
Julen er ikke kun hjerternes fest – det er også den tid på året, hvor en række fonde åbner kassen for at hjælpe nogle af de mange, for hvem højtiden rent økonomisk kan være et uoverstigeligt bjerg. Og nu, hvor kalenderen siger december, sætter julehjælpen da også sit præg på den ugentlige oversigt over et udpluk af uddelingerne fra fondssektoren.
Vi starter hos Poul Due Jensens Fond, som i år giver to millioner kroner til julehjælp. Pengene fordeles med en halv million kroner til Frelsens Hær, Fonden Mødrehjælpen, Røde Kors og de hjemløses organisation Sand.
Ifølge fondsdirektør Kim Nøhr Skibsted fra Poul Due Jensens Fond har coronakrisen gjort behovet for julehjælp større.
”Når alle andre rykker sammen i de oplyste stuer, bliver det ekstra svært at være barn i en af Danmarks fattigste familier. I lyset af coronakrisen er det vores fornemmelse, at behovet for julehjælp kun er vokset siden sidste år, og derfor er vi rigtig glade for at kunne støtte fire organisationer, som gør en kæmpe forskel for Danmarks udsatte i julen," siger Kim Nøhr Skibsted i en pressemeddelelse fra fonden.
I Sand, som er ny på listen over modtagere af Poul Due Jensens Fonds julecheck, betegner gaderepræsentant og medlem af lokaludvalget i hovedstaden Daniel Høybye julehjælpen til de hjemløse som en ”livsvigtig hjælp.”
I de kolde måneder bliver det ekstra dyrt at være hjemløs.
Daniel Høybye – medlem af lokaludvalget i hovedstaden, Sand
"I de kolde måneder bliver det ekstra dyrt at være hjemløs. Du kan jo ikke sætte dig ind på en café for at få varmen uden at købe noget, og her i coronatiden er det også ekstra svært at tjene penge ved at sælge Hus Forbi, fordi der er færre muligheder for at møde folk ved supermarkeder og andre knudepunkter," siger Daniel Høybye.
De hjemløse i Danmark kan se frem til at modtage et gavekort i størrelsesordenen 300-400 kroner, som kan bruges til at købe julegaver eller julemad for. Gavekortene uddeles gennem Sands lokale udvalg, via natcafeer og herberger samt på gadeplan.
KFI Erhvervsdrivende Fond støtter lokale initiativer
Plejehjem, børnehjem, lokale afdelinger af Røde Kors, kirker og handelsstandsforeninger over hele landet er blandt modtagerne af dette års julehjælp fra KFI Erhvervsdrivende Fond, som uddeles af de frie købmænd i blandt andet Meny, Spar og Rema 1000.
KFI Erhvervsdrivende Fond har afsat en pulje på fem millioner kroner, som uddeles via portioner på op til 25.000 kroner af købmændene rundt i Danmark.
Det er blevet tydeligt her under coronapandemien, at den lokale købmand har en central rolle i lokalsamfundene.
Marie Scott Poulsen – uddelingschef, KFI Erhvervsdrivende Fond
Siden puljen blev åbnet den 1. november, er der indløbet flere end 160 ansøgninger. Geografisk topper købmænd fra Nordjylland listen med 43 ansøgninger.
”Det er blevet tydeligt her under coronapandemien, at den lokale købmand har en central rolle i lokalsamfundene, der mange steder fortsat er berørt af situationen. Derfor har vi valgt at lancere en uddelingspulje, hvor frie købmænd kan ansøge om op til 25.000 kroner til velgørende juleformål eller lokal julehygge,” siger Marie Scott Poulsen, der er uddelingschef i KFI Erhvervsdrivende Fond, i en pressemeddelelse.
Siden 2014 har KFI uddelt cirka 500 millioner kroner til købmændene.
Spar Nord Fonden hjælper familier i Helsingør
I Helsingør fik 60 økonomisk trængte helsingoranere – både enkeltpersoner og familier – forleden en tidlig julegave af Spar Nord Fonden i samarbejde med Fonden Mødrehjælpen. Det skete, da der blev overrakt 60 gavekort til en værdi af 400 kroner, som kan bruges i byens butikker.
”Det her gør virkelig en stor forskel hos borgerne, der modtager gavekortene. 400 kroner er rigtig mange penge for dem,” siger Kirsten Kissmeyer, der var med til at stifte Mødrehjælpen i Helsingør, til Helsingør Dagblad.
