
Ugens udvalgte uddelinger fra fondssektoren starter på et økonomisk niveau, vi ikke ser så ofte i Danmark.
Danmarks største erhvervsdrivende fond og en af verdens største fonde, Novo Nordisk Fonden, har nemlig offentliggjort, at den med en bevilling på 630 millioner kroner over syv år støtter etableringen af verdens første tværfaglige forskningscenter, der skal udvikle viden og teknologi, som kan bruges til at indfange og genanvende CO2.
Det nye center samler ledende forskere, der på tværs af faglighed skal arbejde dedikeret hen imod et fælles mål om at finde metoder, der kan reducere CO2 i vores atmosfære
Alfred M. Spormann – Kommende leder, The Novo Nordisk Foundation CO2 Research Center
En række førende danske og internationale forskere samles i forskningscentret, der forankres ved Aarhus Universitet og får navnet The Novo Nordisk Foundation CO2 Research Center.
”Det nye center samler ledende forskere, der på tværs af faglighed skal arbejde dedikeret hen imod et fælles mål om at finde metoder, der kan reducere CO2 i vores atmosfære. Centrets forskning vil i høj grad være inspireret af samspil med relevante industripartnere. Dette samspil vil give os mulighed for hurtigst muligt at implementere nye teknologier i praksis, så de kan komme samfundet til gavn,” siger den kommende leder af centret, professor Alfred M. Spormann, i en pressemeddelelse fra Novo Nordisk Fonden.
Fondens administrerende direktør Mads Krogsgaard Thomsen forventer, at The Novo Nordisk Foundation CO2 Research Center vil blive en drivkraft i kampen mod den globale klimakrise.
”Vi er nødt til at handle hurtigt og udvikle løsninger, som kan hjælpe med ikke blot at nedbringe mængden af drivhusgasser i atmosfæren, men også omdanne den skadelige CO2 til værdifulde råmaterialer, der kan erstatte fossile brændstoffer og give os mulighed for at få negative CO2-udledninger,” siger Mads Krogsgaard Thomsen.
Centret forventes at være operationelt fra januar 2022.
Pris for udvikling af coronavaccine
Novo Nordisk Fonden har også i den forløbne uge uddelt Novo Nordisk Prisen til fire forskere, der hædres for deres bidrag til udviklingen af mRNA-vaccinen mod covid-19.
De fire forskere er professor Katalin Karikó, professor Drew Weissman, professor Uğur Şahin og dr. Özlem Türeci. Alle har de spillet en afgørende rolle i grundforskning på mRNA-området og udviklingen af mRNA-vaccinen fra BioNTech, som har vist sig 95 procent effektiv mod covid-19 og er blevet en afgørende faktor i at overvinde pandemien.
”Med uddelingen af denne pris hylder vi menneskene bag én af vor tids mest enestående præstationer, hvor videnskabelige opdagelser gjort i løbet af de sidste to årtier utrolig hurtigt har ført til udviklingen af en vaccine. Tusindvis af liv over hele verden er blevet reddet på baggrund af mRNA-vacciner,” siger Mads Krogsgaard Thomsen, administrerende direktør i Novo Nordisk Fonden, i en pressemeddelelse fra fonden.
Med prisen følger fem millioner kroner.
Også John Andrew Todd, der er professor ved Oxford Universitet, er blevet prisbelønnet af Novo Nordisk Fonden. Han har netop modtaget EASD - Novo Nordisk Foundation Prize for Excellence 2021 for sin indsats gennem 35 år med at forstå, forebygge og bekæmpe type 1-diabetes.
Prisen uddeles i et samarbejde mellem European Association for the Study of Diabetes (EASD) og Novo Nordisk Fonden og er på seks millioner kroner.
Samarbejder kan skabe videnskabelige gennembrud
Vi bliver i forskningens verden med 12 projekter, som Villum Fonden har bevilget tilsammen 44,8 millioner kroner til i Danmarks største program for datadrevet tværfaglig forskning, Villum Synergy.
De 12 projekter er udvalgt blandt 55 ansøgninger til programmet.
Der ligger mange forskningsmuligheder gemt i grænsefladerne mellem datalogi og andre fagområder
Thomas Bjørnholm – Forskningsdirektør, Villum Fonden
Ifølge en pressemeddelelse fra Villum Fonden spænder projekterne vidt – lige fra evolutionsforskning over effektiv grøn strøm til gennemsigtig retfærdig asylbehandling.
”Der ligger mange forskningsmuligheder gemt i grænsefladerne mellem datalogi og andre fagområder. Vi har oprettet Villum Synergy-programmet for at give forskerne mulighed for at bruge tværfaglige forskningssamarbejder til at skabe vigtige videnskabelige gennembrud. Årets 12 udvalgte projekter peger på det store potentiale, der ligger i at støtte excellent tværfaglig forskning med data som driver,” understreger Thomas Bjørnholm, der er forskningsdirektør i Villum Fonden.
Social pris til Mødrehjælpen
I 2004 indstiftede Bikubenfonden prisuddelingen Kronprinsparrets Priser som en bryllupsgave til kronprinsparret for dermed at synliggøre og anerkende ekstraordinære præstationer inden for dansk, grønlandsk og færøsk kultur og socialt arbejde.
Mødrehjælpen har på beundringsværdig vis evnet at følge med skiftende tiders behov
H.K.H. kronprins Frederik
Lørdag aften blev priserne på ny uddelt i Vejle Musikteater ved et tv-transmitteret show, og den sociale pris gik til Fonden Mødrehjælpen, mens kunstnergruppen Superflex modtog kronprinsparrets kulturpris.
