
Turen går til Færøerne i den første af denne uges nyheder om uddelinger fra den danske fondssektor.
Danmarks mest uddelende fond Novo Nordisk Fonden har således netop bevilget 123 millioner kroner over en 10-årig periode til etablering af Steno Diabetes Center på Færøerne.
Centret bliver det syvende i rækken af specialiserede diabetescentre støttet af Novo Nordisk Fonden. Tidligere er der etableret et center i hver af de fem danske regioner samt i Grønland, og derved er hele rigsfællesskabet nu dækket.
Centrene har til formål at sikre personer med diabetes den bedste forskningsbaserede behandling og forebyggelse af sygdom.
”At Steno Diabetes Centret nu bliver etableret på Færøerne er et stort fremskridt og vil garantere fortsat udvikling af behandling, tværsektorielt samarbejde og forskning inden for diabetes og endokrinologi på Færøerne,” siger Færøernes sundhedsminister Kaj Leo Holm Johannesen i en pressemeddelelse fra Novo Nordisk Fonden.
Martin Ridderstråle, der er Senior Vice President i Novo Nordisk Fonden, betoner, at fonden ønsker at bidrage til at forebygge nye tilfælde af diabetes samt være med til at sikre, at personer med diabetes og andre endokrine sygdomme lever længere og med en højere livskvalitet.
”Det glæder mig, at Færøerne nu bliver en del af Steno-fællesskabet med de seks andre centre. Alle centre har som mål at forebygge diabetes og øge livskvalitet og livslængde for personer med diabetes. På Færøerne gælder dette også for personer med andre endokrine sygdomme. Det bliver spændende at følge udviklingen i kvaliteten af behandlingen på Færøerne,” siger Martin Ridderstråle.
Steno Diabetes Center Færøerne placeres ved Landssygehuset i Torshavn, men skal støtte op om behandling over hele Færøerne.
Flere børn i Grønland skal dyrke idræt
Fra Færøerne går turen til Grønland, hvor Nordea-fonden med en bevilling på syv millioner kroner baner vej for, at Unicef og Grønlands Idrætsforbund (GIF) kan fortsætte arbejdet for at få grønlandske børn til at dyrke idræt og udvikle sig i en sund retning fysisk såvel som mentalt.
Midlerne tildeles ’Ataatsimoorluta Aalasa’-projektet, der sigter mod at give børn og unge de bedst mulige forudsætninger for et godt liv ved at kombinere børns rettigheder med aktiviteter og idræt i foreningslivet.
Alle børn har ret til et godt liv med tryghed, sunde relationer og anerkendelse, og vi ved, at stærke idrætsfællesskaber kan skabe glæde og styrke følelsen af at høre til
Maliina Abelsen – Programchef, Unicef Grønland
Projektet udrulles i samarbejde med blandt andre Center for Folkesundhed i Grønland i forlængelse af en analyse af de grønlandske idrætsvaner, der viser, at kun 28 procent af børn under 18 år er medlem af en idrætsforening.
”Vi er meget glade for, at Nordea-fonden har valgt at støtte vores arbejde for at sikre et inkluderende idrætsmiljø med tryghedsskabende trænere, frivillige og ansatte, der kender til og arbejder ud fra børns rettigheder. Alle børn har ret til et godt liv med tryghed, sunde relationer og anerkendelse, og vi ved, at stærke idrætsfællesskaber kan skabe glæde og styrke følelsen af at høre til,” siger programchef i Unicef Grønland Maliina Abelsen i en nyhed på Nordea-fondens hjemmeside.
Projektet bliver udbredt til hele Grønland, når erfaringerne fra et nuværende pilotprojekt i Qeqqata Kommune er klar i slutningen af året.
Amaliehaven bliver restaureret
Balladen i det danske kongehus den seneste uges tid omhandlende prins Joachims børns titler kunne godt lede til den tanke, at dronning Margrethe har brug for lidt fred og ro.
I så fald er det ikke den nærliggende park Amaliehaven, dronningen skal søge hen i. Amaliehaven, der i 1983 blev givet af A.P. Møller Fonden som en gave til det danske folk, skal nemlig i en periode fra nu og frem til december 2023 undergå en omfattende restaurering.
I løbet af de knap 40 år, der er gået, er blandt andre flere af havens tekniske installationer blevet så medtagne, at de skal udskiftes, og også parkens springvand trænger til en kærlig hånd.
Restaureringen beløber sig i alt til 67,6 millioner kroner, og det er en udgift, der primært bliver dækket med en donation på 65 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden, skriver fonden på sin hjemmeside. De resterende 2,6 millioner kroner kommer fra Københavns Kommune og Slots- og Kulturstyrelsen.
Amaliehaven vil være lukket for gæster, imens arbejdet finder sted.
Fondspenge til nye specialekurser
Vi slutter, hvor vi startede, nemlig med et par nyheder fra Novo Nordisk Fonden.
Fonden har i den forløbne uge bevilget 18 millioner kroner til udviklingen af en række nye specialekurser inden for naturvidenskabelige og tekniske universitetsuddannelser. Formålet er at fremme forskningsbaseret undervisning med en eksperimentel og interdisciplinær tilgang ved de danske universiteter.
”Ud over at give de studerende hands-on-erfaring med de nyeste teknologier, er et vigtigt formål med denne pakke af kurser at fremme udviklingen af spændende læringsforløb og derved bidrage til at gøre det mere attraktivt at undervise på universiteterne,” siger Kasper Nørgaard, der er Senior Scientific Lead ved Novo Nordisk Fonden.
Derudover kan professorerne Ali Salanti, Jan Terje Andersen og Olli Pentikäinen nu kalde sig ’ambassadører for innovation’, efter at de hver har modtaget en treårig innovationsbevilling på seks millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden.
Formålet med programmet er at opnå, at langt flere forskere sideløbende med deres akademiske karrierer vælger at omsætte deres forskningsopdagelser til anvendelse og gavn for samfundet
Mikkel Skovborg – Senior Vice President, Novo Nordisk Fonden
Det sker gennem et nyetableret program kaldet Novo Nordisk Foundation Distinguished Innovator. Her uddeles treårige bevillinger, der skal give forskere den fornødne tid og mulighed for at udforske det kommercielle potentiale af et forskningsfund, mens de forbliver på deres vidensinstitution.
”Formålet med programmet er at opnå, at langt flere forskere sideløbende med deres akademiske karrierer vælger at omsætte deres forskningsopdagelser til anvendelse og gavn for samfundet,” siger Mikkel Skovborg, der er Senior Vice President inden for Innovation i Novo Nordisk Fonden.
Med titlen Novo Nordisk Foundation Distinguished Innovator følger en forpligtelse til at fungere som ambassadør for innovation på sit universitet, for eksempel ved aktivt at vejlede studerende eller andre undervisere og personale samt videreformidle læring og viden om innovationsprocesser.