
Novo Nordisk Fonden er fortsat Danmarks suverænt mest uddelende fond, Lego Fonden er stadig nummer to og den filantropiske forening Realdania fastholder fjerdepladsen. Og så har A.P. Møller Fonden og Villum Fonden byttet plads sammenholdt med 2021, så Mærsk-fonden nu er nummer tre på listen og Villum nummer fem.
Situationen i top-fem af den danske fondssektor er således ifølge en ny oversigt fra Fondenes Videnscenter over de 100 mest uddelende fonde i Danmark anno 2022 næsten status quo.
Men hvis man i stedet for at fokusere på de fem uddelingsmæssigt største fonde og filantropiske foreninger, som i 2022 alle uddelte over én milliard kroner, retter blikket mod resten af top-100-listen, er der sket mange og store forskydninger – især i den nederste halvdel.
Den nye opgørelse omfatter således hele 11 fonde, som ikke var på top-100 i hverken 2020 eller 2021. Det gælder eksempelvis den erhvervsdrivende fond Lind Foundation og den almene fond Qato-fonden, der er strøget ind som henholdsvis nummer 67 og 71 på 2022-listen.
I Lind Foundations tilfælde har fonden ikke haft mulighed for at være på listen før. Fonden blev således først stiftet i juni 2022 af erhvervsmanden Henrik Lind med et formål om at støtte partnerskaber og indsatser på socialområdet.
Ukendt Herning-fond på 68. pladsen
En anden helt ny og for de fleste formentlig ukendt fond på listen er den erhvervsdrivende fond Johannes Jensen og Helle Mau Jensens Fond i Herning, som nu kan kalde sig Danmarks 68. mest uddelende fond med uddelinger i 2022 på 22,6 millioner kroner sammenholdt med noget mere beskedne 7,6 og 2,9 millioner kroner i årene før.
Fonden, der blev stiftet i 1992 og blandt andet ejer og udlejer ejendomme, har oprindelig sine midler primært fra tæpper. Fabrikant Johannes Jensen grundlagde således i 1953 Johannes Jensens Tæppefabrik, der senere fik navnet Dansk Wilton, og han var derudover medstifter og ejer af benzinselskabet Uno-X.
De nye på top-100Den nye top-100 fra Fondenes Videnscenter omfatter hele 11 fonde, som ikke var på listen i hverken 2020 eller 2021:
- Nr. 67 Lind Foundation.
- Nr. 68 Johannes Jensen og Helle Mau Jensens Fond.
- Nr. 71 Qato-fonden.
- Nr. 82 Arvid Nilssons Fond
- Nr. 83 Nils Kevin Jacobsens familiefond I.
- Nr. 87 Fonden for Sparekassen Himmerland.
- Nr. 89 Vissing Fonden.
- Nr. 91 Axel Muusfeldts Fond.
- Nr. 93 Neye Fonden.
- Nr. 95 Håndværkerforeningens Fond (alderstrøst).
- Nr. 97 Entreprenør Marius Pedersens Fond.
Fonden har i Herning-området især gjort sig bemærket ved sit køb i 2017 af Herning Højskole, som efter en omfattende renovering er genåbnet i år under navnet Højhuset. Senest var Johannes Jensen og Helle Mau Jensens Fond én af de 11 fonde, der, som Fundats omtalte i sidste uge, sammen med Herning Kommune netop har skudt i alt 57 millioner kroner ind i et projekt i Deep Forest Art Land syd for Herning.
Johannes Jensen og Helle Mau Jensens Fond har som ligeværdige formål at yde støtte til descendenter efter fondsstifterne, almennyttige formål samt uddannelse og forskning. Ifølge fondens årsrapport blev broderparten af de 22,6 millioner kroner i 2022 givet til almennyttige formål. Mens det almennyttige område fik 20,2 millioner kroner, tilfaldt kun 2,1 millioner kroner opfyldelse af familieformål, mens der blev givet godt 300.000 kroner til uddannelses- og forskningsformål.
Fonden har stifterparrets datter Anne Marie Mau som formand, mens Helle Mau Jensen selv sidder som menigt bestyrelsesmedlem.
