil gerne støtte op om initiativer, så almindelige borgere i det danske samfund bliver duelige til at indgå i relationer og fællesskaber og dermed bidrager positivt og konstruktivt til udviklingen af det danske samfund.”
- Hvor meget betyder det, I kalder det kristne livs- og menneskesyn, for, hvilke projekter I ønsker at tilgodese?
”Det betyder noget i den forstand, at vi hylder et klassisk syn på mennesket og de klassiske dyder, som er udviklet i det danske samfund. Det danske demokrati, frihedsbegreb og socialbegreb udspringer jo af den kristne tænkning, så det er dér, det kommer til udtryk. Mange af de ansøgninger, vi tilgodeser, støtter op om familien som bærende institution, ligesom vi betragter skolen som en bærende institution. Vi ønsker at støtte det dannelsesideal, der oprindeligt var skolens varemærke, som altså ikke bare er at uddanne børn, men også danne dem og gøre dem livsduelige. Men det decideret kristne menneskesyn er mere fremtrædende i Borgfonden,” siger Peder Østermark Andreasen.
Samarbejder med universiteter
Samfonden støtter ifølge direktøren slet ikke kirkelige organisationer på nogen måde.
”Vores samarbejdspartnere er typisk universiteterne, og de går ikke ind og værdibaserer og siger, at forskningen skal være baseret på et kristent grundlag,” siger Peder Østermark Andreasen.
Hvor Borg-fonden især understøtter det kirkelige arbejde, er Samfonden så at sige mere på samfundsklingen, hvilket også udspringer af Søren Toft-Jensens store engagement i samfundet
Peder Østermark Andreasen – Direktør, Samfonden og MP Fonden
- I hvor høj grad skal de tre fonde ses som en enhed, i og med de har samme adresse, samme stifter og samme bestyrelsesformand?
”Man kan sige, at Borg-fonden og Samfonden har det værdimæssigt samme udspring, men sigter to forskellige steder hen: Hvor Borg-fonden især understøtter det kirkelige arbejde, er Samfonden så at sige mere på samfundsklingen, hvilket også udspringer af Søren Toft-Jensens store engagement i samfundet. Han har ikke bare en kirkelig baggrund, men også en samfundsøkonomisk baggrund. Han interesserer sig for den samfundsmæssige udvikling og ønsker en positiv udvikling i samfundet,” siger Peder Østermark Andreasen.
Også Peder Østermark Andreasen har en stærk kirkelig tilknytning. Siden 2018 har Peder Østermark Andreasen været formand for bestyrelsen i den almennyttige, kirkelige institution Bibelselskabet og har derudover ifølge et interview i Indre Missions blad sin faste gang i Vejle Indre Mission.
Vil nedbringe antallet af skilsmisser
Som illustrative eksempler på store projekter, Samfonden for nylig har valgt at støtte, nævner fondsdirektøren to. Det første er et projekt fra Center for Familieudvikling og Psykologisk institut på Aarhus Universitet.
’Projektet har’, hedder det i projektbeskrivelsen, ’til formål at udvikle en bæredygtig og skalerbar strategi til styrkelse af trivslen i danske familier og på den lange bane at nedbringe antallet af skilsmisser’.
”Når man spørger erhvervs- og skolepsykologer om, hvad udfordringen i det danske samfund er, så siger de brudte relationer. Det er en svøbe, som griber ind i mange familiers og børns liv, når far og mor går fra hinanden. Det har omkostninger for samfundet, for familierne og ikke mindst for børnene. Derfor støtter vi dette initiativ, der skal støtte småbørnsfamilier, hvor skilsmisseraten er høj, i fire kommuner. Og vi håber, det kan blive en måde at nedbringe skilsmisseraten markant på,” siger Peder Østermark Andreasen.
Når man spørger erhvervs- og skolepsykologer om, hvad udfordringen i det danske samfund er, så siger de brudte relationer
Peder Østermark Andreasen – Direktør, Samfonden og MP Fonden
Et andet eksempel på et projekt, som Samfonden har støttet massivt, handler om at hjælpe børn og unge, som enten har alvorligt syge forældre eller hvis mor eller far er død.
