
Når Danfoss går fremad, går ejerfonden Bitten og Mads Clausens Fond frem i samme tempo.
Sådan lyder den komprimerede udgave af forklaringen fra direktør i Bitten og Mads Clausens Fond Per Egebæk Have på, at fonden har skruet gevaldigt op for fokus på bæredygtighed – både i sin kapitalforvaltning, sine investeringer og sine uddelinger.
Bæredygtighed er således også nøgleordet i Bitten og Mads Clausens Fonds seneste store investering. Det er netop blevet offentliggjort, at fonden investerer i opførelsen af et af verdens 12 mest bæredygtige boligbyggerier, Danfoss House, der skal stå klar i begyndelsen af 2023 ved havnefronten i Sønderborg.
Ifølge Per Egebæk Have er der tale om en investering i størrelsesordenen 56 millioner kroner, og dermed bliver Danfoss House et af fondens tre største boligprojekter i indeværende år.
Som hovedaktionær i Danfoss kan vi ikke sidde med hænderne ned langs siden. Vi skal være synkron med vores hovedvirksomhed
Per Egebæk Have – Direktør, Bitten og Mads Clausens Fond
I lyset af både regeringens politiske målsætning om en 70 procent reduktion af CO2-udledningen i 2030, og Danfoss´ strategiske mål om i 2030 at være CO2-neutral som industrivirksomhed, giver det ifølge Per Egebæk Have rigtig god mening for fonden at skyde de mange penge ind i et boligprojekt i den absolutte sværvægtsklasse i forhold til bæredygtighed.
”Den politiske retning i Danmark på bæredygtigheds- og klimaområdet er bestemt med 2030-planen, og som hovedaktionær i en virksomhed, der arbejder på at blive CO2-neutral i 2030, er vores retning som fond bestemt. Som hovedaktionær i Danfoss kan vi ikke sidde med hænderne ned langs siden. Vi skal være synkron med vores hovedvirksomhed, og når Danfoss går frem, går vi frem med samme skridt. Det handler om, at vi som ejer ikke skal afvige fra hele koncernens miljøprofil,” siger Per Egebæk Have til Fundats.
Bolig for medarbejdere
Det 1.800 kvadratmeter store Danfoss House indeholder 15 lejligheder og skal primært være bolig for medarbejdere, som kommer til Sønderborg i kortere eller længere perioder for at arbejde på Danfoss, samt for rådgivere og kunder.
De første planer for huset med den højest mulige bæredygtighedscertificering blev lagt i 2020, og når byggeriet starter til oktober, sker det ifølge Per Egebæk Have blandt andet med en bæredygtighedsrapport på 32 sider som manual.
Rapporten skal følges slavisk i forhold til proceskvalitet, teknisk kvalitet, bygningens social-kulturelle funktion, miljømæssige kvalitet og økonomiske dimension, før byggeriet præmieres med den eftertragtede platin-bæredygtighedscertificering.
Det er planen, at Danfoss løbende skal udvikle og teste nye løsninger i byggeriet sammen med beboerne. Byggeriet får blandt andet både et centralt og et decentralt varmesystem for at finde den optimale balance.
Huset får derudover både gulvvarme og -køling fra henholdsvis fjernvarme og havvandskøling, og ejendommen bliver et såkaldt ’smart-home’, hvor alle elementer så at sige kan tale sammen.
Svær balance
Selvom barren med Danfoss House er sat højere end nogensinde før i forhold til bæredygtighed, er det ikke første gang, at Bitten og Mads Clausens Fond bygger bæredygtigt. Det er således sket med flere byggerier i havneområdet i Sønderborg, blandt andet prestigeprojektet Hotel Alsik, som blev indviet i 2019.
Selvom det stadig er en svær balance, handler det blandt andet om at få donationsmodtagerne til at tænke bæredygtighed ind i alle projekter
Per Egebæk Have – Direktør, Bitten og Mads Clausens Fond
På hotellet er energiforbruget sænket til under en fjerdedel af det normale forbrug for den type bygninger ved hjælp af diverse energieffektive løsninger.
Fonden har også støttet ’Project Zero’, som står for at realisere Sønderborgs vision om gennem omstilling af energisystemet at reducere byens CO2-udledning til nul allerede i 2029.
”Der er ingen tvivl om, at bæredygtighed fylder mere og mere på vores strategiske agenda i en lang række af de tiltag, vi involverer os i. Det ses også i de interne diskussioner, vi har i bestyrelsen, at der kommer et stadig større fokus i uddelingssporet på bæredygtighed. Selvom det stadig er en svær balance, handler det blandt andet om at få donationsmodtagerne til at tænke bæredygtighed ind i alle projekter. Dén præmis vil vi gerne i dialog med alle donationsmodtagerne om – ikke for at straffe dem, der ikke automatisk gør det, men for at åbne øjnene for en dimension, som for os er vital nu og i fremtiden,” understreger Per Egebæk Have.
Han tilføjer, at internt i fonden er bæredygtighedstankegangen i gang med at blive implementeret i alt fra kapitalforvaltningen over fondens investeringer til uddelingerne.
Danfoss House et af tre store boligprojekter, som Bitten og Mads Clausens Fond investerer i i 2021. De to andre er et seniorbofællesskab og et leje/ejerboligkompleks med 55 boliger i Sønderborg, begge sammen med PFA.
Derudover er fonden storinvestor i et nyt ferieresort på Nordals til en samlet pris på over én milliard kroner, som skal stå færdigt i 2024. Også her spiller bæredygtighed en stor rolle i byggeriet.