En anden fond på top-100-listen, der ikke var med i det fine selskab i hverken 2020 eller 2021 er Fonden for Sparekassen Himmerland, som får to år siden skiftede navn til Sparekassen Danmark Fonden Himmerland. Fonden uddelte 10,9 millioner kroner i 2022, hvilket er mere end dobbelt så meget som de to forrige år. Dermed suser den himmerlandske sparekassefond direkte ind på listens 87. plads.
Den erhvervsdrivende fond, der blev stiftet i forbindelse med omdannelsen af Sparekassen Himmerland til aktieselskab i 2006, uddelte 6,3 millioner kroner til kultur og foreningsliv i 2022, mens de resterende midler tilfaldt udvikling af erhvervsliv og lokalområder samt øvrige lokale initiativer.
Esbjerg-fond gav 76 mio. kr. til descendenter
Blandt de fonde, der også var på top-100 i 2020 og 2021, er der flere iøjnefaldende højdespringere.
Én af dem er den erhvervsdrivende Esbjerg-fond Claus Sørensens Fond, som med uddelinger i 2022 på 101,6 millioner kroner nu er nummer 34 på listen. Til sammenligning uddelte fonden 39,2 millioner kroner i 2021, hvilket rakte til en 49. plads.
Det er især descendenter til fondens stifter tilbage i 1964, direktør, pioner og
bjergningsentreprenør Claus Sørensen, som nyder godt af uddelingsvæksten. Det fremgår således af Claus Sørensens Fonds formålsparagraffer, at uddelinger foretages med 75 procent til descendenter, mens de resterende 25 procent primært gives til almennyttige initiativer i Esbjerg Kommune.
Det medførte ifølge fondens årsregnskab for 2022 helt konkret 76 millioner kroner til descendenterne, mens den største portion derudover tilfaldt uddannelsesformål med 20 millioner kroner.
Et endnu større tigerspring har Jascha Fonden taget. Fra en position som nummer 78 i både 2020 og 2021 er den almene fond med hjemsted i Holte nu Danmarks 41. mest uddelende fond. Det sker som følge af en uddelingsvækst fra 13,1 og 14,7 millioner kroner i 2020 og 2021 til sidste år at uddele 66,6 millioner kroner.
Jascha Fonden blev stiftet i januar 1992, og stiftelseskapitalen var en gave fra stifteren Jane Schaldemose, der var lillesøster til skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller. Da Jane Schaldemose døde i 2002, arvede Jascha Fonden et væsentligt beløb til forøgelse af fondens formue.
Formålet er blandt andet at støtte døve, handicappede børn og unge samt disses pårørende, efterbehandling af psykisk syge og forskning i Parkinsons syge og sklerose.
Bestyrelsesformand i Jascha Fonden er Pernille Følsgaard, som er barnebarn til Jane Schaldemose og datter af Anette Følsgaard, der indtil for nylig sad for bordenden i bestyrelsen.
Takket være en tredobling af uddelingsniveauet fra de to forrige regnskabsår er Metro-Schrøder Fonden en anden bemærkelsesværdig højdespringer. Den erhvervsdrivende fond uddelte 43,2 millioner kroner i sidste regnskabsår 2021-2022, og det rækker til en 52. plads på Fondenes Videnscenters nye top-100. Året før lå Metro-Schrøder Fonden nummer 80.
Ifølge vedtægterne er det fondens primære formål at yde støtte til familiemæssige formål og sekundært til almennyttige og velgørende formål og sideordnet hermed støtte til nuværende og tidligere medarbejdere hos vandvarmer- og varmepumpeproducenten Metro Therm. Det resulterede i seneste regnskabsår ifølge fondens årsregnskab i 40 millioner kroner til familien, knap tre millioner kroner til almennyttige og velgørende formål og 200.000 kroner til Metro-medarbejdere.
Samlet stigning på en halv milliard
Der er, i sagens natur, også fonde, for hvem turen i 2022 er gået ned ad listen. Det gælder blandt andre KR Foundation, hvis uddelinger fra 2021 til 2022 faldt med 33,4 millioner kroner. Det betyder, at den internationale klimafond er røget fra en 24. og 27. plads de to forrige år til en 35. plads.
Samme vej er det gået for den almene fond Helsefonden, som er dumpet fra henholdsvis en 37. og en 39. plads i 2020 og 2021 til en 54. plads.