”Mødrehjælpen har på beundringsværdig vis evnet at følge med skiftende tiders behov – og ikke mindst skiftende syn på graviditet, moderskab, fædre og familie. Med en stor styrke af både frivillige og fagligt uddannede står Mødrehjælpen hver dag klar i alle dele af landet til at tage imod sårbare gravide og børnefamilier og løfte den sag, de er sat i verden for,” sagde kronprins Frederik i sin tale til Mødrehjælpen.
Modtagerne af både den sociale pris og kulturprisen kunne gå hjem med 500.000 kroner samt et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson.
Den såkaldte sociale stjernedryspris blev givet til den sociale indsats RedenUng for den særlige rådgivning, den tilbyder unge, der sugardater.
Producer, sangskriver og sanger Erika de Casier modtog kronprinsparrets kulturelle stjernedryspris for sin nyskabende tilgang til musikken og for at turde gå sine egne veje, skriver Bikubenfonden i en pressemeddelelse.
Kronprinsparrets to stjernedryspriser er hver på 100.000 kroner.
Over 72 millioner kroner til børn med kritiske sygdomme
I weekenden er det også blevet offentliggjort, hvor mange penge Team Rynkeby Fonden via velgørenhedscykelholdet Team Rynkeby i det forløbne år har indsamlet til børn med kritiske sygdomme. Resultatet blev 72,4 millioner kroner, og det er det næsthøjeste beløb nogensinde.
”Coronapandemien gjorde, at vi ikke kunne gennemføre turen til Paris i år, men indsamlingsresultatet beviser, at Team Rynkeby ikke står og falder på, om vi kører til Paris eller ej. Vi glæder os enormt meget til, at vi næste år skal til Paris igen efter et par års ufrivillig pause. Men de nationale rundture, vi gennemførte i denne sæson i vores deltagerlande, var en kæmpe succes, og vi blev taget varmt imod alle steder,” siger Jørgen H. K. Jepsen, der er direktør i Team Rynkeby Fonden, i en pressemeddelelse.
Det indsamlede beløb gives videre til de organisationer, som Team Rynkeby Fonden samarbejder med i de otte lande, hvor størstedelen af pengene bruges til at finansiere forskningsprojekter inden for børnekræft.
Største beløb i Danmark tilfalder Børnecancerfonden, som modtager 18,3 millioner kroner, mens Børnelungefonden modtager 5,6 millioner kroner.
Ny mærkningsordning for digital ansvarlighed
Herfra tager vi et ordentligt spring til den første mærkningsordning i verden for digital ansvarlighed. Bag det såkaldte D-mærke står Industriens Fond i samarbejde med Dansk Industri, Dansk Erhverv, SMVdanmark og Forbrugerrådet Tænk.
Danmark er et af de mest digitaliserede lande i verden, så vi skal også være i top, når det gælder it-sikkerhed og ansvarlig dataanvendelse
Mikael Jensen – Direktør, D-mærket
”Danmark er et af de mest digitaliserede lande i verden, så vi skal også være i top, når det gælder it-sikkerhed og ansvarlig dataanvendelse. Med D-mærket får danske virksomheder nu, som de første i verden, en unik mulighed for at sende et klart signal til omverdenen om, at de prioriterer datasikkerhed, databeskyttelse og dataetik- og det skal skabe værdi for virksomhederne og tryghed til forbrugerne,” siger direktør for D-Mærket Mikael Jensen i en pressemeddelelse fra Industriens Fond.
Før D-mærkets officielle lancering har over 50 virksomheder taget hul på processen med at leve op til D-mærkets kriterier.
D-mærket består af otte overordnede kriterier som dækker it-sikkerhed, persondatabeskyttelse, kunstig intelligens og dataetik.
Industriens Fond har bevilget 18 millioner kroner til mærkningsordningen.
Veteraner hjælpes tilbage på arbejdsmarked
Vi slutter ugens uddelingsrundtur hos Poul Due Jensens Fond, som netop har offentliggjort, at den støtter Danmarks Idrætsforbunds soldaterprojekts såkaldte ’Veteranmatch’-aktiviteter i 2022 for at hjælpe tidligere udsendte med at finde fodfæste i livet og på det civile arbejdsmarked.
I projektets første fase i 2022 er fondens støtte på 2,75 millioner kroner.
Udgangspunktet er, at alle veteraner på et tidspunkt skal videre på deres rejse fra en militær til en civil tilværelse. Og 15-20 procent af veteranerne vender hjem fra udsendelserne til verdens brændpunkter med fysiske og psykiske mén, der kan resultere i depressioner, social angst, misbrug og skam.
I DIF´s soldaterprojekt bruges idræt og det fællesskab, som er omkring sporten, til at understøtte veteranernes reintegration med fokus på at skabe sociale netværk og øge livsindholdet for den enkelte – herunder også at hjælpe veteranerne tilbage på det danske arbejdsmarked. I Veteranmatch sker det blandt andet ved at udnytte idrætsklubbernes erhvervsnetværk.
"Samarbejdet med Poul Due Jensens Fond/Grundfos er helt essentielt for, at vi overhovedet kan have Veteranmatch fremadrettet som en del af vores arbejde med de danske veteraner. Det betyder endvidere, at vi nu kan kvalitetssikre dette gode tiltag for de danske veteraner samtidig med, at vi kigger ind i muligheden for inden for en overskuelig fremtid at udvide til andre målgrupper," siger Rune Oland Tanggaard, der er projektchef for DIF´s soldaterprojekt, i en nyhed på Poul Due Jensens Fonds hjemmeside.