
En ny fond er sat i verden, og målet er klart: At forandre det danske hospitalssystem.
Niels Due Jensens Fond er, som navnet antyder, stiftet af Niels Due Jensen, som tidligere har beklædt blandt andet posten som bestyrelsesformand i Poul Due Jensens Fond og koncernchef for Grundfos.
Ifølge fonden har Danmark en grundlæggende mangel på donornyrer, og vi er hverken dygtige eller effektive nok til at skaffe de nyrer, der er brug for, når patienterne bliver syge.
I 2019 døde 13 personer, mens de stod på venteliste til en ny nyre i Danmark. Andre 47 personer blev permanent fjernet fra ventelisten til en donornyre, fordi de – mens de forgæves ventede – var blevet for syge til at modtage en ny nyre.
Dét problem ønsker Niels Due Jensens Fond at løse.
“Fondens formål er at prøve at hjælpe de nyrepatienter, som står helt ude på planken og ikke kan blive hjulpet herhjemme ved at finde en løsning for dem i udlandet med en transplantation,” siger Niels Due Jensen.
Fonden arbejder således for, at det danske hospitalssystem skal tilbyde danske nyrepatienter, som er godkendt til en nyretransplantation i Danmark, men som ikke har en matchende donornyre, at de kan få tilbudt at indgå i et udenlandsk nyrebyttesystem.
Gennem indlæg til medier og til befolkningen prøver vi at skabe en større forståelse for, at der altså er en række nyrepatienter, som desværre ikke kan hjælpes eller kun meget vanskeligt kan hjælpes af det danske system.
Niels Due Jensen – stifter og bestyrelsesformand, Niels Due Jensens Fond
Et nyrebyttesystem lader donorer give deres nyrer til en samlet pulje, som kan komme en stor gruppe patienter til gode. Dermed er chancen for det helt rette match mellem raske nyrer og syge patienter bedre, end hvis den enkelte patient selv skulle finde en egnet donor i sin egen omgangskreds.
Sådanne systemer har eksisteret i udlandet i snart 20 år.
For få nyrer
I Skandinavien findes også et nyrebyttesystem. Systemet er imidlertid ikke nær så effektivt og udbygget som i for eksempel USA, hvor puljerne med donornyrer er langt større.
“Det giver for lidt. Derfor skulle det danske sygehusvæsen være åben over for også at støtte transplantationer af danske patienter, som nødvendigvis må foregå i udlandet,” siger Niels Due Jensen.
På grund af sin størrelse kan systemet i USA hjælpe patienter til et match med nyrer, som ikke findes i det skandinaviske system.
Omkostningen for at få nyrer og operationer i udlandet vil den danske stat imidlertid ikke dække, som reglerne er nu.
“Det koster selvfølgelig nogle penge. Men det koster endnu flere penge ikke at hjælpe patienterne, for de bliver jo hængende som dialysepatienter med store omkostninger for sygehusvæsenet. Så der er sund økonomi i at lade de danske transplantationscentre hjælpe nyrepatienter, som nødvendigvis må til udlandet,” siger Niels Due Jensen.
Vi kan jo egentlig kun drømme om at blive overflødige.
Niels Due Jensen – stifter og bestyrelsesformand, Niels Due Jensens Fond
Indtil det danske hospitalssystem giver danske nyrepatienter ret til at indgå i udenlandske nyrebyttesystemer, vil Niels Due Jensens Fond derfor donere op til 5 mio. kr. om året for at støtte personer med bopæl i Danmark, der har akut behov for en nyretransplantation.
Samtidig arbejder fonden direkte på at få ændret den danske lovgivningen vedrørende organdonation og retten til at få betalt operationer i udlandet, fortæller Niels Due Jensen.
“Vi arbejder mest igennem annoncering. Gennem indlæg til medier og til befolkningen prøver vi at skabe en større forståelse for, at der altså er en række nyrepatienter, som desværre ikke kan hjælpes eller kun meget vanskeligt kan hjælpes af det danske system. Og at vi derfor har brug for ny lovgivning i Danmark,” siger Niels Due Jensen.
Aktiv framelding
Fonden arbejder for, at dansk lovgivning bliver ændret, så voksne borgere som udgangspunkt giver samtykke til at donere deres organer, når de dør.
“I det fleste andre lande, både i USA, England og andre europæiske lande, er man ifølge loven automatisk organdonor som voksen og rask person. Man skal aktivt melde fra, hvis man ikke ønsker at være organdonor. Vi dør jo alle engang, og ved at lave loven om bliver der en helt anden adgang til de organer, som kan nå at blive brugt fra den afdøde. I Danmark er der jo nu det problem, at der skal sidde efterkommere og sørgende og tage stilling til, om det ville være foreneligt med afdødes ønske og vilje at donere sine organer,” siger Niels Due Jensen.
En del af fondens oplysningsarbejde foregår i samarbejde med foreningen 7Liv med tidligere medlem af EU-parlamentet og levende nyredonor Karin Riis-Jørgensen på formandsposten.
“Foreningen har ligesom os den opfattelse, at vi har en forkert lovgivning i Danmark, hvor man selv skal tage initiativ til at melde sig som organdonor,” siger Niels Due Jensen.
Fondens formål“Niels Due Jensen´s almennyttige fond arbejder for, at det danske hospitalssystem skal tilbyde danske nyrepatienter, godkendt til nyretransplantation i Danmark, som har en ikke matchende donornyre, ligeledes godkendt til transplantation i Danmark, at de kan få tilbudt at indgå i et udenlandsk nyrebyttesystem og at staten vil afholde de omkostninger, som er forbundet med en transplantation i udlandet. Naturligvis under forudsætning af, at den pågældende patient ikke modtager eller forventes at kunne modtage en donornyre i Danmark inden for rimelig tid (et år).”
“Indtil de danske nyrepatienter får denne rettighed, vil Niels Due Jensen´s almennyttige fond hvert år donere op til 5 mio. kr., til at støtte personer med bopæl i Danmark, der ud fra en samlet vurdering af egne økonomiske ressourcer og helbredsmæssig tilstand, har et akut behov for udgiftskrævende behandling til nyretransplantation, samt eventuelt, i en overgangsperiode, støtte den enkelte patients rekonvalescens.”
Kilde: Fondens hjemmeside
Håber at blive overflødig
Med fem millioner kroner om året håber Niels Due Jensen at kunne hjælpe mellem fem og ti nyrepatienter til udlandet. Men selvom fonden er helt ny, håber Niels Due Jensen, at den inden for en overskuelig årrække kan opløses igen.
“Vi kan jo egentlig kun drømme om at blive overflødige, hvis det danske transplantationssystem vælger at begynde at finansiere transplantationer af nyrepatienter i udlandet. Men der er systemet ikke nået til endnu,” siger han.
– Men hvis det sker, så overvejer I at nedlægge fonden igen?
“Ja, det vil vi muligvis. Der skal jo være brug for den, og det vil jo være godt, hvis vi blev overflødige,” slutter Niels Due Jensen.