Næsten hver fjerde krone fra de danske fonde gik sidste år til familieuddelinger eller andre ikke-almennyttige formål.
Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik.
Dermed er andelen af fondspenge til privatpersoner eller andre snævre formål uden direkte gavn for samfundet mangedoblet på bare to år.
De samlede uddelinger fra danske fonde og filantropiske foreninger rundede sidste år 34,3 milliarder kroner. Dermed nåede giverlysten nye højder, og uddelingerne overhalede rekordåret 2022 med næsten to milliarder kroner.
Det samme gjorde imidlertid uddelingerne til ikke-almennyttige formål, som for første gang rundede 8,2 milliarder kroner. Det er en stigning på mere end 50 procent siden 2022, hvor de ikke-almennyttige uddelinger lå på 5,4 milliarder kroner. Og en veritabel himmelflugt siden 2021, hvor de ikke-almennyttige uddelinger lå på 833 millioner kroner og udgjorde blot tre procent af fondenes samlede uddelinger.
Tallet for 2021 er usikkert, idet Danmarks Statistik i det år nåede frem til et for lavt beløb på 627 millioner kroner, mens Fundats kunne dokumentere, at tallet var mindst 833 millioner.
Nu udgør de ikke-almennyttige uddelinger næsten 24 procent af de samlede uddelte fondsmidler.
Driver hele stigningen
De nye tal blotlægger også en anden opsigtsvækkende udvikling.
Nemlig at hele stigningen i fondenes samlede uddelinger kan tilskrives de ikke-almennyttige uddelinger.
For mens de ikke-almennyttige uddelinger altså er steget med 2,8 milliarder kroner, er uddelingerne til almennyttige formål faldet; fra 27 milliarder i 2022 til 26,1 milliarder sidste år.
"Det overrasker mig, at stigningen i fondsuddelingerne skyldes de ikke-almennyttige uddelinger, mens de almennyttige uddelinger er faldet," siger Steen Thomsen, professor ved Center for Corporate Governance på CBS, som gennem årtier har fulgt fondssektoren tæt.
"Men det er nok for tidligt at tale om en tendens," tilføjer han.
Det er første gang, siden Danmarks Statistik i 2021 begyndte at skelne mellem almennyttige og ikke-almennyttige bevillinger, at de almennyttige bevillinger er faldet. Fra 2021 til 2022 steg de med næsten 1,8 milliarder kroner.
Danmarks Statistiks fondsstatistik blev først indført med fra og med 2016. Indtil 2018 lå bevillingerne stabilt på omkring 17 milliarder kroner og i 2019 og 2020 på omkring 19 milliarder kroner, fortæller kontorchef Claus Werner Andersen.
Det er især sociale formål, skole, uddannelse og internationale humanitære formål, der har modtaget færre penge i 2023. Alene kategorien uddannelse og folkeoplysning, som blandt andet dækker grundskolen, videregående uddannelser og daginstitutioner, er faldet fra 4,9 milliarder til 3,3 milliarder kroner, mens områder som kultur, miljø og især sundhed har fået flere penge.
Med andre ord er de ikke-almennyttige uddelinger steget nok til ikke bare at udligne de dalende fondsmidler til almennyttige formål, men til at de samlede fondsuddelinger nok engang sætter rekord.
Mærsk-milliarderne
Det fremgår ikke af tallene fra Danmarks Statistik, hvad de 8,2 milliarder kroner til ikke-almennyttige formål dækker over. Herunder hvor stor en andel, der er rene familieuddelinger, og hvad der eksempelvis er bevillinger til en virksomhed eller brancheorganisation, som ikke kommer en videre kreds af mennesker til gode.
Danmarks Statistik opdeler nemlig ikke netop disse uddelinger på underkategorier, som det ellers er praksis for andre store uddelingsområder som kultur, forskning og sociale formål.
Størstedelen af pengene kan dog godt identificeres. De kommer fra familiefonden bag Mærsk-koncernen, som modsat koncernens mere kendte erhvervsdrivende fond udelukkende uddeler til familien. Den A. P. Møllerske familiefond uddelte sidste år 5,9 milliarder til efterkommere af skibsredderen.
Det viser fondens seneste årsregnskab, som Fundats har fået aktindsigt i.
Det er en stigning på 1,7 milliarder siden sidste år, affødt af et godt regnskabsår for A.P. Møller – Mærsk, som familiefonden ejer knap ti procent af. Dermed står den A. P. Møllerske familiefond bag næsten en tredjedel af stigningen i fondenes ikke-almennyttige uddelinger fra 2022 til 2023.
Nogen gavn får samfundet vel at mærke af pengene, idet familieuddelinger modsat almennyttige uddelinger ikke er fradragsberettigede, og familiefonden dermed er en betydelig skatteyder.
Uvist for offentligheden
Hvem der har fået glæde af resten af de 8,2 milliarder i ikke-almennyttige uddelinger, nærmere bestemt 2.259.752.000 kroner, er uvist for offentligheden.
Steen Thomsen peger på, at man af hensyn til transparens i fondssektoren kunne ønske sig, at Danmarks Statistik opdelte de ikke-almennyttige uddelinger i underkategorier, så det blev synligt, hvad pengene går til.
"Man kunne for eksempel underopdele på familieformål, forstået som støtte til efterkommere, og andre formål," siger CBS-professoren.
Det overrasker mig, at stigningen i fondsuddelingerne skyldes de ikke-almennyttige uddelinger, mens de almennyttige uddelinger er faldet.
Steen Thomsen – professor, CBS
Danmarks Statistik er da heller ikke blevet bedt af sine opdragsgivere om at opdele de ikke-almennyttige uddelinger i underkategorier. Kontorchef Claus Werner Andersen oplyser, at undersøgelsen af fondsuddelinger, som er baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt fonde og foreninger, bliver gennemført i samarbejde med Social- og Boligministeriet, Kulturministeriet samt Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.
"De tre samarbejdspartnere fastlægger sammen med Danmarks Statistik skemaets indhold," fortæller han.
"Spørgeskemaet, der anvendes i dataindsamlingen til fondsstatistikken, er omfattende og dermed tidskrævende for fondene at indberette til. Da de ikke-almennyttige bevillinger blev tilføjet i skemaet i 2021, blev det derfor valgt ikke at opdele denne type bevillinger yderligere," siger Claus Werner Andersen.
En større kortlægning fra Fundats har tidligere vist, at også fonde som Det Obelske Familiefond, Direktør K.W. Bruun og Hustrus Familiefond, Claus Sørensens Fond samt Gudbjorg og Ejnar Honore's Fond var blandt de største uddelere til stifterfamilier.
Men det var før, familieuddelingerne skød i vejret i 2022, og ingen af de andre fonde var i nærheden af Mærsk-familiefondens milliarduddelinger. Kun Det Obelske Familiefond kom i 2021 op på et trecifret millionbeløb.