’Projektet har til formål at styrke børn og unges åndelige-eksistentielle sprog og dannelse,’ hedder det på Samfondens hjemmeside. Det er forankret ved Forskningsenheden for Almen Praksis ved Institut for Sundhedstjenesteforskning på Syddansk Universitet.
Stifter ikke synlig i medierne
Rasmus Munch, der er partner i fundraisingvirksomheden Fundraiseren, som blandt andet står bag ’Håndbog i fundraising’ og sitet fonde.dk, har ikke kun en stor viden om fondslandskabet i Danmark, men arbejder også med fysisk udgangspunkt i netop Silkeborg.
Ifølge Rasmus Munch er Søren Toft-Jensens fonde kendte i de kirkelige miljøer både i Silkeborg-området og i resten af landet.
”Til gengæld er der næsten ingen blandt menigmand i Silkeborg, som kender hverken Samfonden, MP Fonden eller Borg-fonden. Hvis du spørger 10 mennesker på gaden i Silkeborg, om de kender en eller flere af de tre fonde, tror jeg, at mindst ni vil sige, at de aldrig har hørt om dem,” siger Rasmus Munch.
Han har samtidig noteret sig, at fondene er meget lukkede omkring sig selv.
”De markedsfører ikke sig selv med pressemeddelelser og den slags. Det er min helt klare opfattelse, at de – på linje med mange andre nichefonde – helt bevidst ikke er synlige. Og Søren Toft-Jensen er heller ikke en kendt mand i offentligheden i Silkeborg. Der er selvfølgelig nogle, der kender den virksomhed, han solgte, Borg Automotive, men selv virker han ikke til at være én, som ønsker at være synlig i medierne og andre steder,” siger Rasmus Munch.
Hvis du spørger 10 mennesker på gaden i Silkeborg, om de kender en eller flere af de tre fonde, tror jeg, at mindst ni vil sige, at de aldrig har hørt om dem
Rasmus Munch – Partner, Fundraiseren
Peder Østermark Andreasen erklærer sig enig i, at hverken fondene eller deres stifter er specielt synlige.
”Søren Toft-Jensen og hans kone Hanne optræder ikke i medierne og har ikke brug for at gøre et stort væsen af sig. De er forholdsvis anonyme i billedet. Og Samfonden er heller ikke synlig i lokalbilledet i Silkeborg,” siger Peder Østermark Andreasen.
Han understreger samtidig, at Samfonden heller ikke har nogen særlig uddelingsmæssig forkærlighed for Silkeborg og omegn.
”Vi støtter projekter i hele Danmark – til gengæld støtter vi ikke udenfor landets grænser,” siger Peder Østermark Andreasen.
Søger at opskalere gode ideer
Direktøren er godt tilfreds med de cirka 20 ansøgninger per kvartal, som Samfonden modtager. Og er de relevante projekter, der søges om støtte til, ikke ambitiøse nok, hjælper fonden gerne med at udvide perspektivet.
”Hvis der er en idé, som vi synes er god, men måske er slået lidt forsigtigt op, prøver vi at motivere og sætte ansøgeren sammen med andre for at få projektet op i en større skala. Vi vil gerne ramme og påvirke i stor skala, det vil sige plus 100.000 mennesker, med de indsatser, vi støtter. Det betyder også, at hvis vi præsenteres for en idé, der er lokalt forankret, prøver vi at finde acting arms, som er gode til at eksekvere på den store skala. Dermed kan et lille, lokalt projekt blive til et stort nationalt projekt,” siger direktøren.
Samfonden har til gengæld ikke nogen intentioner om at gøre yderligere indsatser for at animere universiteter og andre interessenter til at søge fonden om midler.
”Men vi har vores egen selvstændige tankevirksomhed, Institut for samfundsfællesskab, hvor vores udviklingsdirektør Jesper Oehlenschläger sidder. To-tre gange om året samler han nogle gode, kloge folk, som så sidder og diskuterer, hvor samfundsudviklingen bevæger sig hen, og hvordan Samfonden kan gøre størst nytte,” siger Peder Østermark Andreasen.