Kirsten Kissmeyer har selv været med til at udvælge de 60 enkeltpersoner og familier.
”Det er en gave fra himlen, virker det til. Tilbagemeldingerne fra dem, jeg har skrevet til, har virkelig bekræftet mig i, at gaverne falder rigtigt,” siger hun til avisen.
Gode gerninger giver penge til børn i Syrien
Fra julegavekort i Helsingør fortsætter rundturen til Novo Nordisk Fonden, som netop har offentliggjort, at fonden støtter 2021-udgaven af Danmarks Indsamling.
Det sker via DR Ramasjangs ’Gode Gerninger’, hvor børn i Danmark gør gode gerninger til gavn for andre. Novo Nordisk Fonden støtter indsamlingen med 20 kroner per god gerning. Pengene går til krigsramte børn og unge i Syrien.
’Gode Gerninger’ har tidligere år aktiveret op mod 100.000 danske børn og unge til gavn for andre børn i verdens fattigste lande.
Derfor er det rigtigt godt, at Novo Nordisk Fonden nu også vil belønne deres flid til fordel for jævnaldrende, der ikke har de samme muligheder som danske børn.
Mulle Juul Korsholm – formand, Danmarks Indsamling
”Det er af stor betydning for Danmarks Indsamling, at danske børn har en konkret mulighed for at være en del af indsamlingen. De kan ikke som voksne give penge, men de kan give deres tid og deres indsats. Derfor er det rigtigt godt, at Novo Nordisk Fonden nu også vil belønne deres flid til fordel for jævnaldrende, der ikke har de samme muligheder som danske børn,” siger formand for Danmarks Indsamling, Mulle Juul Korsholm, i en pressemeddelelse.
En god gerning kan for eksempel være at gå ud med affaldet for naboen, lufte mormors hund, køre med indkøbsvognen for kunderne i et supermarked eller vaske SFO’ens legetøj. Hver gang, der gøres en god gerning, følger en donation på 20 kroner fra Novo Nordisk Fonden.
”Novo Nordisk Fonden støtter op om ’Gode Gerninger’, fordi indsamlingen sætter fokus på den alvorlige flygtningekrise i Syrien, hvor 11 millioner mennesker er flygtet fra deres hjem og har behov for humanitær hjælp. Covid-19-krisen har gjort indsatsen endnu mere nødvendig,” siger Hanna Line Jakobsen, Senior Vice President i Novo Nordisk Fonden.
DR Ramasjang igangsætter indsamlingen midt i januar, og den kulminerer med et tv-show lørdag den 6. februar på DR1.
Penge til nyt register over danskernes familierelationer
I en helt anden boldgade har Novo Nordisk Fonden netop bevilget 38 millioner kroner til udvikling af et nyt såkaldt multigenerationsregister over danskernes familierelationer siden 1920.
Projektet udføres af Rigsarkivet ved hjælp af kunstig intelligens til læsning af kirkebøger. Registret vil kunne give større indsigt i, hvordan arvelige og familiære forhold påvirker blandt andet sundhed og den sociale livsbane.
Registret vil styrke mulighederne for at bedrive sundheds- og socioøkonomisk forskning på tværs af bredere familierelationer.
Niels-Henrik von Holstein-Rathlou – Senior Vice President, Novo Nordisk Fonden
”Det er fantastisk, at Novo Nordisk Fonden med sin store donation gør det muligt at åbne et nyt kapitel i vores sundhedsforskning. Med det nye multigenerationsregister vil forskere kunne studere data og fænomener over flere generationer. Dermed får vi ny viden og resultater, som ikke er set før inden for sundhedsforskning, og digitaliseringen gør det samtidig lettere at bruge den nye viden og information i lang tid fremover," siger kulturminister Joy Mogensen i en pressemeddelelse fra fonden.
Niels-Henrik von Holstein-Rathlou, der er Senior Vice President i Novo Nordisk Fonden, pointerer, at det er fondens ønske at bidrage til at øge værdien af de danske sundhedsregistre og samtidig løfte dataforskning og forskningen inden for kunstig intelligens.
”Registret vil styrke mulighederne for at bedrive sundheds- og socioøkonomisk forskning på tværs af bredere familierelationer. Derudover indeholder udviklingen af nye algoritmer inden for kunstig intelligens til læsning af de håndskrevne kirkebøger et stort potentiale for senere også at kunne anvendes til at digitalisere andre historiske datakilder i Rigsarkivet eller andre steder,” siger Niels-Henrik von Holstein-Rathlou.