Helsefonden uddelte 39 millioner kroner i 2022, hvilket er 15,3 millioner kroner mindre end året før.
Også i Grosserer Robert Delfers Mindefond, bedre kendt som Synoptik-Fonden, blev uddelingerne sidste år sat i bakgear. I 2021 var Synoptik-Fonden nummer 55 på top-100, men i 2022 er fonden rutsjet 30 pladser ned på listen i kølvandet på uddelinger på 11,3 millioner kroner.
De 100 fonde på Fondenes Videnscenters nye top-100 bevilgede i 2022 tilsammen 24,2 milliarder kroner, hvilket er en halv milliard kroner mere end i 2021. Stigningen sker på trods af, at Danmarks største filantropiske aktør Novo Nordisk Fondens uddelinger faldt med 1,3 milliarder kroner.
Der er en klar overvægt af erhvervsdrivende fonde blandt de 100 mest bevilgende fonde og filantropiske foreninger i Danmark. 74 ud af de 100 er erhvervsdrivende fonde, 20 er almene fonde, mens seks er foreninger.
Læs hele top-100-listen her.
Derfor er Fundats’ og Fondenes Videnscenters opgørelser forskellige
Fondenes Videnscenters nye top-100 over de mest uddelende fonde i Danmark i 2022 er offentliggjort en uge efter, at vi på Fundats publicerede vores årlige opgørelse over de 25 mest uddelende fonde. Den kan læses her.
Fundats og Fondenes Videnscenter benytter ikke samme opgørelsesmetoder. Udgangspunktet for Fundats’ årlige top-25 er dels uddelende fonde, der er skattepligtige efter fondsbeskatningsloven, dels uddelende foreninger eller selskaber, der har et filantropisk formål eller delformål.
Indsamlende fonde er også fonde, som ligeledes er underlagt enten fondsloven eller erhvervsfondsloven. Indsamlende fonde er derfor samtidig uddelende fonde og uddeler hvert år betydelige midler til almennyttige og velgørende formål. Indsamlende fonde er således med i Fundats' opgørelse.
Det betyder for eksempel, at én af de nye fonde på dette års liste er Den Danske Unicef Fond, der 1. januar 2022 blev omdannet fra en forening til en ikke-erhvervsdrivende fond.
På Fondenes Videnscenters liste over de 100 mest uddelende fonde i Danmark indgår også flere indsamlende fonde, f.eks. Den Danske Naturfond og Mary Fonden. Men videnscentret har en særlig metodemæssig afgrænsning, der udelukker de største indsamlende, hvoraf flere har meget væsentlige uddelingsniveauer.
Vi mener samtidig, at det er mest korrekt at inddrage uddelinger fra familiefonde ligesom det også er tilfældet i Danmarks Statistiks opgørelser. Mange familiefonde er såkaldt blandede fonde, der både har familieformål og almennyttige formål, for eksempel Det Obelske Familiefond. I Fundats’ opgørelse medtager vi både almennyttige og familieuddelinger fra Det Obelske Familiefond, hvilket betyder, at fonden i vores opgørelse indgår med næsten det dobbelte beløb sammenholdt med Fondenes Videnscenters (FVC) årlige top-100, hvor familieuddelingerne er regnet fra.
Mange af de øvrige familiefonde, der indgår i FVC’s opgørelse, er også blandede fonde, hvor videnscenteret dog ikke fraregner disse fondes familieuddelinger – det gælder eksempelvis Claus Sørensens Fond, som hvert år uddeler en fjerdedel af sine donationer til familien, og K. W. Bruuns Familiefond, der uddeler 98 procent af sine uddelinger til familien.
Medinddragelsen af familiefondenes uddelinger, uanset om de kun deler ud til familie eller også almennyttigt, har på Fundats' nye top-25 betydet, at A.P. Møllers Familiefond er hoppet ind på en 2. plads.
Endelig medregner Fundats kun egentlige juridiske enheder – det vil sige fonde, foreninger eller selskaber. Det betyder i modsætning til Fondenes Videnscenter, at Tuborgfondet ikke indgår selvstændigt i vores opgørelse. Tuborgfondet er en bevillingskomité under Carlsbergfondet, hvor uddelinger herfra indgår i Carlsbergfondets regnskab.