Et truet økosystem. Ulovlig skovhugst. Ulovlig og omsiggribende minedrift. Og krybskytteri, som blandt andet kan ses på en bestand af elefanter, som er faldet med 80 procent i løbet af de seneste 15 år.
Sådan lyder nogle af de mest alvorlige udfordringer for området Okapi Wildlife Reserve i den nordøstlige del af den Demokratiske Republik Congo, hvilket ikke kun truer de 27.000 mennesker, som bor i vildtreservatet, og områdets dyr, men også hele biodiversiteten.
Men nu er der dansk hjælp på vej til Okapi Wildlife Reserve, der betegnes som et nøgleområde for biodiversitet og optræder på UNESCOs verdensarvsliste.
Via et nyt partnerskab med organisationen Wildlife Conservation Society søger den erhvervsdrivende fond Hempel Fonden nemlig nu at beskytte økosystemet og kulturarven i Okapi Wildlife Reserve. Partnerskabet varer foreløbig frem til 2024 og indbefatter for Hempel Fondens side en investering på 11,2 millioner kroner.
Tredje store partner
Ifølge direktør i Hempel Fonden Anders Holm falder partnerskabet ind under fondens delstrategi om at ville bidrage til at bevare jordens biodiversitet.
”For at kunne gøre det, har vi haft en grundig proces, hvor vi har analyseret os frem til, hvem vi mener, der bedst indfrier vores målsætninger. Det er på den baggrund, vi nu indleder et samarbejde med Wildlife Conservation Society, som er vores tredje store partner på det her område ud over WWF og Birdlife International,” siger Anders Holm til Fundats.
En af målsætningerne i projektet er netop, at vores penge skal bruges til at understøtte en bredere alliance og tiltrække yderligere finansiering.
Anders Holm – direktør, Hempel Fonden
Anders Holm lægger ikke skjul på, at opgaven med at gendanne sikkerheden og beskytte biodiversiteten i Okapi Wildlife Reserve er endog meget stor.
”Okapi Wildlife Reserve er et enormt område på størrelse med en tredjedel af Danmark. Wildlife Conservation Society forventer foreløbig, at området ophober 280 millioner ton carbon, og så er det helt unikt, hvad biodiversitet angår. Det er verdensarv ifølge UNESCO, men også et meget truet område. Så vores ambition er at bidrage til at skabe fundamentet for en langsigtet og bæredygtig forvaltning af det her helt specielle område – til gavn for lokalbefolkningen, for fremtiden og derfor også alle os andre,” siger Anders Holm.
Donation skal ikke stå alene
Direktøren i Hempel Fonden erkender dog samtidig, at det for 11,2 millioner kroner over fire år ikke er realistisk helt at sætte en stopper for ulovlig minedrift, krybskytteri og ulovlig skovhugst.
”Wildlife Conservation Society har allerede arbejdet i området i flere år og har nu en ambition om at styrke deres arbejde væsentligt med bidrag fra flere donorer. Donationen fra os er ikke den eneste og skal ikke stå alene. Tværtimod vil vi gerne samarbejde med andre og ser det som en styrke. En af målsætningerne i projektet er netop, at vores penge skal bruges til at understøtte en bredere alliance og tiltrække yderligere finansiering,” understreger Anders Holm.
Wildlife Conservation Society underskrev i 2018 en beskyttelsesaftale med det congolesiske institut for naturbeskyttelse. Aftalen giver Wildlife Conservation Society mulighed for at styre beskyttelsesindsatsen i Okapi Wildlife Reserve i foreløbig 10 år.
Hempel Fonden uddelte i 2019 i alt 158 millioner kroner inden for områderne uddannelse, forskning, natur og ansøgninger.